Menü

2007.04.10.     Hozzászólás 0

amazonswim.com

Végigúszta az Amazonas-t Martin Strel

Mint már arról cikkeztünk, Martin Strel április 11-ét tűzte ki végső határidőnek, hogy hosszában végigússza az 5430 kilométeres Amazonas folyót Perutól Brazíliáig. Nos, a február 1-én indult túrát a határidő előtt 7-én, vagyis szombaton sikerült befejeznie.


A szlovén származású Martin Strel korábban már a Dunán (3000 km), a Jangcén (4000 km) és a Missisippin (3800 km) is sikerrel végighaladt, ám ez a legutóbbi teljesítménye mind távban, mind pedig veszélyességében a legnagyobb kihívást jelentette. Az Amazonas ugyanis közismerten hemzseg a különféle ragadozó piranjáktól, kígyóktól, kajmánoktól, parazitáktól és egy candiru nevű két és fél centiméteres haltól, ami a testnyílásokba beakadva élősködik a megtámadott élőlény vérén és szövetén.

A teljesítmény véghezviteléhez természetesen segítségre volt szükség. Az 52 éves férfit 20 fős csapat kísérte kajakokban, a napi átlagosan 80 kilométeres szakaszokon. Az utolsó 100 kilométeren érezte magát a legpocsékabbul, orvosa tanácsának ellenére folytatta az utat.

65 nap alatt 12 kilogrammot adott le a súlyából, gyakran kínozták görcsök, fertőséek és krónikus álmatlanság is gyötörte.

A Föld második leghosszabb folyójának végigúszása után egyelőre nem tervezi a Nílus meghódítását, bár elmondása szerint az Amazonas után az csupán egy kis csermelynek számít.

- Mozgásvilág.hu -