Hogyan fussunk 712 km-t 6 nap alatt?

Hogyan fussunk 712 km-t 6 nap alatt?

Papp Tünde
Papp Tünde
2021/09/13
Tippek egy leendő ötvenestől, aki nem hagyja el magát.
Hirdetés

Kovács Ádám 712 km-t futott, és ezzel 6. helyezést ért el a Balatonfüreden megrendezésre került EMU 6 napos ultramaratoni világkupán.  Ádám fut hosszút, rövidet, egyedül, csapatban, aszfalton, terepen. Szinte minden nagyobb futó rendezvényen részt vett; mindezt sok-sok éve, csendben, szinte teljesen sallangmentesen. Most vele beszélgetünk élményekről, felkészülésről és a nagy miértekről.

712 km futva, 6 nap alatt

712 km kocsival is sok. Kérlek, mesélj róla, hogy hogy kell ezt a gyakorlatban elképzelni!

Érdemes a nagy egészet apró szakaszokra bontani, ez nincs napi 120 km átlagban, ami 5 km/h-nak felel meg, és így nem tűnik soknak. Aki azonban volt többnapos ultrán az tudja, hogy másnap már nem ugyanúgy indul neki a teljesítésnek, és ez még inkább igaz a további napokra.

Gondolom, nem kérdés, hogy egy ilyen távon voltak-e holtpontok. Hogy kezelted ezeket?

Nagyon fontos, ha bármilyen probléma fellép azonnal kezelni kell, különben hatványozottan jelentkezik. Ha félrecsúszott a zokni vagy elkezdesz kidörzsölődni, akkor azonnal meg kell állni és javítani a szerelésen. Bőven van idő mindenre, nem szabad sajnálni. Nekem mindig gond volt a gyomrommal, de ez szerencsére annyira alacsony intenzitás, hogy itt meg tudtam enni szinte mindent. Ha pedig nagyon fáradt már a test, és tartósan 10 perc fölötti köröket produkál, akkor többet ér egy 15-20 perc alvás, mint a további küzdés.

Fel lehet erre készülni, ha igen, hogyan?

Évek óta egyedül készültem, de a Covid kezdetekor teljesen elvesztettem a motivációmat, nehezen ment a futás. 9 hónapja Szilágyi Tibor segíti a munkámat, az edzések rövidebbek, de változatosabbak lettek, intervall, tempó, fokozó, résztáv, fartlek, dombozás, terep, erősítés színesítette az addig egysíkú lötyögést. Ennek hatására más izomcsoportokat is be tudtam kapcsolni a futás során. Röviden: fizikálisan ugyanúgy készül az ember, mint egy jó maratonra, nem nagyon voltak 3 óránál hosszabb edzéseim és 150 km-nél hosszabb hetem. Emellett mentálisan legalább ilyen fontos a felkészülés; sportpszichológiai, mentális tréning és motivációs irodalmat lapozgattam.

Hogyan fussunk 712 km-t 6 nap alatt?-1
Aki nem hagyja el magát...
Hogyan fussunk 712 km-t 6 nap alatt?-1
Forrás: Papp Tünde

Miket eszik az ember ilyen hosszú futásokkor? Gondolom, 6 napig nem lehet zseléken élni.

6 óránként meleg ételt kaptunk, ami normál menzakaja. Emellett a frissítőasztal tartalmát lehetett fogyasztani, ami hasonlított bármely futóversenyére. Főétkezéskor vagy leült a futó, vagy előtte, utána egy kör séta és közben is, hogy a gyomor lenyugodjon. Nem olyan nagy ez az intenzitás, hogy ne lehetne rendesen emészteni.

Mennyit veszítettél a súlyodból?

Terveztem, hogy viszek mérleget, aztán ez elmaradt, így csak tippelni tudok. Szerintem jelentősen nem fogytam, sikerült rendesen visszapótolni, 4-5 kg-ot mondanék. (Persze azóta már ez is visszajött.)

Volt olyan momentum, amire nem voltál felkészülve vagy másként csinálnád?

Az első napokban terv szerint mentem lefeküdni, de nem tudtam elaludni, így az kidobott idő volt. Mindenképp akkor kell pihenni, ha a tested már könyörög utána.

Elégedett vagy a teljesítményeddel?

Az egyszeri ember összeadogatja, hogy napi 150 km-rel magyar csúcsot lehet futni. Szerencsére még verseny előtt leoltottak, hogy ez nem így működik, a végén akár az 50 km-nek is örülni kell. A terv így napi 120-130 km lett, de össztávban 700 fölött minimum, amit végül sikerült lehozni. Mivel fogalmam se volt, mire számítsak, így persze nagyon örülök ennek is.

A d.u.v. adatbázisa ‘13 óta 65 teljesített ultratávú futást jegyez a neved alatt. Ez óriási szám, de gondolom, nem teljes. Tudod-e, hogy hány ultrát futottál már életedben?

Soha nem számoltam, de körülbelül ugyanennyi lehet azon versenyek száma, ami nincs a DUV-ban, a közösségi futások és instant túrák vagy edzések. Szervezni szoktam Tisza-tó kört és téli Balaton kerülést is.

