Ezt a futócipőt ledarálják, és jövőre síbakancs lesz belőle! 

Ezt a futócipőt ledarálják, és jövőre síbakancs lesz belőle! 

Ferenczi Anita
Ferenczi Anita - Támogatott tartalom
2021/02/22
A cipő pedig nem más, mint a Salomon 100%-ban újrahasznosítható Index.01 modellje, ami 2021 tavaszától itthon is kapható lesz a Nyúlcipőboltban! 

Hivatalból és hobbiból is rendszeresen bújjuk a netet, és kíváncsian figyeljük az egyes márkák által piacra dobott újdonságokat. Akik hozzánk hasonlóan nyomon követik a futófelszerelések (r)evolúcióját (meg egyébként a túra- és bringás felszerelésekét is), azoknak már jó ideje feltűnhetett, hogy egyre több sportmárka tesz hathatós lépéseket a környezetbarát gyártási folyamatok irányába, illetve igyekszik fenntartható termékeket a piacra dobni. Ennek jegyében készülnek már óceánokból kihalászott PET-palackokból túrazsákok, leselejtezett halászhálóból polárpulcsik és cipők is. 

100%-ban újrahasznosítható

2021 tavasza egy újabb mérföldkő lehet ezen a zöld úton. Ekkortól lesz kapható a Salomon Index.01 aszfaltra tervezett futócipője, melynek különlegessége, hogy 100%-ban újrahasznosítható. Azaz, ha beteljesítette a küldetését, nem kell a kukában landolnia, nem feltétlenül kell a padláson a többi futóereklye között porosodnia. Inkább legyen mondjuk síbakancs belőle! 

Álomból valóság 

De vajon hogyan lehet egy aszfaltos futásra tervezett futócipőt úgy elkészíteni, hogy annak minden apró eleme később, egy teljesen más termékben szülessen újjá? Ez volt az egyik legnagyobb kihívás a Salomon szakemberei számára, amikor a cipőt 2019-ben elkezdték tervezni. 
Hiszen, ha tüzetesebben megvizsgálod a mostani futócipőd, láthatod, hogy rengetegféle anyagból áll a bőrtől az EVA-habon, TPU-n, a poliészteren és poliamidon át egészen a gumiiig. 
Ki az, aki képes ezeket az anyagokat aprólékos munkával szétválasztani, és újrahasznosítani? Nos, a Salomon nemcsak megálmodta, de meg is valósította az elsőre lehetetlennek tűnő célt, a 100%-ban újrafelhasználható és hasznosítható cipőt. Három év tervezés-fejlesztés után, íme, az eredmény…. 

Ezt a futócipőt ledarálják, és jövőre síbakancs lesz belőle! -1
Salomon index.01
Ezt a futócipőt ledarálják, és jövőre síbakancs lesz belőle! -1
Forrás: Salomon

Dizájn: Ennél letisztultabb nem is lehetne…

Egyelőre csak fotón és a teaser-videón láttuk ezt hófehér, apró fekete márkalogóval és az újrahasznosítás ikonjával ellátott, nagyon letisztult, nagyon minimál stílusú, a leírás szerint 9 mm droppal rendelkező, 285 grammos cipőt. Első ránézésre mindössze néhány anyag felhasználásával készülhetett. 
A néhány anyag az egész pontosan kettő. 

A Salomon szakemberei összesen kétféle anyagot használtak annak érdekében, hogy az újrahasznosítás során ezek könnyedén elkülöníthetők legyenek egymástól. A tervezéskor és anyaghasználatkor persze azt is szem előtt kellett tartaniuk, hogy nem otthoni használatra készítenek házipapucsokat, hanem kemény felületen is tartós, kényelmes, rugalmas, kellő csillapítást nyújtó lábbelit akarnak adni a futóknak. 

Az Index.01 felsőrésze újrahasznosított poliészter, a talpa pedig TPU (termoplasztikus poliuretán) alapú, a Salomon által kifejlesztett INFINIRIDE nevű habból készül. A két réteget szintén poliészter szállal varrják össze, a ragasztáshoz víz bázisú anyagot használnak. A nitrogén-befecskendezéssel készülő INFINIRIDE hab egyik sajátossága az, hogy az R.Camber (rocker) geometriának köszönhetően tökéletes csillapítást biztosít, gyors talajérintési idővel támogat, így viselője kevesebb időt tölt a talajon. Az anyag másik sajátossága, hogy teljes egészében apró morzsákká darálható, hogy könnyebb legyen újrahasznosítani. 

Ezt a futócipőt ledarálják, és jövőre síbakancs lesz belőle! -2
Légies
Ezt a futócipőt ledarálják, és jövőre síbakancs lesz belőle! -2
Forrás: Salomon

A Salomon Index.01 második élete 


A 100%-ban újrafelhasználható és hasznosítható futócipő tervezésekor a másik nagy kérdés az volt, vajon hogyan lehet rávenni a boldog cipőtulajdonosokat arra, hogy elhasznált, sok kilométert futott lábbelijüket visszajuttassák a Salomonnak, illetve, hogy a használt cipők „begyűjtésére” milyen – szintén környezetbarát – módszert lehetne kialakítani.

Ezt a lehető legegyszerűbben akarták megoldani azért, hogy a vásárlók szívesen vállaljanak szerepet ebben a termék-körforgásban. Az Index.01 újrafelhasználásának bevezető fázisában a vásárlóknak nem lesz más dolguk, mint kinyomtatni a Salomon.com oldalán található ingyenes szállítócímkét, és a megadott - európai, észak-amerikai és ázsiai / csendes-óceáni régióiban található  - gyűjtőközpontok közül kiválasztani a legközelebbit. 
Erről bővebben a Salomon Index.01 boltokba kerülésekor lehet majd tájékozódni. Miután a lábbelid a gyűjtőközpontba kerül, megkezdődik a második élete… 
A szétválasztott anyagokat külön fertőtlenítik majd, szétválasztják, és külön-külön darálják le apró morzsákká, hogy aztán újrahasznosítsák őket az utolsó szemig - régiónként eltérő módon. Európában a ledarált, újrafelhasználásra szánt anyagokat ún. szűz TPU-val kombinálják, majd Salomon alpesi síbakancsot gyártanak belőlük a 2022-es téli szezonra. A többi régióban az újrahasznosított poliészter felső részből szövetszövésre és egyéb termékek kialakítására használt fonal lesz.

Lehet még zöldebb? 


A felesleges hulladék csökkentésének érdekében ebben a cipőben nem lesz benne a megszokott töltelékpapír, és nem lesz rajta extra termékcímke sem, valamint – ahogy a márka összes többi lábbelije a 2021-es szezontól – az Index.01 is FSC (Forest Stewardship Council, magyarul Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa) tanúsítvánnyal ellátott csomagolással készül majd. 

Az Index. 01 2021 tavaszán uniszex kialakításban kerül forgalomba, Magyarországon ebben az időszakban, exkluzívan csak a Nyúlcipőboltban.

Hirdetés