Menü

2009.09.29.     Hozzászólás 0

Sportdiplomáciai siker az EB előtt a budapesti bírótovábbképzés

A magyarok mellett nyolc ország szakemberei vitatták meg a legfrissebb szabálymódosításokat. A nyári, hazai rendezésű Európa-bajnokság előtt sportdiplomáciai jelentősége volt a háromnapos kurzusnak.

A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) Technikai Bizottságának tagja, egyben az európai szövetség (LEN) alelnöke, Jennifer Gray volt a sztárelőadója annak a szakmai továbbképzésnek, melyet a Magyar Szinkronúszó Szövetség szervezett szeptember utolsó hétvégéjén a TF-en. A magyarok mellett nyolc ország szakemberei vitatták meg a legfrissebb szabálymódosításokat. A nyári, hazai rendezésű Európa-bajnokság előtt sportdiplomáciai jelentősége volt a háromnapos kurzusnak.

 

Szeptember 25. és 27. között bírótovábbképzést tartott Budapesten a LEN alelnöke, az egyik legtapasztaltabb és legnevesebb versenybíró, Jennifer Gray. A magyar bírók és edzők mellett 32 külföldi résztvevője volt az eseménynek, akik Németországból, Ausztriából, Lengyelországból, Szlovákiából, Horvátországból, Szerbiából, Csehországból és Venezuelából érkeztek a magyar fővárosba. A Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának (TF) jóvoltából a díszteremben került sor az előadásokra, az uszodában pedig a válogatott versenyzők Szauder Gábor szövetségi kapitány irányításával mutatták be a gyakorlatokat.

 

- A sportág versenyei kötelező gyakorlatokból és szabadgyakorlatokból, kűrökből állnak, éppúgy, mint a műkorcsolyánál. A nemzetközi szövetség négyévente változtat a szabályokon, ez épp most esedékes. A FINA novemberben Montrealban tart majd továbbképzést, a LEN Amszterdamban, januárban. Büszkék vagyunk arra, hogy a kontinensen elsőként mi léptünk ez ügyben. Elsődleges fontosságú az elkövetkező négy évben is a jól képzett bírók munkája a szinkronúszásban. Sportdiplomáciailag is szerencsés volt a külföldiek jelenléte a közelgő, 2010-es budapesti EB-re való tekintettel - nyilatkozta a sikeres továbbképzés után Kobolák Gabriella, a hazai szövetség Bíróbizottságának elnöke.