High5 elektrolitpótló termékek

High5 elektrolitpótló termékek

Takács Viktor
Takács Viktor
A nátrium és egyéb elektrolitok fontossága a sportban, avagy így frissíts verseny és edzés közben
Hirdetés

Aki a hosszú távú állóképességi sportok területére merészkedik, hamar szembe találja magát a frissítés problémájával. Nagyjából egy óra az az időhatár, ami után először folyadék, majd pedig valamilyen szénhidrát tartalmú táplálék bevitelére „kényszerülünk” sportolás közben. Persze a frissítés szükségessége mindenkinél máskor és máshogy következik be, azonban biztos, hogy előbb vagy utóbb szükségessé válik. Számtalan anyag és tanulmány elérhető arról, hogy a Nagy Könyv szerint mikor és mennyit érdemes frissíteni. A legtöbb ilyen anyag és előadás a bevitt szénhidrátok mennyiségére és a szénhidrát oldat sűrűségére koncentrál, ami valóban az alapját képezi a jó frissítésnek, azonban megfelelő elektrolit bevitel nélkül semmit sem ér. Erről a részről sajnos sokszor megfeledkeznek! 

High5 elektrolitpótló termékek-2
High5 elektrolitpótló termékek-2

Ozmózis

A probléma megértéséhez az alapokkal kell tisztában lenni és nem kell mást csinálni, mint elővenni a biológia órán tanultakat, mégpedig az ozmózis fogalmát. Frissítés szempontjából ez mindennek az alapja. Az ozmózis lényege, hogy a sejt félig áteresztő membránján (falán) az oldószer, vagyis a víz a nagyobb koncentráció felől a kisebb felé áramlik. Nagyon leegyszerűsítve a dolgot: a vér van kívül, a sejt alkotóelemei pedig belül. A két tér között létezik egy egyensúlyi állapot, ami biztosítja a sejt optimális működését. Frissítéskor azok az anyagok, amiket beviszünk a szervezetbe (víz, szénhidrát, ásványi sók) a véráramba kerülnek és ez által a vér koncentrációja megváltozik, az egyensúly felborul. Felborul, amennyiben a bevitt táplálék összetétele nem megfelelő! Ez a mechanizmus a szénhidrátok és az elektrolitok esetében is azonos. A szénhidrátok esetében viszonylag egyszerű a képlet, frissítéskor azokat 7-8 %-os oldaltban kell bevinnünk a szervezetbe, hogy az egyensúly megmaradjon. Ennek a „jólcsinálása” azonban nagyon kevés ahhoz, hogy tovább bírjuk szuflával!

 

High5 elektrolitpótló termékek-3
High5 elektrolitpótló termékek-3

Nátrium, kálium

A sejtek optimális működéséhez nem csak energiára van szükség (amelyet a szénhidrátokból nyert ATP biztosít). A már említett ozmotikus egyensúly hasonlóan fontos összetevői az olyan ásványi sók, mint a nátrium és a kálium. A sejtmembrán részét képezi egy nátrium-kálium pumpának nevezett fehérjeszerkezet, amely e két ion megfelelő szintjéért felelős. A nátrium a sejten kívüli, a kálium pedig a sejten belüli folyadéktér egyensúlyát biztosítja, és amennyiben arányuk nem megfelelő, a sejt ugyanúgy nem működik megfelelően, mintha nem kapna elég energiát. Ezen ionok megfelelő jelenléte a frissítésben azért kiemelten fontos, mert az ionegyensúly felborulása sokkal könnyebben bekövetkezik, mint a klasszikus eléhezés. A túlzott vízbevitel pl. szinte azonnal kritikus szintre hígítja a nátrium koncentrációját a vérben és egy úgynevezett hyponatrémiás állapot jön létre, arról nem is beszélve, hogy az említett ionok hiányában a szénhidrát felszívódása sem lesz megfelelő. A problémát fokozza, hogy az izzadással folyamatosan nátriumot veszítünk, így ennek a fontos ionnak a szintje folyamatos pótlásra szorul. 

High5 elektrolitpótló termékek-1
High5 elektrolitpótló termékek-1

Amennyiben tehát nem figyelünk oda a megfelelő sóbevitelre, hamar idő előtti fáradás, görcsölés lesz a vége. Görcs esetében szinte mindenkinek elsőre a magnéziumpótlás jut az eszébe. A magnézium ion valóban hasonlóan fontos ásványi anyag, mint a só és a nátrium, azonban önmagában nem elegendő sem a görcs megelőzéséhez, sem pedig a kezeléséhez.

A új High5 termékek kifejlesztésénél különösen figyeltünk arra, hogy az energiazselék és italporok a szénhidráton felül megfelelő arányban tartalmazzák az említett elektrolitokat, így frissítéskor ezek bevitelére nem kell külön odafigyelni! Az új Energy Gel Elektrolyte és az Isotonic Hydration egy kompromisszum nélküli megoldás, amiben nem fogtok csalódni egyik hosszú távú megmérettetésen sem.

High5.hu

Hirdetés