Fenyvesi Péter és Langer Olivér a Karancs két királya Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2011/06/10
A Karancs csúcsán található kilátóig kellett feljutni – megtéve a 4,7 kilométeres, 440 méter szintkülönbséget tartalmazó útvonalat.
Hirdetés
Az elmúlt hétvégén rendezte a Salgótarjáni Hegyikerékpáros Egyesület – több további szervezet közreműködésével – a III. Természetbarát Sportok Hétvégéje – a Novohrad-Nógrád Geoparkban elnevezésű rendezvényt, melynek helyszíne a megyeszékhely gyönyörű természeti környezete volt, Karancstól a Salgón át egészen a Medvesig. A rendezvény keretein belül került sor – immár ötödik alkalommal – a Karancs Királya elnevezésű „uphill” versenyre , a hegyikerékpárosok számára egyenkénti indítással, míg a futók mezőnyben rajtolhattak.
  A tavalyi évben Telek András és Zánki Zoltán , a Zenit Sportegyesület képviselőiként megkeresték a Salgótarjáni HKe tagjait azzal az ötlettel, hogy a következő esemény már közös rendezvényként kerüljön lebonyolításra. Gondolatukkal első felvetésre nyitott kapukra találtak, így az idei esztendőben már hegyikerékpáros és futó „királyt” is kerestek a „ Palóc Olümposzon ”.
Mindkét sportág képviselőinek a besztercei Toyota Kakuk autószalon bejáratától a Karancs csúcsán található kilátóig kellett feljutni – kerékpárral egyenkénti indításos, míg futva tömegrajtos rendszerben megtéve a 4,7 kilométeres, 440 méter szintkülönbséget tartalmazó útvonalat. A rekordidőt még a 2007-es, első rendezés alkalmával állította be Dr. Bakos Gergő , akinek akkor 22 perc 36 másodperc alatt sikerült a fenti távot teljesíteni. Dr. Bakos a mostani eseményen az első helyek sorsába nem tudott beleszólni, viszont egyedüliként kétszer: hegyikerékpárral és futva is teljesítette a nyomvonalat.
 
A hegyikerékpárosoknál a junior-korú Fenyvesi Péter (Bringabanda SC) – mondhatni papírforma szerint – megvédte címét és magabiztosnak mondható 20-, illetve 42 másodperces előnnyel utasította maga mögé Kispál Mátét (Salgótarjáni HKE) és Ibrányi Attilát (Vitalitás SE) – ami az abszolútot illeti. Fenyvesi az első versenyző a verseny öt éves fennállása óta, aki duplázni tudott a győzelmeket tekintve – az abszolút aranyérem 23 perc 41 másodperces időért járt ezúttal számára. A fentebbemlített két felnőtt versenyző mögé Reitinger Gábor (Vitalitás SE) állhatott még fel a kategória dobogójára. Szintén a csúcsig hajtottak még az elit masterek és hobbi férfi felnőttek is. Előbbi esetben Huszár Norbert közel egy perccel verte Illés Istvánt , valamint közel öttel Verebélyi Zsoltot (mindhárman Salgótarjáni HKE) , míg utóbbi kategóriában Hacsi Ákos (Team 3K – Kazincbarcika) magabiztos, 25:34-es idejével állt a dobogó tetejére Kovács Tamás és Józsa Dániel (mindketten Salgótarjáni HKE) előtt – kettejük között mindösszesen 8 másodperc döntött.
 
Az Elemér-forrásig kellett „csak” feltekerniük a hölgyeknek, ami Sejben Anitának sikerült a leggyorsabban, míg a junior lányoknál Csikány Bianka (mindketten Salgótarjáni HKE) volt legyőzhetetlen. A 11-14 év közötti fiúknál balassagyarmati győzelem született Perlaky Erik (Vitalitás SE) személyében. A legnépesebb, hobbi férfi master kategóriában – a legjobb rövidtávos abszolút időt is birtokló – Verbovszki Nándor (Salgótarjáni HKE) 12:18-at hajtott, 12 másodperccel maga mögé utasítva Huszár Lászlót (Karbona – FRM), míg a dobogó harmadik fokára Bali Sándor állhatott fel.
 
A futóverseny rajtpisztolya pontosan délben dördült el a kis létszámú, de igen prominens személyiségek alkotta mezőny számára. A csúcsra leggyorsabban a felnőttek közül Langer Olivér (Zenit SE) jutott fel, magabiztos, 25:35-ös időt produkálva, mögötte Diószegi Bálint és Fehérvári Zsolt érkeztek (mindketten Dornyay SE). A rövidebbik táv célját a junior-korú Fehérvári Dániel (Dornyay SE) érte el elsőként, 13:21 alatt, mögötte abszolút másodikként a master győztes, Telek András érkezett 22 másodperc előnnyel a harmadik Zánki Zoltánnal (mindketten Zenit SE) szemben. Előbbi két futó mögé a master dobogóra még Szilágyi Tibor (Salgótarjáni AC) küzdötte fel magát, de az indulók között ott volt Jusztin Ferenc, Vadas István , vagy éppen a Czele-házaspár is.
 
A versenynap Kercseg-laposon zárult, ahol a hegyikerékpáros gyerekfutamot rendezték. Itt a 8 év alattiak között a balassagyarmati Petrovics Patrik , valamint Bali Emese (SHKE), míg a 8 – 10 év közöttieknél Póczos Sándor (SHKE), valamint a szintén balassagyarmati Nagy Vanessa lettek a kategória-győztesek. A futamokat követően gulyásozással vendégelték meg a szervezők a résztvevőket, majd az eredményhirdetésre került sor – némi eső kíséretében. Az V. Karancs Királya női és férfi abszolút győztese számára a Mountainbike Challenge sorozat szervezői felajánlottak egy-egy nevezést a Fehérkő-lápa Hillclimb versenyre, az abszolút férfi dobogó második-, illetve harmadik fokára felálló versenyzők pedig a vértesboglári és az erdőbényei futam egy-egy nevezésén osztozhatnak.
Hirdetés