Kutya Futta a Városligetben Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2007/05/09
A Felelős Állatbarátok Egyesülete és a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kara a tavalyi nagy érdeklődésre való tekintettel május 13-án második alkalommal rendezi meg a KutyaFutta elnevezésű kutyás futást Budapesten, a Városligetben . A cél kettős: felhívni a figyelmet a gazdára és házi kedvencre egyaránt jellemzővé vált civilizációs betegségekre, mint elhízás, szív-, és érrendszeri betegségek, a szénhidrátháztartás problémái, ezáltal rávilágítani az egészséges életmód fontosságára.
Hirdetés

Bár a civilizációs betegségek nem újkeletűek, hiszen egyidősek a civilizációval, mégis egyre többet hallani a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozási szokások vagy éppen a stressz egészségkárósító következményeiről, nem csak emberek, hanem már állatok, elsősorban kutyák vonatkozásában is. Hazánkban különösen aggasztó a helyzet. A magyarok több mint fele elhízott, és az iskoláskorú gyerekek között is minden ötödik túlsúlyos. A rendszeres testmozgás a lakosság túlnyomó részének napirendjéből hiányzik. Az elhízás kutyáknál is gyakori és mindenképpen kezelendő probléma, az emberekhez hasonlóan ugyanis az ilyen állatok hajlamosabbak a különféle sérülésekre, a túlsúly nagy terhet ró a keringésre, a légzésre és az izületekre is. Minél inkább gömbölyödik a kutyus, annál nagyobb az esélye a szív és keringési problémák, az izületgyulladás, a cukorbetegség, a hőguta és különböző bőrbetegségek kialakulásának. Mit tegyünk? A megoldás az életmódváltásban rejlik. A helyes táplálkozás, a rendszeres sportolás és a lelki harmónia hosszú távon jó közérzetet biztosítanak. Ha megtehetjük kössük össze a napi kutyasétáltatást egy kis futással vagy intenzív gyaloglással. Kezdetnek napi fél óra séta is megteszi, majd fokozatosan lehet növelni a távot és az iramot. A testmozgás, a különböző sportok révén szerves részét kellene, hogy képezze életünknek, ezzel szemben csak kevesen mondhatják el magukról, hogy napi rendszerességgel mozognak. A testedzés jótékony hatásai pedig jól ismertek: csökkenti a vérnyomást, kalóriát éget, izmot fejleszt, stresszoldó és jó közérzetet biztosít –gazdának és kutyának egyaránt. Váltsunk! Kezdjük együtt! Közös testmozgásra hívjuk a kutyatulajdonosokat és a szimpatizánsokat 2007. május 13-án a II. KutyaFutta versenyre. A táv közel 2500 m. A rajt 11 órakor a Városligeti Műjégpálya melletti területről indul. A helyszínen 9 órától várjuk a nevezéseket. Kortól és kutyafajtától függetlenül mindenki indulhat a versenyen, amelynek helyszínén a gazdákat humán orvosi tanácsadás (testtömegindex meghatározás, vérnyomás-és vércukormérés, táplálkozási- és életmód tanácsadás), a kutyákat pedig állatorvosok várják, akik általános egészségügyi, valamint táplálással, életmóddal kapcsolatos szaktanácsadást nyújtanak. Emellett zenés kutyás műsor, magyar fajták bemutatója, gyermek arcfestés egy könnyű ebéd és a program zárásaként Alma koncert várja a családokat 14 óráig. Részletes program a www.hazikedvencek.hu oldalon található. A 3 leggyorsabb befutó és kedvence, továbbá 3 kisorsolt szerencsés és kutyája értékes díjakat vehet át. Fődíj egy kétszemélyes visegrádi wellness hétvége kutyával együtt a Silvanus Konferencia és Sport Hotelben.
Csatlakozzon Ön is európabajnok futónkhoz Babinyecz Józsefhez és kedvencéhez! Fussunk 2 lábon 4 mancson az egészségért május 13-án a II. KutyaFuttán! További információ: Felelős Állatbarátok Egyesülete, TemesváryKriszta Telefon: 06-302862055 E-mail: kutyafutta@gmail.com Nevezési lap és részvételi tájékoztató: www.hazikedvencek.hu  
Hirdetés