Menü

2007.11.05.     Hozzászólás 0

www.srichinmoyraces.org

Szárnyald túl önmagad!

Sri Chinmoy Marathon Team célja öntúlszárnyalási lehetőségek biztosítása és az egészséges életmód előmozdítása Magyarországon. Indulj el Te is a 12 órás úszáson!

Október 11-én, csütörtökön Sri Chinmoy halálával eltávozott közülünk egy ember, aki egész életében a futóvilágot és az emberiséget szolgálta.

Sri Chinmoy 1931-2007
Október 11-én, csütörtökön Sri Chinmoy halálával eltávozott közülünk egy ember, aki egész életében a futóvilágot és az emberiséget szolgálta. Egyéni sport teljesítményei, a Sri Chinmoy Marathon Team létrehozása, versenyei, a Világharmónia Futás elindítása mind azt hirdetik, hogy a sport képes az emberi szellemben rejlő végtelen lehetőségeket feltárni, s ezáltal az ember képessé válik önmagát állandóan túlszárnyalni.

Sri Chinmoy 1977-ben alapította meg a Sri Chinmoy Marathon Teamet, melynek fejlődése mögött az ő víziója, inspirációja és bátorítása jelentette a vezérfonalat. Csapata mára a világ legnagyobb ultraversenyeinek szervezőjévé vált.

Legmélyebb meggyőződése szerint mindannyiunkban határtalan képességek rejlenek, amelyeket feltárva olyan, mások számára fizikailag lehetetlennek tűnő versenyek teljesítésére leszünk képesek, mint például a 3100 mérföldes Self-Transcendence Race (Öntúlszárnyalás verseny), mely a közel 5000 km-es távjával a világ leghosszabb igazolt utcai versenye. A résztvevők 2 hónapon keresztül napi átlagban 90-115 km-t futnak. Az 1997-es évi 3 indulóból a verseny 15 fős megmérettetéssé növekedett, mely sok nemzetközi figyelmet és elismerést szerzett.

Sri Chinmoy maga is egy elismert atléta volt, sport iránti elkötelezettsége, fegyelmezett, rendszeres napi programját élete utolsó napjáig következetesen és töretlenül betartotta. Ezzel sok Sri Chinmoy Marathon Team tagot ösztönzött saját képességeinek megismerésére és kitágítására mind a versenyek szervezése, mind azok teljesítése által.

Sri Chinmoy egy indiai spirituális közösségben nőtt fel, ahol kiemelt szerepet kapott a sport. Hamarosan az ifjú Chinmoy vált a tízpróba versenyek állandó győztesévé. A ’40-es ’50-es években elért rekordjai némelyike máig megdöntetlen maradt. (Ez még inkább figyelemreméltó, ha tudjuk, hogy akkoriban salakpályán és mezítláb kellett futniuk)

1964-től Amerikába költözésétől kezdve a hosszútávfutásnak hódolt, 22 maratont és 5 ultramaratont teljesített, de ekkor már komoly lábsérüléssel küszködött, amely később arra késztette, hogy abbahagyja a futást, élete kedvenc sportját.

De Sri Chinmoy egyik legkedvesebb és legjellemzőbb mottója így hangzik: Soha ne add fel! Bár futni már nem tudott, sportszeretete és töretlen hite egy új sport felé fordította: súlyemelésbe kezdett. Ekkor már közel hatvan (!) éves volt, de a súlyemelésen belül is új távlatokat nyitott, egyedi, különleges módszereket teremtett, és megfoghatóbbá tette a hatalmas tömegeket. Vasak helyett ugyanis embereket (időnként 16-ot is egyszerre), állatokat (pl. összesen 1000 bárányt Új-Zélandon, lovakat, teheneket), tárgyakat (repülőgépeket, autókat stb.) emelt fel, vagy mozdított meg. Napi több órát edzett és korát meghazudtolva rekordokat döntött. Élete utolsó hónapjaiban meghökkentő emeléseket vitt végbe például 800 fontot emelt feje fölé ez év augusztusában, egy kézzel, ülő pozícióból.

Carl Lewis kilencszeres olimpiai aranyérmes, aki a Sri Chinmoy által alapított Világharmónia Futás szóvivője, ezekkel a szavakkal búcsúzott mesterétől: "Sri Chinmoy mindig is inspirált engem. Úgy szokott engem emlegetni, mint külső edzőjét a futásban, de azt is mondta, hogy ő az én belső edzőm. Meglehet, hogy én most elvesztettem a tanítványomat, viszont annak ellenére, hogy ő fizikailag eltávozott, tudom, hogy én nem vesztettem el a belső edzőmet."

A Sri Chinmoy Marathon Team által szervezett versenyek a sport- és futóvilágban világszerte kellemes, családias hangulatukról, figyelmes segítőgárdájukról ismertek. E hagyomány fenntartásának reményében az idén még két eseményt kínálunk a sportolásra és megmérettetésre vágyóknak.