Menü

2006.07.28.     Hozzászólás 0

Szépen csillog az ezüst is

Tizenegy évvel bécsi Eb-győzelme után újra dobogóra állhatott Kovács Rita, aki ezüstéremt szerzett a női 5 km-es hosszútávúszásban. A szinkronúszók dúói között a magyar Aranyossy, Ökrös páros a 15. helyen végzett, így nem sikerült a döntőbe verekedniük magukat.

A nap magyar hőse, Kovács Rita kimerülten, de annál boldogabban nyilatkozott a célban, miután minimális különbséggel, mindössze 0,5 másodperces hátránnyal csapott másodikként a célba.
– Az utolsó kétezer méter már kegyetlen volt... azt éreztem, hogy nem tudok újítani a hajrában, a német lányban több volt, ennyivel ma ő volt a jobb – mondta újdonsült ezüstérmesünk, majd így folytatta. – Lehetnék mérges, hogy szinte folyamatosan vezettem, aztán az utolsó métereken megelőztek, de nem vagyok az: ennyi kihagyás után boldog vagyok az ezüstéremmel.

Rita arra célzott, hogy 8 éve felhagyott az úszással, és bár sokat sportolt, a víznek még a közelébe sem ment. Ennek megfelelően izomzata telejen átalakult, ezért is tartja nagy eredménynek mostani helyezését. Kovács Rita cáfolta azokat a felvetéseket is, miszerint csak azért kezdte el újra az úszást, mert sportágát fölvették az olimpia műsorára.

– Egyszer lementem az uszodába, és annyira jó volt a hangulat, annyira megfogott, hogy ott maradtam. Két hónappal később derült csak ki, hogy olimpiai szám lett a hosszútávúszás.

*

Ökrös Anna még a délelőtti program után mondta: a mieink az esti, kötelező programokat kedvelik kevésbé. Nos ez előadásukon egyáltalán nem volt tetten érhető, mivel lányaink felszabadultan versenyeztek, és remek produkcióval rukkoltak elő, így nyugodtan hajthatják este álomra fejüket, tudásuk legjavát adták. Hogy ez idén a 15. helyhez volt elég? A sportág hazai fejlődését, és versenyzőink megszállottságát, hozzáállását elnézve bizton állíthatjuk: végeznek még előbb is.

A mezőny első felében semmi nem változott, mindössze a csehek előzték meg a hollandokat, de ez is a 8-9. helyen következett be. Az oroszok ugyanolyan fantasztikusak voltak, mint délelőtt, a spanyolok talán még jobbak is délelőtti önmagukhoz képest, ahogyan az ukrán páros is remek teljesítménnyel kápráztatta el a kis számú szurkolósereget (itt jegyezzük meg, hogy a szervezők döntése értelmében vasárnapig minden program ingyen tekintehtő meg, így a hétvégi szinkronúszó döntők, valamint a péntek esti betétprogram, a magyar-német pólós derby is).

Aranyossy Zsófia szerint a kötelező mindig nehezebben telejesíthető feladat, mivel ilyenkor a pontozók kifejezetten az előírt elemek végrehajtását vizslatják sasszemmel. Ennek ellenére a mezőny – bár a dúók közt nőttek a különbségek – korántsem rázódott úgy szét, mint a szerdai egyéni programot követően. Így például még az ukránok vagy az olaszok érmes álmai sem a délibábos reménykedések kategóriájába sorolandók. Egy tökéletes döntős program, és görög rontás esetén még bármelyik csapat fölállhat a dobogó alsó fokára. Az első két hely ugyanis szinte bizonyosan elkelt; a világ- és Európa-bajnok, olimpiai aranyérmes Jermakova, Davydova kettős pedig biztosan menetel újabb aranyérme felé.

EREDMÉYNEK

Hoszzútávúszás:

Nők, 10 km

1. Angela Maurer (Németország) – 2:07:10.8 perc

2. Kovács Rita (Magyarország) – 2:07:11.3 perc

3. Jana Pechanova (Csehország) – 2:07:15.6 perc

Férfiak, 5 km

1. Thomas Lurz (Németország) – 56:00.1 perc

2. Christian Hein (Németország) – 56:01.1

3. Simone Ercoli (Olaszország) -56:01.8 perc

Szinkronúszás

A dúók állása két szám után:

1. Davydova, Jermakova (Oroszország) – 98.150 pont

2. Mengual, Tirados (Spanyolország) – 96.800 pont

3. Ftouli, Makrygianni (Görögország) – 92.450 pont

4. Szidorenko, Jusko (Ukrajna) – 92.100 pont

5. Adelizzi, Lapi (Olaszország) – 91.550 pont

6. Gloushkov, Yarmolinskaya (Izrael) – 88.850 pont

.

.

.

15. Aranyossy, Ökrös – 80.400 pont

Szöveg: Velkei Tamás, fotó: sportfm.hu

Forrás: www.sportfm.hu