Csúcs Vivicittá

Csúcs Vivicittá

BSI
2013/04/22
Csúcs a 28. Telekom Vivicittá Városvédő Futáson: 15650 nevező!
Hirdetés

A 28. Telekom Vivicittá Városvédő Futásra a tavasz hagyományosan legvonzóbb szabadidős eseményére 15.650 sportember nevezett, ez volt minden idők legnagyobb létszámú budapesti Vivicittája!

Az elsőtáv, a félmaraton volt (közel 3800-an nevezetek, szintén rekord a Vivicittá félmaratoni történetében!). A félmaratonon a férfiaknál a volt válogatott Berecz Lajos (Mezőtúr SSE) végig vezetve elsőként szakította át a célszalagot, a nőknél Prokoppné Teveli Petra (Közös Sport Egyesület) győzött.

A klasszikus Vivicittá 10 km-es távon 2950 nevező tett hitet a futás, a verseny, a város, az egészség mellett. A férfiaknál komoly párviadal alakult ki Kovács Ádám (MVSI) és Csere Gáspár (BEAC) között. A 27 éves Kovács végül 2 mp-el (a teljes Vivicittá nap legszorosabb befutója!) előzte meg öt évvel fiatalabb ellenfelét. A női verseny nem hozott hasonlóan komoly viaskodást, mivel a londoni olimpián maratonin indult Erdélyi Zsófia (UTE) percekkel előzte meg a mezőnyt. Az athéni olimpiai maratoni induló Juhász-Staicu Simona eúttal a harmadik helyen ért célba. A távot Boston 2013 feliratú trikóban teljesítette Simonyi Balázs is, aki egy héttel korábban futott a véres merénylettel zárult bostoni maratonin. Teljesítette a 10 km-t a névadó főszponzor,a Magyar Telekom Nyrt. elnök-vezérigazgatója, Chris Mattheisen is.

 

A Midicittá is a népszerű távok közé tartozott (2150 nevező), a 7 km-en már egyre több fiatal arc is felbukkant. A futamot Simicskó István az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sportért felelős államtitkára lőtte el, majd maga is beállt a mezőnybe és megbirkózott a 7km-rel. Az elsőségért a nők között alakult ki emlékezetes verseny. A Margitszigeti AC versenyzője a 23 éves Kovács Melinda bírta egy picivel jobban a végét és öt másodperccel megelőzte a mindössze 11 éves Horváth Karolina Helgát. (27:07 illetve 27:12 a két sportoló ideje). A férfi verseny győztese a 20 éves Pelsőczy Attila (TFSE), aki közel két percet vert a második helyezett Menczelesz Dánielre (a győztes idő 22:17).

Simicskó István a futás után boldogon osztotta meg érzéseit. \'Óriási dolognak tartom, hogy több mint tizenötezren neveztek, közöttük a kisgyermekektől a több 80 év feletti indulóig, minden korosztály. Azért tartom az eseményt jelentősnek, mert érzékelhető, hogy a magyar emberek értékrendjébe és életvitelébe beilleszkedik a futás, a Vivicitta, melyen már magam is többször futottam, s ma is jól esett a 7 km.

 

A 28. Telekom Vivicittá Városvédő Futás első rajtja 9.30-kor volt és és attól kezdve az utolsó célbaérkezésig 7 órán át hömpölygött a városban a 7 táv futóserege. 

Rajthoz állt több média személyiség is, mint például a TV2 ismert arca, Szabó Zsófi, az RTL Klub népszerű műsorvezetője Barabás Évi és Deutsch Anita színésznő is. A Budapesti Játékszín munkatársai: Lévay Viktória, Verebes Linda, Pindroch Csaba, Dózsa Zoltán is neveztek a 7 kilométeres távra.

 

A mezőny legidősebb indulója Melihár György, aki májusban tölti be a 81. életévét. Ő az eddigi valamennyi Vivicittán indult. A hölgyek mezőnyében Sztarenszky Tiborné Marika a legszebb korú, aki a napokban ünnepelte 78. születésnapját. 

Az eseményt szervező BSI több mint 200 fős rendezői gárdája gondoskodott a futók biztonságáról és ellátásáról: 5000 liter vízzel, 1000 liter isoitallal, 450 kg banánnal, 40 kilogramm szőlőcukorral készültek a résztvevők frissítésére.

A Telekom Vivicittá Városvédő Futás idei két vidéki helyszíne Pécs (április 27.) és Szolnok (április 28.) lesz.

Hirdetés