ASICS- Nature Bathing

ASICS- Nature Bathing

Takács Viktor
Takács Viktor - Támogatott tartalom
2022/11/29
Az ASICS legújabb, természetközpontú futócipő kollekciója

A futás és a természet

Egyre többen találnak rá manapság a futásra, mint szabadidős tevékenységre. Van, aki egészségügyi prevenciós céllal indul neki az edzéseknek, van, aki stresszkezelésnek használja és van, aki csak simán beleszeretett a mozgásba. A modern szabadidős futók között egyre több olyan van, aki felismeri, hogy ha a természetben űzi ezt a sportot, sokkal jobban ki tud kapcsolódni, mint poros utcákon vagy az épített, rekortános futópályákon. Ennek eredményeképpen egyre több olyan ember akad, aki rendszeresen elhagyja „kikövezett” utat és földúton, könnyű terepen teljesíti a magának kiszabott kilométereket. Az ilyen helyeken található körülmények azonban sokszor túllőnek egy utcára tervezett futócipő képességein, így ilyenkor a legjobb megoldás a futás négyévszakos gumiját, az All Terrain kategóriás futócipőt választani.

Asics - Nature Bathing-4
Asics - Nature Bathing-4
Forrás: ASICS

ASICS TR kollekció

A világ egyik legnagyobb futócipő gyártója, az ASICS is felismerte ezt az igényt és úgy döntött, hogy megpróbálja a lehető legjobban teljesíteni az elvárásokat. Mivel a nagyvárosok közelében található útvonalak (ahol a legtöbb ember fut) többnyire nem tartoznak a komoly terep kategóriába, úgy döntöttek, hogy nem szükséges speciális fejlesztéseket végrehajtani egy új kollekció létrehozásához, elég az autóiparhoz hasonlóan a már meglévő modelleket „terepesíteni”, vagyis amolyan futócipő SUV-okat csinálni. A megoldásnak a NATURE BATHING fantázianevet adták, amely a gyakorlatban a négy legnépszerűbb ASICS modell, a Novablast 3, a Gel-Nimbus 24, Gel-Comulus 24 és a GT-1000 11 terepesítését jelenti, melyet a cipőkön a TR jelzéssel jelölnek.

Természetfürdőzés

A névválasztást a japán „shinrin-yoku” kifejezés inspirálta, mely szabad fordításban azt jelenti, hogy „látogassuk lazító céllal az erdőt”. Ez a kifejezés több kultúrában is természetfürdőzés, vagyis „Nature Bathing” néven ismert. Technikailag mind a négy TR modell egy az egyben megegyezik az utcára szánt verzióval, a különbséget az újonnan kifejlesztett ASICS Lite külső talp adja, mely mélyebb barázdáinak és áttervezett összetételének köszönhetően sokkal jobban tapad terepen, mint a hagyományos utcai talpak.

Asics - Nature Bathing-3
Asics - Nature Bathing-3
Forrás: ASICS
Asics - Nature Bathing-2

Természetes színek

A technikai változtatáson kívül a külsőn is változtattak egy kicsi a mérnökök, ugyanis szerették volna, ha a TR széria egy kicsit jobban illeszkedik a környezetbe, mint az utcára szánt, néha rikító színű változatok. Hogy ez megvalósulhasson, az új kollekcióhoz új színösszeállításokat terveztek, melyekben főleg a természetben is domináló, nyugalmat sugárzó, neutrális színek vannak előtérben. Ez marketingfogásnak hangozhat, azonban érdemes tudni, hogy a színek használatának jelentőségét nem szabad lebecsülni, a színterápiát sokkal komolyabb területeken, pl. orvosi műtőkben is használják anélkül, hogy tudomásunk lenne róla! Ezzel összhangban a Nature Bathing feelinget a gyártó Fujitrail futófelsői és nadrágjai teszik teljessé, melyekben a futó teljességgel a természet részévé válhat!

Az ASICS Nature bathing kollekció kapható a Nyúlcipőbolt és a SPURI üzleteiben.

Asics - Nature Bathing-5
Asics - Nature Bathing-5
Forrás: ASICS