Menü

2011.03.18.     Hozzászólás 0

RedBull

Tucatnyi toronyugró dicsőséges elszigeteltségben

A 2011-es Red Bull Cliff Diving Világbajnoki Versenysorozat első állomása a chilei szárazföldtől 3500 km-re nyugatra található

887 moai egy 163 négyzetkilométeres területen és 12 toronyugró egy 27 méter magas emelvényen – a 2011-es világbajnoki versenysorozat első fordulóján, Chile legnyugatibb pontján Rapa Nui nagyágyúi lesznek szemtanúi a sziklaugrás nagyágyúinak csatájának. A harmadik szezon első állomásának helyszínéül a világ egyik legelszigeteltebb és legmisztikusabb helyét választották. A Húsvét-szigeten március második hétvégéjén Gary Huntnak (Nagy-Britannia) első alkalommal címvédő bajnokként kell szembenéznie ellenfeleivel – a világ legjobb sziklaugróival.

 

81393-muugras.jpg

 

Tavaly szeptemberben a Hawaii Nagy Szigeten őt választották a 2010-es szezon győztesévé, most pedig Gary Hunt visszatér Polinéziába, hogy a 2011 márciusa és szeptembere között megrendezett, hét állomásból álló versenysorozat első versenyén megkezdje a „védd meg a bajnoki címed” fedőnevű műveletet. A southamptoni „briliáns brit” a Red Bull Cliff Diving Világbajnoki Versenysorozat második szezonjában hat versenyből négyet megnyert, így összesítettben már óriási előnyre tett szert, amire Orlando Duque (Columbia), a 2009-es bajnok és egyben legnagyobb ellenfele végre a nyomába eredt. A 2011-es szezonban a 26 éves angol pozícióját nemcsak a kilencszeres világbajnok Duque fenyegeti, aki bejelentette cím-visszaszerzési szándékát, hanem az orosz Artem Szilcsenko (2010-ben 3.) és az amerikai Kent De Mond (2010-ben 4.) is, akik mindketten tökéletes formában vannak. A világ legtávolabbi pontján, a chilei Rapa Nui elszigeteltségében a világ toronyugró elitje megkezdi a küzdelmet a helyezésekért.

 

81393-vidike.jpg

 

Néhány nappal az első, chilei verseny előtt, edzés során szerzett sérülése miatt az ukrán ugró, Andrej Ignatyenko nem fog tudni részt venni a 2011-es Red Bull Cliff Diving Versenysorozaton. Helyette a mexikói Jorge Ferzuli versenyez. A 30 éves versenyzővel, aki a januári kvalifikációs versenyen a 9. helyen végzett, teljes a mezőny.

A 2011-es versenysorozat első állomása az Ana Kai Tangata barlangok mellett található Mataveri Otai-öböl. Az „Emberevőnek” is nevezett barlang titokzatosságáról ismert, és itt található a legnagyobb és legszebb barlangrajz a Manutara madarakról, amelyek a sziget egyik legfontosabb állatai, valamint a Tangata Manu verseny központi figurái. A barlang ma valóságos régészeti csodának számít.

 

Rapa Nui a Polinéz-háromszög része, amely Chilétől 3 510 kilométerre nyugatra, és Tahititól 4 085 kilométerre keletre fekszik. A sziget lakói a világ egyik legjellegzetesebb kultúráját alakították ki, de elsősorban mégis a híres moaik miatt ismerjük őket. Az egy tömbből faragott óriásszobrok magassága elérheti a 10 métert, míg súlyuk akár a 86 tonnát is. A szigetet Chile 1935-ben nemzeti parkká minősítette, majd 1995-ban az UNESCO a Világörökség részének nyilvánította. A sziget 4000 lakója számára ez a „Te pito o Te Henua”, azaz a Világ Köldöke, és bár évente több ezer turista látogat ide, mégis a világ egyik legelszigeteltebb helyének számít. A fővárosból, Santiago de Chiléből ötórás repülőút, és mindössze egy repülő érkezik naponta - mindez bizonyítja a sziget elszigeteltségét.