Futóverseny vadvízben úszással

Futóverseny vadvízben úszással

Simon Ádám
Simon Ádám
2017/07/11
Soca Outdoor Festival 2017
Hirdetés

A Soca folyót és környékét régóta ismerem, ezért szívesen látogatom meg újból és újból. A Bovec környékén még vad folyó valamivel lejjebb Tolminnál már higgadtan viselkedik és szép türkiz színét megtartva családi strandolásra is alkalmas. Ide, vagyis Tolminba utaztam el a Soca Outdoor Fest-re, a terepfutással, bringázással, SUP-ozással és siklóernyőzéssel tarkított sportünnepélyre.

A környék adottságai (amire nem győzzük felhívni a figyelmeteket) ezernél is több outdoor szerelmest csábít a fesztiválra, ahol a legnépszerűbb versenyszám a terepfutás különböző távokkal (10-45 km távok között), finom szintekkel, beszabehu panorámával és a cél előtt egy kellemes patakon-átkeléssel.

 

Soca Outdoor Festival 2017 Forrás: Mozgásvilág.hu
Soca Outdoor Festival 2017
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Ez a patakon-átkelés határozza meg amúgy a verseny arculatát is, kétség kívül ez az egyik leglátványosabb eleme a hétvégi eseménynek. Éppen ezért furcsa ábrázattal álltam a verseny előtti napon a feltételezett "patakocska" mellett, ami inkább hasonlított egy keskeny, ám erős sodrású vadvízi folyóra, amibe tízéves vadvízi múlttal is meggondolnám, hogy egy terepfutás végén fáradtan beugorjak-e. Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy 10 méterrel később kiszélesedik és lenyugszik a folyó, úgyhogy életveszélyről azért nincs szó. Meg amúgy - gondoltam - biztos tudják szabályozni a folyót valamilyen gátrendszerrel, úgyhogy a versenyre lecsillapodik majd. De nem csillapodott... viszont két dobóköteles srác állt a parton, segítségképp... izgalmas...

 

 

A futóverseny útvonala változatos, néhol pulzusmaximalizáló, máshol izgalmas csiki-csuki csúszós volt, ahogy egy jó terepfutóversenyhez illik. Mind a 10, 15, 25 és 45 km-es távok befutója a folyóparton volt és persze egy kicsit arrébb lévő hídon ki lehetett kerülni a vízen átkelést is. Naná, hogy nem hagytam ki, de azért a táv végén, elfáradt combizmokkal küzdős volt a sodráson átkelni (úszni, kúszni, csúszni, ilyesmi).

A futóversenyek után következett a SUP-verseny, lehetett slackline-ozni, vagy csak feküdni a parton és nézni az égen a siklóernyősöket. Jó sportrendezvényhez méltó módon volt bőséges evés-ivás, mini expo különféle outdoor lifestyle kiállítókkal és jó hangulat csupa olyan emberrel közösen, akikkel hasonlóképp gondolkozunk a szabadidő aktív eltöltéséről. Következõ nap pedig olyan panorámával megtűzdelt montis tekerésen lehetett részt venni, aminek az élménye évekig megmarad.

 

Soca Outdoor Festival 2017 Forrás: Mozgásvilág.hu
Soca Outdoor Festival 2017
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Budapestről nézve nem feltétlenül tűnik jó ötletnek fél napot utazni oda, aztán megint fél napot vissza az egy-két napos rendezvény miatt, viszont ismerve a környék adottságait, annál inkább érdemes az aktív nyaralást úgy időzíteni, hogy a Soca Outdoor Fest is beleférjen.

 

 

Írd fel a listádra és jövőre ne hagyd ki!

Hirdetés