Menü

2008.03.25.     Hozzászólás 0

Útjára indult az olimpiai láng

Húsvéthétfőn, magyar idő szerint 10:45 órakor meggyújtották az olimpiai lángot Olümpiában. Ezúttal is, mint hagyományosan az antik játékok helyszínéről indult útjára a fáklya. A ceremóniát egy Tibet szabadságáért tüntető férfi zavarta meg.


A tüzet ünnepélyes előadás keretében Maria Nafpliotu görög színésznő gyújtotta meg egy parabolatükör segítségével a Héra templom előtt. A váltó első futója a 2004-ben Athénban tekvondóban ezüstérmes Alekszandrosz Nikolaidisz volt. Az út során csaknem 22 ezer lángvivő jut szerephez.

– Remélem, hogy ezt a szimbólumot mindenki elismeri majd, és a láng megfelelő körülmények között haladhat, bárhol is jár. A játékoknak békés környezetben kell zajlaniuk – mondta Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke.

 

A fáklya hét nap alatt 1528 kilométert tesz meg az ókori játékok földjén, majd március 30-án veszi át Athénban a pekingi olimpia szervezőbizottságának (BOCOG) képviselője. A lángot másnap fogadják a kínai fővárosban, ahonnan Kazahsztánba kerül. A bő európai körút április 2-án Almatiban kezdődik, aztán érinti Isztambult (április 4.), Szentpétervárt (április 5.), Londont (április 6.) és Párizst (április 7.).

 

 

A játékok szimbólumát a tervek szerint májusban viszik fel a világ legmagasabb, 8848 méteres csúcsára, a Mount Everestre - a pontos dátumot az időjárási viszonyokhoz igazítják -, majd a fáklya július 20-án érkezik Lhászába, Tibet fővárosába. Május 3-án ér kínai területre, ahol 96 nap alatt 40 ezer kilométert tesz meg.

A láng 130 napos, öt kontinensen áthaladó útja során, 137 ezer kilométer után érkezik meg a végállomásra, a pekingi Nemzeti Stadionba.

A 25 centiméter magas fáklyát úgy tervezték, hogy óránkénti 117 kilométer/óra erejű széllökéseknek és 50 milliméternyi esőnek is ellenálljon. Hagyományos „üzemanyaga” propán-bután gázkeverékből áll, amely káros anyagoktól mentes, és fényes sárga lángot biztosít.