E-Frog: A jövő karabinere, vagy szemfényvesztés?

E-Frog: A jövő karabinere, vagy szemfényvesztés?

Pintér László
Pintér László
2016/08/04
A 2016-os friedrichshafeni OutDoor expón egy különös újdonságba futottunk bele: egy távirányítóval kioldható elektromos karabinerbe, mely az E-Frog nevet kapta a keresztségben. Ki is faggattuk a feltalálókat, szerintük miért jó ez nekünk.
Hirdetés

Az OutDooron minden évben összegyűlik a szabadidősport gyártóinak színe-java, hogy bemutassák újdonságaikat. Mindig van valamilyen leg: még könnyebb, még vízállóbb, még lélegzőbb, még ergonomikusabb. A cuccok többsége persze csak marketing, hiszen nem lehet minden évben feltalálni a Gore-Texet. Néhány termékből később világsiker lesz, mások láttán pedig csak értetlenül csóváljuk a fejünket. Az elektromos karabinert sem tudjuk igazán hová tenni.

Elektromos karabiner

A rendszer a Kong által kifejlesztett „Frog” nevű expressz elektronikusan nyitható változata, de alkalmazható friendek kioldására is.

E-karabiner Forrás: Mozgásvilág/Paraferee
E-karabiner
Kép forrása: Mozgásvilág/Paraferee

 

Először a mi szemünk sem a falról lógó karabinereken akadt meg, mert ezekből Dunát (vagy legyünk helyhez hűek: Rajnát) lehetne rekeszteni a kiállításon. Az e-karabinert prezentáló ember azonban olyan szakállszerkezettel rendelkezett, amilyennel a bajor szakáll-szépségversenyeken szoktak indulni. A szakállánál már csak a temperamentuma volt keményebb. Az, hogy hisz a termékben, túlságosan is enyhe kifejezés. Viszont, ha már ennyire lelkes volt, megkértük, mesélje el nekünk ő az új találmány lényegét:

„Feltaláltunk egy elektronikus karabinert, amely távirányítással kioldható. Egy távirányítóval négy karabiner nyitható, ezekhez különböző színeket rendeltünk hozzá. Minden nyitás előtt először a távirányítót kell aktiválni, mintha egy PIN-kódot használnál. Ez minden esetben a fekete – zöld – kék gombok egymás utáni megnyomása. Amint ez megvan, egy bizonyos időintervallum áll a rendelkezésünkre a kívánt karabiner kioldásához, melyhez csak egyszerűen meg kell nyomni a megfelelő színű gombot.

Ha valami oknál fogva a távirányító nem „látná” valamelyik karabinert, azok egymással is kommunikálnak, így tovább tudják adni a jelet annak, amelyiket nyitni szeretnénk. Így a távirányító garantált hatótávolsága 100 méter.

A rendszer megkönnyíti a hegymászók számára az ereszkedést, a traverzálást. Mászhatnak átlósan, függőlegesen, visszafelé, ahogy akarnak. Az ereszkedő karabiner kapott egy extra védőburkolatot is, hogy ledobható legyen. Ez egyrészt optikailag védi, másrészt megakadályozza, hogy beakadjon valahová. Igazából azonban mindegyik bírja az ide-oda csapódást.

E-karabiner Forrás: Mozgásvilág/Paraferee
E-karabiner
Kép forrása: Mozgásvilág/Paraferee

A strapabírást az elektronika megfelelő burkolása biztosítja. A ház 4 mm vastag poliacetál (polioximetilén – PL) műanyagból készül, az elemházat pedig szintén 4 mm vastag Lexan borítja.
Három elemet lehet benne elhelyezni. Egy elemmel kb. 50 nyitást bír, hárommal értelemszerűen 150-et, persze optimális körülmények között.  

A rendszert szólómászókra is gondolva terveztük, hogy az utakat egyedül, és nemcsak függőlegesen, hanem akár vízszintesen mozogva is lehessen mászni. Ez a mászás egy teljesen új módja.

A szett jelenleg négy karabinerből áll, a gyakorlati tapasztalatok alapján ezt gondoltuk optimálisnak. Ha valakinek többre lenne szüksége, a rendszer maximum nyolc karabinerig bővíthető."

Mely hőmérsékleti tartományok között működőképes a rendszer?

Az elemek normál működési tartományán belül, tehát -15 és +80 °C között. Alumíniumborítással is elláttuk, hogy a napsugárzás miatt ne tudjon túlságosan felforrósodni. Ha azonban bármi zavar lenne az elektronikában, a karabinerek manuálisan továbbra is tökéletesen működtethetők. A karabinerekre két év teljes körű garanciát vállalunk.

Az e-karabiner a mászás e-bike-ja

Milyen előnyei vannak az új rendszernek a hagyományos, manuális karabinerekkel szemben?

Bármely nehezen elérhető köztest távirányítással ki tudok oldani. Például szólómászásnál nem kell többé felmászni, átszerelni, leereszkedni, újra átszerelni, aztán a kötélen újra felmászni. Ezentúl tudok vízszintesen és átlósan is mászni – ez korábban csak sokkal nehézkesebben, vagy egyáltalán nem volt lehetséges - , illetve szükség esetén vissza is tudok mászni. Ha véletlenül kimászok az útból, a felettem lévő karabinert csak kioldom, máris nálam van, mehetek tovább. Teljes szabadságot élvezek, mindenféle köztest tudok használni: hagyományos standhelyeket, kőtömböt, homokórát hevederrel, de akár ipari alpin munkáknál is kiválóan tudom alkalmazni. Az előnye, hogy teljes függetlenséget biztosít. Ha például egy partnerrel mászok, nem kell egymást biztosítanunk, hanem mászhatunk egymás mellett két különböző útban, és mindketten kiélvezhetjük a mászás örömét. Hihetetlen mennyiségű időt meg lehet spórolni. Az e-karabiner olyan a mászásnak, mint az e-bike a kerékpározásnak. Hirtelen olyan kötélhosszokat is be tudok vállalni, amikre korábban esélyem sem volt, pusztán azért, mert 2/3-dal gyorsabb vagyok. Mindezt megemelkedett biztonság mellett. Olyan vállalkozások válnak lehetővé, amelyek korábban az időmenedzsment miatt nem voltak lehetségesek.  

E-karabiner Forrás: Mozgásvilág/Paraferee
E-karabiner
Kép forrása: Mozgásvilág/Paraferee

Mi a helyzet az eszközök extra súlyával?

Az extra súly abban a pillanatban okafogyottá válik, amikor csak négy karabinerrel indulok útnak. Persze mindenkinek megvan a kedvenc felszerelése, például két tartalék karabiner, hevederek, satöbbi. Ez mindenkinek az egyéni szokásától függ. Viszont a súlytöbblet relativizálódik, mivel legalább 6-8 expresszt és a hozzá tartozó karabinereket megspórolhatom.”

A szettet jelenleg a Kongnál, vagy direktben a gyártónál lehet megvásárolni. Az ára finoman szólva is csillagászati: egy négy darabból álló készlet 2900 euróba (kb. 900ezer forint) kerül.

Terméknagykövet kerestetik

Hogy az e-karabiner forradalmasítja-e a mászást, majd idővel elválik. Viszont ha érdekel benneteket, akár ki is vehetitek a részeteket az esetleges sikerből. A cég ugyanis szívesen szponzorálna ambiciózus, tehetséges mászókat, akik népszerűsítenék az eszközt. Akár nálunk is jelentkezhettek.

Hirdetés