Barkley Marathon - célbaérni szinte lehetetlen Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2007/05/08
Létezik egy futóverseny, ahol nem elsőként beérkezni a legfőbb cél... hanem egyáltalán beérkezni , végigjutni a 100 mérföldes (160 km-es) távon.
Hirdetés

A szintidő 3 nap, vagyis 72 óra. Ha nagyképűen állunk hozzá, nem tűnhet nehéznek, hogy minden egyes kilométerre 27 perc áll rendelkezésünkre . "Ez még gyalos is teljesíthető" - gondolhatnánk.

A táv kegyetlensége az útvonalban keresendő. A terület végig teljesen lakatlan és járatlan, 17 kilométerenként 3400 méteres szintemelkedés és mindez 30 fokos hőségben . A táv tulajdonképpen 20 mérföldes körökön zajlik, így lehetőség van egy háromkörös Fun Run elnevezésű "könnyebb" távot is kipróbálni. Az igazi Barkley öt körből áll.

Az elsőként 1986-ban megrendezett versenyen senki nem ért célba, mint ahogy a rá következő évben sem. Végül a harmadik Barkley-n egyetlen befutóként Ed Furthaw -nak sikerült átszakítania a kisebb, Fun Run célszalagját, majd 1995-ben Mark Williams mind az öt kört teljesítette épp negyed órával a szintidő lejárta előtt.

Kemény lelki megpróbáltatás az egyes körök végén rávenni magunkat, hogy újból és újból nekivágjunk az önmagában is gyilkos körnek, ami 17 kilométeren keresztül fel, majd 17 kilométeren keresztül lefelé tart a 3,4 km-es szintülönbséggel . A napi hőingás a déli 30 C és az éjjeli mínusz 15 C között alakul.

Legutóbb 2005-ben akadt egy induló, aki mind az öt kört teljesítette, az idein a legjobb teljesítményt Brian Robinson nyújtotta négy körrel 47óra 49perc és 43 másodperc alatt.

Magyar induló is akadt Korányi Balázs személyében , de komoly térdsérülése miatt hamar kiállni kényszerült.
- Mozgásvilág.hu -
Hirdetés