11.400 boldog ember

BSI;http://www.futanet.hu
2012/09/10
11.400 boldog ember hullámzott a 27.Nike Budapest különböző versenyein
Hirdetés

Időtlen idők óta kéz a kézben jár a jó idő és az őszi futószezon kezdete. Most sem volt másképpen, 25-26 fokos melegben érkezett célba a 27. Nike Budapest Félmaraton 11.400 fős mezőnye (köztük 1500 külföldi 54 országból).

A futókat (a távot egyéniben, párban vagy trió váltóban is lehetett teljesíteni) Ughy Attila, Budapest városképvédelmi és városfejlesztési tanácsnoka indította útnak.

Végül 6700 egyéni futó érkezett célba, ami rekordot jelent Magyarországon, hiszen eddig 6200-nál több futót soha nem regisztráltak egyik félmaratoni versenyen céljában sem.

 

Kerekesszékkel érkezett be a legelső versenyző Bók László, 1:02.12 mp-es idővel.

Bár a tavalyi férfi félmaratoni országos bajnokság első három helyezettje is ott volt a mezőnyben, idén egyiküknek sem sikerült dobogóra állni.

A bajnoki címének megvédésére készülő Kovács Tamás erősen kezdett, de 15 km táján elfáradt a Londonban is szerepelt maratonista. 16 km-nél úgy látszott, hogy a VEDAC atlétáinak már kezd rosszul esni a fokozódó tempo, s akkor Józsa-Soós tandem keményen belevágott és lerázta ellenfeleit. 17 km táján ki is alakult a végeredmény.

 

Magyarország félmaratoni bajnoka Józsa Gábor, (MAC NS) lett, aki 1.06.36-es idővel ért célba.

Józsa Gábor: ’ Meglepett a végeredmény, hiszem Kovács Tamás és Minczér Albert személyében két olyan futó is volt a mezőnyben, akik a londoni olimpián is szerepeltek.

Az időmmel különösen elégedett vagyok, hiszen életem legjobbját futottam. Igaz, egész nyáron egyéni csúcsokat futottam, az edzéseim intenzitását is növeltem, de elsősorban az edzésmennyiség növekedett és ennek meg is lett az eredménye. Jó alap ez az eredmény az októberi maratonira. Természetesen ez a fő célunk Török János edzőmmel.

 

A nőknél Kálovics távollétében (csak szurkolóként volt jelen) biztos volt, hogy idén új bajnokot avatnak a félmaratonin. Nos a leggyorsabb Papp Krisztina az UTE versenyzője volt. Ideje: 1:15.06. Szinte tizedre azonos idő a tavaly győztes Kálovicséval (1:15.04).

Papp Krisztina: ’Kicsit elfutottam az elejét, de ettől eltekintve semmi sem nehezítette a dolgomat. Remek verseny volt, különösem a lelkemnek tett jót, hisz elég komoly mélyponton kellett átvergődnöm. Költözés, az olimpiára nem jutottam ki, edzőt is váltottam. Ebben a győzelemben persze még benne van Csoma Ferenc munkája is, mint ahogy az új mesteremé, Káldi Zoltáné is.’

 

Az olimpián is szerepelt másik UTE futónő Erdélyi Zsófia 4 perccel később ért a második   helyen célba.

Csapatban a nőknél volt szorosabb a verseny, de végül a Vasas MiFiN megelőzte a londoni olimpián triatlonban indult Kovács Zsófiával felálló VEDAC-ot. A férfiaknál vigasztalódott a VEDAC az egyéniben elvesztett bajnoki cím miatt. A veszprémiek erősségére jellemző, hogy a dobogó harmadik fokára a második csapatuk állhatott fel.

Az U-23 korosztályban a nőknél Pap Csillának (MVSI), a férfiaknál Csere Gábornak (BEAC) nem akadt komoly ellenfele és így ők jelentős előnnyel nyerték meg a magyar bajnoki címet.

Csapatban Papp Csillának sikerült dupláznia, az MVSI-vel a dobogó tetejére került. Ugyanez Csere Gábornak nem sikerülhetett, mert a Vasas MiFiN elsöpörte az ellenfeleit és a három futója egyedüliként a mezőnyben 4 órán belüli összesített idővel érkezett célba.

Az olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklós jóformán meg sem izzadt. Kiváló állapotát mutatja, hogy már az októberi maratonon való induláson töri a fejét, pedig a mai előtt sohasem indult félmaratonin. Beérkezett Kovács ’koko’ István olimpiai bajnok ökölvívó is: ’ Teljesen jól vagyok, sőt még tovább is futottam a cél után. Csak az elején az a lökdösődés nem esett jól, de aztán két kilométer után megtaláltam a ritmust. Úgy jöttem be a tervezett két órán belül, hogy egy kis időre ki is kellett állnom egy arra alkalmas bokor mögé.’

Kammerer Zoltán olimpiai bajnok kajakos: ’ 1:40-et terveztem, s ehhez képest az 1:33.10 egyéni csúcsom, pedig az elején lassan kezdtem. Akkor még nem voltam elég bátor. Az utolsó kilométerem viszont 4 perces volt. Szóval még mindig nem vagyok a csúcson, reális, hogy jövőre 1:30-on belül kerüljek. Életem nagy célja a New York maraton, de persze a budapestit sem akarom kihagyni. Készülnöm kell.’

 

Eredmények

Félmaraton, férfi egyéni

1. Józsa Gábor (VEDAC) 1:06:36

2. Soós Dániel (VEDAC) 1:06:45

3. Koszár Zsolt (SYN FIT SZTG)1:06:59

Félmaraton, női egyéni

1. Papp Krisztina (UTE) 1:15:06

2. Erdélyi Zsófia (UTE) 1:19:15

3. Szederkényi-Takács Andrea(Vasas MiFiN) 1:19:30

A Magyarország Félmaratoni Országos Bajnoksága, férfiak

1. Józsa Gábor (VEDAC) 1:06:36

2. Soós Dániel (VEDAC) 1:06:45

3. Koszár Zsolt SYN FIT SZTG)1:06:59

A Magyarország Félmaratoni Országos Bajoksága, nők

1. Papp Krisztina (UTE) 1:15:06

2. Erdélyi Zsófia (UTE) 1:19:15

3. Szederkényi-Takács Andrea(Vasas MiFiN) 1:19:30
Hirdetés