Norvég fölény a téli triatlon Európa-bajnokságon Hír

www.multisportinfo.hu
2009/02/09
Ahogyan az XTERRA téli Európa-bajnokság futamán a franciák uralták a mezőnyt, úgy diadalmaskodtak a norvég versenyzők a Szlovákiában (Latky Mlaky) megrendezett olimpiai sportágnak jelölt téli triatlon EB-n.
Hirdetés

Három aranyérmet szereztek a hatból és szinte minden kategóriában dobogón álltak. Az éremrangsorban a svédek és szlovákok mellett a volt Szovjetunió tagországainak sportolói arattak sikereket.

 

A női elit mezőnyben a tavalyi ezüstérmes osztrák XTERRA versenyző, Carina Wasle hihetelen tempóban kezdett, a leggyorsabb futóidővel váltott a hegyikerékpárra és azon is megőrizte az előnyét – de a depóhoz közeledve már látszott, hogy sífutásban komoly esélye lehet az üldözőknek. A norvég Camilla Hott Johansen kihasználta az osztrák versenyző pillanatnyi fáradságát, kirobbant az üldöző bolyból és a sífutást elsőként kezdhette meg. Azonban Carina nem hiába edződött extrém terepeken, összeszedte magát és gyorsabb időt síelt, mint a norvég versenyző! Azonban ez csak ahhoz volt elég, hogy megközelítse és biztosan megszerezze az ezüstérmet.

1 Hott Johansen, Camilla (NOR) 01:31:30 2 Wasle, Carina (AUT) 01:32:01 3 Charochkina, Tatiana (RUS) 01:33:48

 

A férfiaknál a norvégok 4-szeres sífutó bajnoka Arne Post uralta a mezőnyt, nem volt igazán kérdés a győzelme. Post és az olasz bajnok Alessandro Di Gasperi vezették a futást, de a kerékpáros számban nagyon feljött rájuk a kétszeres osztrák világbajnok Sigi Bauer, aki a legjobb idővel zárta a MTB-s távot. Sífutásban azonban Post bebizonyította, hogy nem véletlenül világbajnok: az utolsó 25 perces szakaszon több, mint egy perccel volt jobb, mint ellenfelei. Taktikus versenyzéssel a svéd Andreas Svanebo szerezte meg az ezüstérmet.

1 Post, Arne (NOR) 01:15:33 2 Svanebo, Andreas (SWE) 01:16:54 3 Antonioli, Daniel (ITA) 01:17:20

 

Az elit verseny mellett az U23 és a junior kategóriákban hirdettek szombaton bajnokot. A szlovák sportolók közül a férfi U23-asok szereztek aranyérmet Peter Mosny révén. A nőknél szintén norvég győzelem született, Elisabeth Sveum közel 7 perccel volt jobb, mint az őt követők. A junior lányoknál észt, a fiúknál osztrák sportoló nyakába akasztották az aranyérmet.

Magyarországon március 7.-én a X2S-KONA TEAM rendezésében Galyatetőn próbálhatják ki ezt a különleges sportot az érdeklődők.
Hirdetés