A befutoerem.hu story: ők gyártják a legszebb érmeket

A befutoerem.hu story: ők gyártják a legszebb érmeket

(x) - Támogatott tartalom
2017/08/19
Jobbára minden kézzel és egyenként készül, szublimált, bármilyen színösszetételű és vastagságú selyemszalaggal, mi ebben hiszünk: az egyediben és utánozhatatlanban. 

Alig két évvel ezelőtt pár lelkes futóbolond felrobbantotta Tihanyt, pedig mindössze annyit csináltak, hogy mások számára is meg szerették volna mutatni a környék előnyeit "futó-szemszögből". Első alkalommal már 300 körüli résztvevőt számoltak, alig egy évvel később pedig ennek majdnem hétszerese szeretett volna részt venni az örömfutásban.

Egyedileg tervezett befutóérem


A szervezők igazán színvonalas munkájának egyik gyümölcse az egyedileg tervezett befutóérem volt, amit sok futó számára élete legszebb érme lett és kitüntetett helyet érdemel a trófeák között.
Ez volt az előzménye annak az nagyon érdekes konzorciumnak, hogy a Tihanyi- és Szigligeti Félmaratonok szervezése mellett (melyeken továbbra is gyönyörű érmek kerülnek a befutók nyakába) a világ egyik legnagyobb éremgyártójával közösen más versenyekre is készítsenek csúcsminőségű medálokat.

Tihanyi félmaraton Forrás: Befutóérem.hu
Tihanyi félmaraton
Kép forrása: Befutóérem.hu


Ha voltál már valamelyik rendezvényükön, akkor megtapasztalhattad a tervezés és kivitelezés minőségét. Legyen bármilyen extrém az elképzelés, mindegy a szín, a méret, akár hímzett, dombornyomott, 3D érmet is le tudnak gyártani a legnagyobb gondosság mellett.

A tervezőkkel beszélgettünk a befutóérem hátteréről:


- Hogy indult a befutoerem.hu?

- 2015-ben elindította egy baráti társaság a Tihanyi Félmaratont, ami mára a Balaton körüli régiókban is a legnagyobb a hasonló távú versenyek között. Létszáma 22 hónap alatt tízszerezte magát, így 2017. május 27-én 3000 nevezővel rajtolt el. Mivel mindenki teljesen más területről érkezett és abszolút amatőrök voltunk nemcsak futásban, de versenyszervezésben is, minden jószándék ellenére elég nagy hibaszázalékkal dolgoztunk, ennek ellenére 2016-ban az akkor megtervezett szív formájú, mára már ikonikus érmünk elég nagyot ment.

Olyannyira, hogy mikor a világ egyik legnagyobb éremgyártója közép-kelet európai piacot keresett, a google-ben rákeresve a „befutóérem” szóra a mi Tihanyi Félmaratonunkat dobta organikusan (ez körülbelül havi 100-200.000.- közötti összeget jelentett volna, ha google adwords hirdetéssel megy) negyedik helyen a gép. Ez minket jobban meglepett, mint eddig bármi más, mert erről fogalmunk sem volt. Ezt követően jött egy 3-4 hónapos egyeztetési időszak, ami egy hivatalos partneri szerződéssel zárult, így aztán a Tihanyi és a Szigligeti Félmaratonunk bemutatóversenyévé vált a gyár termékeinek.

Lényegében ez azt jelenti, hogy a hazai piacon kell népszerűsítenünk a termékeket. Hülyén hangzik leírni, hogy „prémium”, mert, ha valamiről ránézésre nem ez derül ki, akkor az nem az, de ezeket az érmeket, ha a kezedbe veszed, akkor hamar kiderül, hogy világszinten is élvonalbeliek. De az egész együttműködésnek valahol ott van az eredője, hogy megalkuvás nélkül keressük a magas színvonalú dolgokat nemcsak a versenyek során, de a saját területünkön is. Mivel teljesen „véletlen” kerültünk bele ebbe a műfajba, nagyon sokat kell még tanulnunk, de így jó ezt csinálni, a folyamatos fejlődésben hiszünk.

- Ha jól értem, 100%-ban Ti tervezitek meg az érmeket, ami tervekből aztán az éremgyártó elkészít. Mit lehet tudni erről a gyárról?

Mi azt tapasztaltuk az elmúlt egy-másfél évben, hogy az érmek jelentősége – a mezek hátrányára – folyamatosan nő, hiszen az érem egy tenyérben is elfér, bármikor bárhol újra megnézhető, kézbevehető, és sokkal erősebb az emberek érzelmi kötődése is. Ez számunkra is később derült ki... először, mikor a Tihanyi Félmaraton érmet olyan sokan véleményezték, hogy talán a legszebb az országban, máskor meg, amikor rájöttünk, hogy az érmet mindenképpen a befutást követően kell átadnunk (korábban próbálkoztunk azzal, hogy előtte, jó nagy hülyeség volt...) hiszen a versenynek ez egyfajta szimbolikus lezárása is.

