Borpincén is átfutnak mintegy 800-an a szekszárdi félmaraton alkalmával Hír

Vasvári Press
2011/05/06
A pálya egyedülálló a hazai futóverseny útvonalak között, hiszen egyszerre halad a városon és a hozzátartozó borvidék szurdokaiban, dombjain és lankáin.
Hirdetés
Május 7-én második alkalommal rendezik Szekszárdon a Borvidék Félmaratont, mely idén a 4RUN Félmaraton sorozat második állomásaként lett meghirdetve. Márkus István főszervező mintegy 800 indulóval kalkulál.   Előnevezett 633 fő, továbbá 150-200 futó helyszíni nevezése várható; a futók Angliából, Németországból, Szlovákiából, Romániából, Szerbiából, és Olaszországból érkeznek. A versenyt több mint 150 civil segíti, az útvonalat a rendőrség mellett 100-nál több polgárőr biztosítja. Szekszárd számára kiemelt fontosságú a rendezvény, ezért azt jelentős anyagi támogatással segíti; a mezőnyt Horváth István polgármestere indítja. A Borvidék Félmaraton a város legnagyobb tömegsporteseménye. Több százan foglalnak szállást, szombat este megtelnek a borászatok, éttermek; a Bodri Pincészet borkóstolójára már több mint százan jelentkeztek.  
 
A viadalon több korábbi szekszárdi profi is részt vesz: a címvédő, egykor triatlon-válogatott Czencz Péter, Csillag Balázs – aki jelenleg is az 5000 m magyar csúcstartója, a legendás Mecser-csúcsot adta át a múltnak – és maratoni távon tavaly először induló, egykor korosztályos bajnok Zsigmond Előd. Szurkol feleségének Kovács Antal, aki a cselgáncs olimpia és világbajnoki címek mellett nagyszerű futóidőkkel is rendelkezik. Szekszárdi borászok közül indul Eszterbauer János és lánya csapatban, felesége Csatári Mónika egyéniben – aki Debrecenben 4. lett, a hazai pálya egyik esélyese –; ifj. Vida Péter, Gál László a Tringa Pincészetből és Neiner András. A legfiatalabb egyéni induló a 13 év alatti kajakos, Szekeres Zsolt, aki már több félmaratont teljesített.
  A pálya hasonló a tavalyihoz, a városi sík útvonal rövidült, a borvidék szintén lapos szakasza lett hosszabb, ami – érdekességként – átvezet a Bodri Pincészet hűvös kupolatermei alatt. A félmaraton hossza 21600 m, a szintkülönbség 483 m. Négy komoly emelkedő várja a résztvevőket, ebből három közel 2 km hosszú. A szekszárdi kilátó dombot kétszer is megmásszák a versenyzők. A borvidék útvonala a nehézségek mellett kifejezetten szép, jól látszanak a szekszárdi dombok. A pálya egyedülálló a hazai futóverseny útvonalak között, hiszen egyszerre halad a városon és a hozzátartozó borvidék szurdokaiban, dombjain és lankáin. Hiába a nagy szintkülönbség, a nehéz pálya, több helyen meredek szakasszal, az amatőr futók között rendkívül népszerű lett a szekszárdi félmaraton, talán pont ez a nehézség tette „misztikussá”. A frissítőpontokon hagyományosan fröccsöt is kóstolhatnak a nem feltétlenül életük legjobbját futni kívánó sportolók, persze a víz és iso italok mellett. A célban idén is a „kötelező” ajándékok mellett – befutóérem, póló, csokoládé, víz, üdítő, keksz – mindenki kap egy jó fajta szekszárdi bort, amit a helyi borászok ajánlottak fel. A célban a fröccs minden futó számára elérhető, egy zsíroskenyér kíséretével. A befutókat a történelmi belvárosban, a Béla tér és Garay tér közötti macskakővel borított sétálóutca várja. A célkapu a triatlon vb-t is megjárta, ami alatt szőnyeggel borított sávban érkeznek a hétvége főszereplői. A futókat idén egy dobos, egy 30 fős klasszikus, illetve egy gimnáziumi Rock & Roll együttes szórakoztatja. 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés