Asics Super J 33 futócipő teszt Hír

Asics Super J 33 futócipő teszt Hír

Kakuk András
Kakuk András
2014/04/03
Az óvatos duhaj
Hirdetés

Az Asics egyik idei újdonsága a Super J, ami a neves gyártó eddigi legdirektebb terméke a természetes/minimalista futás híveinek számára.

A természetes futás hívei abban hisznek, hogy a helyes futótechnika nem a sarokra érkezés majd gördülés a talp külső ívén, hanem inkább középtalpra érkezés majd elrugaszkodás. Ebben a futót segítenie kell a cipőnek, nem pedig hátráltatnia. A nagy, robusztus vastag talpú, csillapítással és 10 mm-nél nagyobb sarok-lábujj eséssel rendelkező cipőkben ez a régi-új fajta futóstílus nem lehetséges.

A teljesen csillapítás nélküli és a hagyományos cipők közé sorolt minimalista surranók tábora egyre népesebb, aminek én csak örülni tudok. Ide érkezett meg a Super J.

 

Design
Első ránézésre mindenkinek a külcsín fogja felkelteni az érdeklődését. Ez a cipő nem a visszafogott karakteréről lesz ismert az biztos. Kék/narancssárga színek a meghatározóak (ahogy az Asics idei ruházatában is)

Bár szubjektív, de tőlem 10-est kap a kinézetre bármilyen harsány is.

 

Profilból erős Forrás: Mozgásvilág.hu
Profilból erős
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Súly
A második említésre méltó tulajdonsága a súlya. USA 8-as méretben 210 gramm ami a minimalista cipőknél átlagos, de ha számításba vesszük, hogy a Super J ebben a kategóriában kicsit vastagabb talppal támad, akkor inkább kiemelkedőnek nevezhetjük.

A súlycsökkentés egyik forrása első ránézésre is kivehető.

 

Felsőrész
A felsőrészt két rétegből alkották meg. A belső egy varrásmentes, nagy lyukakkal rendelkező hálós anyag, ami átlagon felüli kényelmet és lélegzőképességet biztosít. Ezt kívülről borítja egy már sűrűbb szövésű, ezáltal gyaníthatóan tartósabb anyag, melyet műanyag csíkokkal erősítettek meg. A csíkozás adja a dizájnt, illetve egyben a tartást is.

Az eredmény: könnyű, jól szellőző felsőrész mely a lábat is kellően tartja.

Ha már a tartásról beszélünk, nézzük a sarokmegtámasztást. Aki nem szokott hozzá a naturalista cipőkhöz, itt éri az első nagyobb meglepetés. A hagyományos értelemben vett saroktámasztás, a sarokpohár, itt nem létezik. A merevítő műanyag csíkok azért sűrűbbek illetve a belső oldalra elhelyeztek egy szélesebb teli műanyag csíkot is. Tökéletes alkotás. Higgyétek el ennél több nem kell.

 

Tart is, szellőzik is Forrás: Mozgásvilág.hu
Tart is, szellőzik is
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Talp/ütéscsillapítás
A minimalisták szerint ez egy fölösleges funkció, a hagyományos cipőkben pedig pont ez a fő szempont. Az átmeneti surranók pedig egy egészséges kompromisszumot nyújtanak. Az Asics természetesen nem szakadt el gyökereitől, a Gel csillapítást a Super J talpába is beépítették. Amitől ez a cipő naturalista az a 6 mm-es sarok-lábujj esése. Hagyományos cipőknél ez 12-14 mm is lehet, tehát jól alápakolnak a saroknak. Ha nem érkezünk sarokra akkor ennek a nagy része megspórolható. A Super J ilyen szempontból tökéletes azoknak, akik most ismerkednek a természetes futás világával, azoknak is akik egy könnyű, gyors de kellő ütéscsillapítást nyújtó cipőre vágynak.

Én személy szerint hozzászoktam a minimalista cipőimhez, ezért kíváncsian vártam az első tapasztalataimat. 12 km 4:30-4:50-es tempójú futás után számomra egy picit vastagnak tűnt a talpa. Mivel a lábam hozzászokott a teljesen csillapításmentes cipőkhöz, furcsa volt a gél „hajózó” tulajdonsága. Ennek ellenére hoztam a saját tempómat. Ennél gyorsabban semmilyen technikával nem tudnék gyorsabban futni jelenleg, így nagy okom panaszkodásra nem lehet.

Aki pedig hozzászokott a vastag talpakhoz, az vagy elhiszi nekem, hogy ez elég vagy kipróbálja maga!

 

Boltozati alátámasztás
A természetes futásnál megint csak egy kevésbé értelmezhető funkció, ugyanis a lábunk majd megerősödik és korrigál maga. Az odáig tartó út viszont rögös és fájó tud lenni. 

Az Asics másik újítása ami megtalálható a Super J-ben az a Fluid Axis rendszer. A talpat keresztbe átszelő csatorna 2 részre osztja azt, mely így a megfelelő átló mentén engedi a lábat forogni. A lábunk így szabadon mozoghat oldal irányba is, mindezt úgy, hogy a Fluid Axis kialakításának és a belső talpélen található extra anyagnak köszönhetően kis tartást is kap a pronáló láb.

 

Fluid axis Forrás: Mozgásvilág.hu
Fluid axis
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Kíváncsi voltam, mit szól a cipőhöz egy gyorsabb futó ezért kölcsön adtam Kuttor Csabának aki könnyű résztáv után így nyilatkozott:

Lehet benne futni gyorsan is, bár nekem elég puha volt. Nem annyira dinamikus a puhasága miatt, de legalább képes voltam aktívan futni, azaz elemelni a sarkam a rekortánról. Szóval a szép stílust engedni.

Szerintem azoknak lehet jó, akik:

1. nem száguldoznak 3 perces tempóban de azért gyors/dinamikus tempót szeretik,

2. szeretik a puha landolást, avagy nem túl nagy súlyúak.

3. 60 kiló alattiaknak pedig lehet, hogy már nem is érzik puhának a talpat.

Az Asics a természetes futás híveinek szánt cipőjét óvatos duhaj módjára alkotta meg, de az eredmény egy nagyon jó kompromisszum ami sok futónak adhat örömöt.

 

Pontozás
Szellőzés: 9 
Rugalmasság: 9
Kényelem: 9
Súly:9
Sarokmegtámasztás: N/A
Ütéscsillapítás: 9
Boltozati alátámasztás: N/A

 

A cipőt tesztelésre az Asics magyarországi forgalmazójától kaptuk. Köszönjük!

Hirdetés