Lefutottál, teljesítettél valamit, amire hosszan készülsz és ezzel az emlékkel raktározod el aztán. Szóval az érmek jelentősége tulajdonképpen ebben rejlik, meg kell jegyezni, talán azért is, mert a hazai technikai mezek legnagyobb része nem megfelelő minőségű, így az embernek nemhogy futni, de még viselni is kellemetlen. És ilyenkor jön ugye képbe az érem, hiszen egyre több szervező veszi észre, hogy a versenyzőket meg kell tisztelni a minőséggel. Érmet tervezünk és hozott tervek alapján is kivitelezünk, amit aztán gyártósorra küldve elég gyors határidővel le tudunk szállítani.

Egyre többet készítünk hazai versenyekre is és annyira jó látni egy szervezőn, amikor először kézbeveszi: olyankor mindig szeretünk ott lenni... Bízunk annyira a gyártósorokban, hogy tudjuk, maximálisan meg lesznek elégedve. Egyébként a hazai piac előtt elsősorban Amerikába gyártottunk rengeteget, sok megrendelés jött azon keresztül, hogy a gyár gyártja pl. Boston, Róma, Berlin stb. érmeit.

- Meséljetek kicsit a tervezés menetéről.

A tervezés egy együtt gondolkodás egy másik verseny szervezőjével. Mivel szegről-végről mi magunk is szervezőkké váltunk, rengeteg olyan tanácsot tudunk átadni, amikkel valamennyi költséget, öntőformát lehet megtakarítani, vagy egészen egyszerűen csak tudjuk, hogy miben érdemes gondolkodni. Mivel eddig olyan 110.000 érmet gyártottunk le a világ több országába és rengeteg nagyon durván extra igény is volt, amiknek aztán gyönyörű dolgok lettek az eredményei, így sokszor még mi bátorítjuk a szervezőket, hogy merjenek álmodni, bármit is szeretnének, meg tudjuk csinálni.

- Ki tudnátok-e emelni valamelyik munkátokat, ami a legkedvesebb számotokra, vagy amire a legbüszkébbek vagytok?

Haha, hát egyértelműen a Tihany és Szigliget! Nekünk Tihany és Szigliget valóban a szívünk csücske, hiszen konkrétan Tihanyban is élünk az év nagy részében, nem véletlen hát, hogy az érmek formáit is erre a szimbólumra építettük, így elsősorban a saját érmeinket szeretnénk kiemelni. Nem azért, mert annál nincsen szebb, de nekünk ez jelent a legtöbbet... Másrészt úgy látjuk, talán elég sikeres motívum lett, barátaink mindig küldözgetik, hogy hol, melyik versenyen készülnek utánzatok... A számtalan érem közül ami nagy kuriózum, azt éppen az I. Szigligeti Félmaratonnal egyidőben tartott floridai „Long doggers”-re készítettük 2016. október 1-re.

Long dodgers érme Forrás: Befutóérem.hu
Long dodgers érme
Kép forrása: Befutóérem.hu


Ez egy felületében magasan polírozott arany színű érem, ami valami eszméletlen gyönyörű felületet ad neki! Ami azonban ennél is extrább, az a szín és zománchasználat: 6(!) különböző színnel lett megfestve, ami még gyártói szinten is kimagaslónak számít, nincs is más hasonló a palettán. Ami ebben a kihívás volt, az a nagyon aprólékos felületek festése anélkül, hogy a mintákban összefolynának. Ez tényleg nagyon nehéz része a gyártásnak, emiatt szoktak általában egy, maximum 2 színt használni az érmeken. Ezek elsősorban technikai érdekességek, s ezeket a határokat próbáljuk feszegetni majd most Szigligeten is, ahová egy egészen egyedülálló, összesen 8(!) színnel, egyenként, kézzel festett befutóérmet akasztunk minden versenyző nyakába... Külön érdekessége lesz, hogy minden idők leghíresebb kerékpár mezének a motívumait használjuk fel rajta, amihez végül a milanoi Mapei gyár adta az utolsó szót és a jogokat.

- Mekkora volumenű rendezvény esetén érdemes veletek gondolkodni a befutóérem elkészítésében?

Nézd, inkább ott kezdenénk, hogy ezek az érmek nem olcsóak, még akkor sem, ha Közép-Kelet Európában nem tudnak ennél jobb áron gyártani. De ezek nagyon finom dolgok, amiknek ára van. Jobbára minden kézzel és egyenként készül, szublimált, bármilyen színösszetételű és vastagságú selyemszalaggal, mi ebben hiszünk: az egyediben és utánozhatatlanban. A magas beállási költségek miatt velünk 400-500 darabos megrendeléstől érdemes dolgozni, legalábbis ez a tapasztalat. Onnan már ár-érték arányban verhetetlenek vagyunk.

Ha versenyszervezésben gondolkozol és szeretnéd, ha sok-sok év után is szívesen gondolnának vissza rá a résztvevők, jutalmazd őket a célban egy igazán egyedi és igényes befutóéremmel.