Kompressziós ruházat -hogyan használják a futók?

Kompressziós ruházat -hogyan használják a futók?

(x) - Támogatott tartalom
2019/09/04
Amellett, hogy a feltűnő színviláguknak köszönhetően jól néznek ki, egyre többen használják a sportolók között a kompressziós ruházatokat edzések, versenyek és a regenerációs időszak során is.

A multiNavigátor Terepfutók boltja futóbolt kínálatában is természetesen megtalálhatjuk a két vezető márka, a svájci Compressport, valamint a japán CW-X széles választékát, a legalapvetőbb kiegészítőktől kezdve, mint például zoknik, a funkcionálisabb futónadrágokon keresztül a kompressziós felsőkig.

Mit érdemes tudni a kompressziós ruhákról? 

Mit érdemes tudni a kompressziós ruházatokról, miért célszerű őket rendszeresen alkalmazni és miben tudnak hozzájárulni a még hatékonyabb regeneráció érdekében ennek igyekeztünk utána járni olyan sportolók segítségével, akik már el sem tudják képzelni a ruhatárukat a kompressziós termékek nélkül.

Compressport

„A viselésük közben fellépő kompressziós hatás serkenti a vér áramlását az erekben, ezzel segítve a keringést és csökkenti az izomzat vibráció által bekövetkező fáradását. Ez az elv működik a ruházatuk minden darabjánál.” – avat be Sperka Tamás, alias Speró, vagy ahogy a magyar terepfutó közösségben sokan nevezik, Mr. Compressport, aki több, mint hat éve élvezi a márka támogatását, de már ezelőtt is a svájci gyártó termékeiben futott edzéseken és versenyeken egyaránt.

Gyimóthy Tamás a Compressport magyar forgalmazója nemrég vett részt egy Franciaországban megrendezett szakmai fórumon, ahol bemutatásra kerültek a legújabb trendek alapján készült termékek is. Tamás elmondása szerint azért lett már tíz éve stabilan piacvezető a kompressziós ruházatok és kiegészítők tekintetében a Compressport márka, mert a franciaországi laboratóriumban kikísérletezett svájci alapanyag és az EU szabványoknak megfelelő gyártási folyamat maximális minőséget biztosít, a két év gyári garancia pedig megbízhatóságot nyújt a vásárlók számára.

Edzés közben Forrás: Nedjalkov Bea
Edzés közben
Kép forrása: Nedjalkov Bea

„Már a tervezés során nagy hangsúlyt fektetnek a legapróbb részletekre, ugyanis higanymiliméterben meghatározva kutatják a laboránsok, hogy a test mely izomzatának mekkora nyomásra van szüksége és milyen pontokon a maximális komfortérzet és a tökéletes regeneráció érdekében.” – avatott be Gyimóthy Tamás a szakmai háttérbe.

„Még kettőezer-tízben vásároltam az első Compressport termékem, egy kompressziós szárat. – emlékszik vissza Sperka Tamás futó a kezdetekre. Elképesztően jó hatással volt a vádlimra futás közben és utána is a regenerálódás során, így hamar megszerettem. A következő termék a „combfix” vagyis a Quad volt, amit kipróbáltam, majd szép sorban a többi termék rabjává váltam: zoknik, nadrágok, pólók. Legnagyobb kedvenceim a zoknik, melyek nedvesség, eső, izzadás hatására sem nyúlnak meg, hanem tartják a méretüket, formájukat, gyorsan száradnak és így kevésbé dörzsölik ki a felázott lábat. A 3D Thermo Ultra Light pólók hasonlóan viselkednek a felsőtesten, szinte észrevétlen a viselésük, bár önmagában nem feltétlen ajánlanám a hordását, mert az anyag finomsága könnyedén megsérülhet. – folytatta Speró.

„Mivel kétezer-tizenhárom óta vagyok a Comressport Hungary által támogatott versenyző van szerencsém az újdonságokat első ízben kipróbálni, és így a fontosabb versenyek előtt már tesztelhetem az új termékeket. Természetesen csak ezeket a ruhákat hordom a versenyeken, annyira beváltak! Ebben futottam mielőtt támogatni kezdtek, ebben futok most is és ebben fogok a jövőben is, nem azért mert támogatnak, hanem mert jók, hasznosak és kényelmesek. Egy hosszú versenyen, edzésen sok kényelmetlenségtől óvnak meg, csökkentve ezzel a megoldandó problémák számát, javítva így a teljesítményt, az eredményességet!” – tudtuk meg Sperka Tamás terepfutótól, hogy miért is rajong a Compressportért.

„A márkának nyilván szem előtt kell tartani a vásárlók igényeit, ezáltal követik az úgynevezett „techno-fashion” irányzatot, mely megjelenik a termékek egyedi neonos színvilágában.” – vélekedik Gyimóthy Tamás, a Compressport forgalmazója.

CW-X

Az autóvásárlók körében is van egy elterjedt álláspont, hogy ami japánból származik, az megbízható. A Magyarországon még kevésbé elterjedt, a Compressportnál egy kevéssel magasabb árkategóriájú márka, a CW-X különlegessége abban rejlik, hogy a termékeket kifejezetten futókkal és hosszútávú állóképességi sportolókkal közösen, a tapasztalatok és az igények által fejlesztették ki az ázsiai tervezők.

Az úgynevzett „EXO-WEB” technológiának köszönhetően biztosítja a ruházat a maximális kényelmet mind az edzések és mind a versenyzések tekintetében. A COOLMAX rendszer gondosodik a hűtésről, míg a LYCRA anyag a könnyed szellőzésről a legnagyobb komfort elérése érdekében. Mivel a Távol-Keleten különösen nagy gondot fordítanak a legújabb trendek követésére, így a sportmárka is kifejezetten ügyel a divatos megjelenésre. Külön kollekció érhető el a női és a férfi atléték számára, ahol a kifinomult színvilággal, a fekete színt hangsúlyozva igyekeztek vagányabb színes motívumokkal feldobni.

A CW-X márka egyik legnépszerűbb terméke a hölgyek körében az a kompressziós sportmelltartó, mely nem csak a tökéletes tartást biztosítja, de a könnyű kialakításának köszönhetően garantáltan nem fog a varrások mentén kidörzsölést, horzsolásos sérülést okozni. A sportmelltartó mellett a térdszár, a trikó és a nadrág a legnépszerűbb kompressziós ruházati cikk a japán márka vásárlói körében.

Kompressziós rehab Forrás: Nedjalkov Bea
Kompressziós rehab
Kép forrása: Nedjalkov Bea