Fuss az erdész szemével: téli terepfutó-kihívás a Pilisi Parkerdőben

Fuss az erdész szemével: téli terepfutó-kihívás a Pilisi Parkerdőben

Pilisi Parkerdő Zrt.
2023/02/13
A sorozat aktuális, hetedik kihívása a négy előzőhöz hasonlóan a Pilisi Parkerdőbe invitálja a futókat.
Hirdetés

Az Országos Erdészeti Egyesület „Sportolj tudatosan az erdőben!” nevű programsorozatának célja, hogy az outdoor tevékenységek kedvelői sportolás közben olyan érdekességeket figyeljenek meg és összefüggéseket vegyenek észre, amelyek révén jobban elmerülhetnek az erdei élővilágban. A program része a „Fuss az erdész szemével” című terepfutó-kihívássorozat. Ennek hetedik, téli állomása visszatér a Pilisi Parkerdőbe, ahol a híres viadukttól indulva a Biatorbágy fölötti mészkőfennsík változatos erdejében és látványos sziklaperemén március 15-ig teljesíthető a kihívás.

Fuss az erdész szemével  téli terepfutó-kihívás a Pilisi Parkerdőben-1
Fuss az erdész szemével téli terepfutó-kihívás a Pilisi Parkerdőben-1
Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Látványos útvonal, alig húsz percre Budapesttől

A sorozat aktuális, hetedik kihívása a négy előzőhöz hasonlóan a Pilisi Parkerdőbe invitálja a futókat. A cél ismét a Budai-hegység, ezúttal azonban annak déli része, a Biatorbágy fölött, az Iharos-hegy körül elterülő erdő. A 13 kilométer hosszú, 385 méter szintemelkedést tartalmazó körút különlegessége a Nyakas-kő és a Madár-szirt látványos mészkőpereme, a Kő-orr kaptárkövei, a híres biatorbágyi viadukt, illetve természetesen a terület jellemző erdői, a mészkedvelő tölgyesek, a molyhos tölgyesek, a cseresek, vagy a kopárfásítások során ültetett feketefenyvesek (a részletes ismertető és a letölthető track ezen a linken található).

A rajthely Budapest központjából, a Déli pályaudvarról vonattal 20 perc alatt elérhető, de megközelíthető Kelenföldről menetrend szerinti helyközi buszjárattal, illetve személygépkocsival az M1-es autópályán vagy az 1-es főúton.

Már maga a rajt is különleges helyen van: a kettős viadukt alatt, ahol 1931-ben a híres merényletet elkövették. A hidakat egészen 1979-g használták vasúti célokra, végül sétányt alakítottak ki rajtuk.

Fuss az erdész szemével  téli terepfutó-kihívás a Pilisi Parkerdőben-2
Fuss az erdész szemével téli terepfutó-kihívás a Pilisi Parkerdőben-2
Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Utunk azonban nem erre vezet, hanem a sárga sáv jelzésen a Madár-forrás felé, majd innen kapaszkodunk fel a Kő-orr látványos kilátópontjához. Itt már kapunk egy kis ízelítőt abból a kőzetből, amelynek utunk majdani látványosságát köszönhetjük, és amely döntően meghatározza a környező erdőket is. Ez a 12-15 millió éves „tinnyei mészkő”, amelyet hatalmas területen bányásznak a mai napig – ebből épültek Budapest legismertebb középületei is.

Ez a kőzet határozza meg a terület talaját is. Mészkedvelő tölgyesekben, melegkedvelő molyhos tölgyesekben, cseresekben futunk. A cser jellegzetessége, hogy elszáradt leveleinek java része nem hullik le egyből, hanem a tél folyamán a fán marad. Ezek a levelek tavasszal hullanak csak le, amikor majd az újonnan jövök „lelökik” a tavalyi elszáradtakat. Jobbra tőlünk az Iharos-hegy, amelynek csúcsán egykor légvédelmi rakétabázis állt – éppúgy, mint a szintén a Pilisi Parkerdőhöz tartozó Pilis-tetőn, a Lom-hegyen vagy az Urak asztalán. A terület egy részén egykor karsztbokorerdők és sziklagyepek terültek el – ezeket a „kopárokat” fásították később az erdészek a ma is látható feketefenyőkkel.

A sárga sáv jelzésről előbb a piros sávra, majd egy éles jobbkanyarral a piros keresztre térünk át, amely már az útvonal legnagyobb látványosságához, a Nyakas-kőhöz és a mellette hosszan elhúzódó Madár-szirthez vezet. Különleges, a Budai-hegységben másutt nem átélhető élmény ezen a kanyonszerű, kitett mészkőperemen futni, magasan a Benta-patak völgye fölött.

Fuss az erdész szemével  téli terepfutó-kihívás a Pilisi Parkerdőben-3
Fuss az erdész szemével téli terepfutó-kihívás a Pilisi Parkerdőben-3
Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

A Madár-szirten túl az út a híres Szily-kápolna alatt vezet vissza a viadukthoz. Az útvonalról „erdész szemmel” olvasható leírás az Országos Erdészeti Egyesület honlapján.

Feladatok

A kihívás a téli időszakban, 2023. március 15. éjfélig él, egyrészt a táv teljesítésével, másrészt az útvonalhoz tartozó feladat megoldásával. A feladat: a kör teljesítése közben fényképet kell készíteni egy csertölgyről, amelyen még rajta vannak az elszáradt levelek. Ezt a fényképet az Országos Erdészeti Egyesületnek (erdeisportok@oee.hu) elküldve a megfejtők nyereményjátékban vehetnek részt, melyen a szervező három ajándékcsomagot sorsol ki. 

Sportolj tudatosan az erdőben!

Az elmúlt években kiugróan megnőtt az erdei sportok és outdoor tevékenységek népszerűsége. A terepfutás is igen elterjedt sportággá vált. Az Országos Erdészeti Egyesület az Agrárminisztérium támogatásával éppen ezért indította útjára a „Sportolj tudatosan az erdőben!” sorozatot, melynek keretében minden évszakban egy-egy erdei útvonal, track követhető végig, bármikor teljesíthető, úgynevezett „instant” kihívás formájában. Az előre megadott útvonalon végigfutva, a tracket vagy a QR-kóddal ellátott, fákra erősített irányjelző táblákat követve, a kiegészítő információkat elolvasva egy ismeretterjesztő erdei futókalandban vehetnek részt a vállalkozó kedvű sportolók.

Hirdetés
Hirdetés