Menü

2009.08.31.     Hozzászólás 0

Szász Viktor

Tereptriatlon Magyar Bajnokság- versenybeszámoló

Idén a megszokott időpontban -augusztus 20 környékén- ismét megrendezték, immáron ötödik alkalommal a nőtincsi tereptriatlon versenyt, amely egyben Országos Bajnokság is volt, és kicsit több mint 70 fő mérhette össze a tudását a különböző kategóriákban.Szerencsére idén a tóban a halak is jobban érezték magukat mint két éve, így az úszás lebonyolításának sem volt akadálya.


A gyermek futamokat ezúttal a sprintfutam után bonyolították le, így a kisebbek végig követhették a felnőttek küzdelmét az OB helyezésekért és jó hangulatot teremtve végig szurkoltak is. A vízből Csányi Róbert szállt ki először Mester Bálint társaságában, ők ketten a kerékpározás alatti is folyamatosan növelték az előnyüket az üldözőkkel szemben. A kerékpárpálya a már jól bevált 3 körös főleg dűlőutakon vezető pálya egy kis erdei csiki-csukival megbolondítva. Bár a pálya nem számít túlzottan technikásnak a kerékpáros tudásbeli különbségek itt alaposan átrendezték a mezőnyt: a futás kezdetén a vezető kettős mögött 2 perccel két MTB versenyző Fenyvesi Péter és Reitinger Gábor haladt.


őket további 1 perccel lemaradva követte Cseke Csaba és Pálfy Márton (akik egyébként télen sífutásban is jeleskednek). A futás során a pálya második fele alakított ismét a végső sorrenden, a szinte már csak négykézláb járható emelkedő, majd a hosszú lejtő komolyabb futótechnikát igényelt. Itt tudott Bálint ellépni vetélytársától és majd egy perc előnnyel szerezte meg az abszolút győzelmet Csányi Róbert előtt. Az abszolút harmadik helyért komoly csata folyt, de az ifi korú Fenyvesi Péter meg tudott őrizni valamennyit az előnyéből a futáson felzárkózó triatlonosok előtt. A Felnőttek között Cseke Csaba érkezett a harmadik helyre, míg az U23-as versenyt Pálfy Márton nyerte az abszolút 5.helyen beérkezve. A szokatlanul nagy meleg miatt verseny után a célba érkezők Izotóniás itallal és dinnyével frissíthettek, de a legtöbben a szabadtéri zuhanyt is igénybe vették.

Sajnos a korábbi évekhez képest kevés leány vállalta a nőtincsi megmérettetést ennek ellenére a jelenlévők remek versenyt vívtak, ahol minden szám után változott a sorrend. Az úszást Benkő Ildikó fejezte be elsőként, őt a Vitalitás SE két hegyikerékpárosa Golyán Szabina és Dósa Eszter követte több mint 5 perc hátrányban. A kerékpározás során érvényesült a papírforma: Dósa Eszter átvette a vezetést komoly előnyt biciklizve össze és Golyán Szabina is tartotta a második helyet. A futáson Eszter tovább növelte az előnyét, mig a második helyre a senior korosztály győztese Benkő Ildikó érkezett.

A senior férfiaknál 4 kategóriában minden aranyérem gazdára talált, sőt a veteránoknál is 2 kategóriában avathattunk bajnokot. A leggyorsabb senior Gyallai János volt, míg a legidősebb célba érkezőnk Szebeni Endre volt aki 2 ellenfelével is megküzdött a bajnoki címért a veterán 2 kategóriában.

A következő futamon már a gyermek, serdülő kategóriáké volt a főszerep ahol az egészen komoly hozzáállású leányok létszámfölényben voltak és komoly erőbedobásra kényszerítették a fiúkat az abszolút verseny helyezéseinek eldöntésekor. Egyedül Gyallai Soma vette fel velük a versenyt, aki ha kis különbséggel is de megnyerte a futamot Király Kinga és Brogli Réka előtt. a rövidített és könnyítet pálya 0,2-8-2 kilométeres távjai több mint fél óra versenyidőt jelentettek a 2 kategória versenyzőinek. Természetesen az OB értékeléskor már külön kategóriákban hirdettük a helyezetteket. 

14:15-kor az újoncok futama rajtolt el népes 16 főt számláló mezőnyben. Számukra egy egészen rövid 0,1-3-1 kilométeres pályát jelöltünk ki amelyen azonban minden versenyszámban megismerhették a tereptriatlon sajátosságait, sőt a futás során egy komoly emelkedőt is le kellett gyűrniük a célba érkezéshez. A legkevesebb időre ehhez Koleszár Csabának és Király Dórának volt szüksége. Sajnos ebben a futamban OB érmeket nem osztottunk , de a Golyán Kerékpárbolt jóvoltából 4 kategóriában is osztottunk ajándékot a legjobbaknak az eredményhirdetésen. Érdekes szösszenet volt amikor az egyik gyerkőc az ajándékokat meglátva egyből tombolahúzásra gondolt, de még nagyobb lett az öröme amikor kiderült, hogy ezeket nem a szerencse, hanem a dobogós helyezések útján lehet megkaparintani.

Az eredményhirdetés előtt egy finom babgulyás várta a versenyzőket amely pillanatok alatt elfogyott , majd a kisebbektől az idősebbek felé haladva szólítottuk a dobogóra a legjobbakat. A díjakat Szegner László polgármester, valamint Dr. Havasi István háziorvos adta át aki egyben a verseny egészségügyi felügyeletét is ellátta. Az abszolút eredményhirdetés után Szegner László polgármester köszönte meg a résztvevőknek, hogy megtisztelték a települést jelenlétükkel, egyben további látogatásokra invitálta őket.

Végül 2 vélemény amely emailben érkezett a verseny után:

„Először is a versenyhez gratulálok! Nagyon tetszett a pálya, a környék, s úgy összességében minden. Egyébként a terepversenyeket kedvelem leginkább, csak sajnos kevésre tudok elmenni, ill. ezekre edzeni. Mindenesetre a kerékpárpályát jó lett volna előtte bejárni..... ért egy-két meglepetés, no de túléltem...” Ildikó írta.

„Jó volt a verseny, életem első egyéni triatlonja volt! (két egyéni duatlonom volt már, és pár triatlon váltóban). Sajnos begörcsöltek a combjaim futásnál, ezért nem tudtam futni és így nem lett túl jó az időm sem. Ennek ellenére nagyon jól éreztem magam, köszi a versenyzési lehetőséget és a szervezést!” Zsolt írta
Olvass többet a témáról: bicikli, futás, úszás