Talán nem sértelek meg, ha azt mondom, hogy habár mindig stabil, erős eredménnyel végzel, gyorsaságot tekintve nem vagy a legeredményesebbek közt. Sportolói oldalad nincs, kevés a felhajtás körülötted. Gondolom, a teljesítés sem kérdéses a te rutinoddal. Mégis mi motivál?

A Covid alatt rájöttem, hogy a verseny se hiányzik, egyszerűen a társaság miatt jártam el. A futás viszont mindenképp, 3-4 nap kihagyás már elvonási tüneteket okoz. A család-munka-hobbi érzelmi-értelmi-fizikai pilléréből bármelyik hiányozna, akkor felborulna az építmény. Sok ötvenest látok, aki elhagyja magát, nem lát perspektívát az életben. Én megpróbálom ezt a leépülést lassítani.

Egy híres szállóige, hogy a mennyiség önmagában is minőség. Ezt támasztja alá, hogy téged még nem nagyon láttalak sérültnek. Szinte elpusztíthatatlannak tűnsz fizikálisan és akaraterőt tekintve egyaránt. Hogy csinálod?

Azért vannak kisebb-nagyobb problémák, csak nem posztolom ki. Megpróbálom időben észrevenni és visszavenni a távból és intenzitásból míg nem javul a helyzet.

Lehet ennyire szeretni futni?

Ha a mindennapi rutin része, hogy reggel kávé után munka előtt mozog egy kicsit az ember, akkor hiányozni fog, ha ez kimarad. Azaz csak megszokás kérdése.

Mivel követem a futásaid, tudom, hogy többszörös DZD (Dél Zala Dombjai Ultra Trail, 300km 6000m szintemelkedés) teljesítő vagy. Ha össze lehet hasonlítani a mostani futásoddal, melyiket érzed nehezebbnek és miért?

A DZD terepverseny volt fix távval, amit egyedül kellett megoldani. Sikerült alvás nélkül teljesíteni, így gyakorlatilag az elejétől a végéig mozgásban voltam. Itt komoly fejmunka, hogy mikor egyen, pihenjen a futó, hogyan ossza be az erejét. A környezet is jóval ingerszegényebb volt, bár lehetett bandázni. Terepen jóval több izom kapcsolódik be attól függően, hogy milyenek az adottságok. Ezt az aszfaltos körözést minden szempontból nehezebbnek tartom.

Szerinted mi kell ahhoz, hogy valaki eredményesen abszolválja ezeket a nagyon extrém távokat?

Úgy gondolom, hogy ezeknél a távoknál a mentális adottságoknak legalább akkora szerepe van, mint a fizikaiaknak. Részekre kell bontani a távot és ünnepelni minden részsikert, a negatív gondolatokat pedig távol kell tartani.

Mit tanácsolnál annak, aki jövőre szeretne elindulni a 6 napos futáson?

Mindenképp érdemes előre elhatározni, hogy mi a célom a versennyel. Lehet szimplán egy ultrafutó tábornak felfogni, napi 70-80 km-t futni, ismerkedni, kapcsolatokat építeni, kicsit nyaralni, fürdeni a Balatonban. Lehet cél az is, hogy nemzeti csúcsot akar valaki futni, jelenleg ez 843 km. Nem tűnik soknak, de mint mondtam, nem lineáris a fáradás. Ehhez pontos terv kell, frissítéssel, pihenéssel, és nem szabad, hogy a többiek teljesítménye eltérítsen a tervtől. Ha pedig szeretnénk megnyerni a versenyt, akkor egy jól összerakott stáb kell segítse ezt a célt. Az előttem végzők mindegyikének volt segítője, nem mindegy, hogy magadra mosol, mosogatsz, rakod össze a ruhát, ennivalót, kevered az izót vagy csak kinyúlsz lassítás nélkül a frissítőért. Nem beszélve arról, hogy folyamatosan figyeli a verseny állását és felkelt, ha szükséges. Célszerű továbbá több számmal nagyobb cipőben indulni, mert megdagad, ödémásodik a láb. Akkor lefeküdni, amikor valóban nagyon fáradt vagy, előtte egy gyors étkezés, de semmi más, a lábat felpolcolni. Az öltözködést, zuhanyozást alvás után érdemes megtenni, mert felébreszt. Mindent mellőzni, ami nem segíti a haladást (telefon nyomkodása).

Mindent összevetve eredményeidre vagy a legbüszkébb?

Az extrém távú teljesítések (DZD, 6 napos) mellett azokra, ahol a végére elfogyott az erőm, mindent beleadtam, és úgy éreztem, na ez jól sikerült (Wien-Rundumadum, Piros85 2018, Olympian Race), de arra is, hogy Lőw András mellett én vagyok a másik magyar, aki egy évben teljesítette az UTMB-t és a Spartathlont.

Köszönjük, hogy mindezt megosztottad velünk; további sikereket és örömöket, kívánunk!

Hogyan fussunk 712 km-t 6 nap alatt?-2
A díjak.
Hogyan fussunk 712 km-t 6 nap alatt?-2
Forrás: Papp Tünde

 

Hirdetés