Fuss az erdész szemével- Instant kihívás

Fuss az erdész szemével- Instant kihívás

Takács Viktor
Takács Viktor
2022/07/07
Instant terepfutó-kihívás a Pilisi Parkerdőben
Hirdetés

Az elmúlt években kiugróan megnőtt az erdei sportok és outdoor tevékenységek népszerűsége. A terepfutás is igen elterjedt sportággá vált. Az Országos Erdészeti Egyesület az Agrárminisztérium támogatásával éppen ezért indította útjára a „Sportolj tudatosan az erdőben!” programot, melynek keretében minden évszakban egy-egy erdei útvonal, track követhető végig, bármikor teljesíthető, úgynevezett „instant” kihívás formájában. A programsorozat célja, hogy az outdoor tevékenységek kedvelői sportolás közben olyan érdekességeket figyeljenek meg és összefüggéseket vegyenek észre, amelyek révén jobban elmerülhetnek az erdei ökoszisztémában. Így az előre megadott útvonalon végigfutva, a kiegészítő információkat elolvasva egy ismeretterjesztő erdei kalandban vehetnek részt a vállalkozó kedvű sportolók. A program része a „Fuss az erdész szemével” című terepfutó-kihívássorozat. Ennek ötödik, nyári állomása visszatér a Pilis és Visegrádi-hegység erdeibe, és a Pilisi Parkerdő által gondozott területen mutatja be a nyári erdő titkos összefüggéseit. Ez a kihívás július 27. és augusztus 31. között teljesíthető.

Fuss az erdész szemével- Instant kihívás-1
Zsivány sziklák
Fuss az erdész szemével- Instant kihívás-1

„Fuss az erdész szemével” 5. kihívás

A sorozat aktuális, ötödik kihívása a két előzőhöz hasonlóan a Pilisbe (és részben a Visegrádi-hegységbe) invitálja a futókat. A 11,5 kilométer hosszú, 380 méter szintemelkedést tartalmazó körút a hegység legnépszerűbb turisztikai központjából, Dobogókőről, a Sri Chinmoy szobor elől indul. (A kizárólag jelzett turistautakon haladó útvonalat innen lehet letölteni.) Innen a sokak által járt zöld + jelzésen ereszkedik alá Két-bükkfa-nyeregbe, amely a vulkanikus eredetű Visegrádi-hegység és az üledékes, dachsteini mészkőből felépülő Pilis határa. Az útvonal ezután nagy félkörrel öleli körbe a Nagy-Szoplák tömbjét, gyönyörű egykorú bükkösben haladva, majd az egykori rakétabázisra vezető aszfaltutat elérve éles balkanyarral ereszkedik alá a Vaskapu-völgybe. Ez a rész a hegység fokozottan védett területei közé tartozik, ezért ügyeljünk arra, hogy ne hagyjuk el a kijelölt turistautakat, ez ugyanis tilos. A mészkőbe mélyen bevágódott, szurdokszerű völgy különleges mikroklímával és ennek megfelelően egyedi élővilággal bír. A völgy végén a Mária-pad pihenőhelyénél szusszanhat egyet a futó, mielőtt nekivág a Dobogókőre visszavezető kaptatónak. Innen pár méter a Két-bükkfa-nyeregbe vezető zöld sáv bal oldalán a környék különlegessége, a Szopláki-ördöglyuk. A viszonylag nagyméretű, 430 méter hosszú és száz méternél mélyebb barlang jelenleg inaktív víznyelője a Pilis legnagyobb denevér-élőhelye, éppen ezért a barlangászok is csak szezonálisan látogathatják. Az útvonal később jobbra rátér a sárga + jelzésre, amely visszakanyarodik a Visegrádi-hegységbe, és egészen a Zsivány-sziklákig vezeti a futót. E hatalmas kőtömbök szürkés-omlékony andezitje élesen elkülönül a Vaskapu korábban látott, vakítóan fehér mészkövétől. A monda szerint IV. Béla rejtette itt el kincseinek egy részét, illetve a várszerű, barlangokkal és bevágásokkal keresztül-kasul tagolt sziklarendszer ideális búvóhelyül szolgálhatott a törvényen kívülieknek. A Zsivány-szikláktól már csak pár száz méter, és az utunk visszatér Dobogókőre.

Feladatok

A kihívás a nyári időszakban, 2022. július 27-től augusztus 31. éjfélig él, egyrészt a táv teljesítésével, másrészt az útvonalhoz tartozó feladat megoldásával. A feladat: a kör teljesítése közben fényképet kell készíteni egy bükkfa „kínai bajuszáról”. Ezt a fényképet az Országos Erdészeti Egyesületnek (erdeisportok@oee.hu) elküldve a megfejtők nyereményjátékban vehetnek részt, melyen a szervező három ajándékcsomagot sorsol ki. 

További információ a kihívásról az Országos Erdészeti Egyesület honlapján érhető el!

 

Hirdetés
Hirdetés