Menü

2008.02.27.     Hozzászólás 0

hunrun.com

Schirilla György a Vatikánba fut

Schirilla György, aki a jeges Duna átúszásokkal, és ultratávú futásokkal hosszú évek óta tízezrek érdeklődésének középpontjában áll, újabb nagy célt tűzött maga elé. Most a Budapest-Vatikán közötti 1240-es km-es távolságot akarja egy hónap alatt teljesíteni.

A sportkedvelők, a nagyközönség számára e nevet nem kell bemutatni, hiszen családi hagyománynak számít a különösen nagy igénybevételt jelentő teljesítmények teljesítése. Schirilla György, aki a jeges Duna átúszásokkal, és ultratávú futásokkal hosszú évek óta az tízezrek érdeklődésének középpontjában áll, újabb nagy célt tűzött maga elé. Miután sokszor jótékonysági céllal, vagy az egészséges életmód népszerűsítése jegyében, lényegében keresztül- kasul befutotta az országot, most a Budapest-Vatikán közötti 1240-es km-es távolságot akarja egy hónap alatt teljesíteni.

- A futók, akik ismernek, tudják rólam, nem a versenyzés számomra a fontos, hanem a futás öröme, az így érzett boldogság, a magányos futók közé tartozom - olvasom egy régebbi vallomásában. A felkészülés hajrájában beszélgettünk Schirilla Györggyel. Éppen a szponzorok, támogatók között ingázott. Tapasztalatból tudom, ez is felér egy hegyi edzéssel.

Miért pont a Vatikánba, a pápához futsz?

Május elején lesz a Vatikánban a Magyar Katolikus Konferencia hete, ennek keretén belül, május 7.-én a konferencia résztvevőivel együtt fogad bennünket a pápa. Ehhez az időponthoz illesztettem a futás menetrendjét.

Vallásos vagy?

A ferencesekhez jártam gimnáziumba, innen hoztam magammal az alapokat. Ennek jegyében élem mindennapjaimat, a sportteljesítményeim mögött is ez felfogás vezérel, az egészséges életmód népszerűsítése mellett. Itt szeretném hozzáfűzni, ez a vállalkozásom ökomenikus jellegű, minden világi egyház tanítását felvállaló, jótékonysági, a hit, a szeretet, a béke az egymás megértését célzó kezdeményezés.

Kialakult már a menetrend?

Április 7-én egyedül indulok a budapesti Bazilika elől, és a tervek szerint már május 6-án odaérek, de a csúcs, a május 7.-i pápai fogadás lesz.

Annyira azért ne szaladjunk a dolgok elébe, folytassuk a sportos vonallal, nem akármilyen táv, nem akármilyen terhelés, hogyan készülsz a nagy útra, maradjunk egyenlőre az edzésnél?

Szerencsés környezetben lakom, naponta 15-30 km.- t futok a Pilisben, jó húzós terepen, itt lehet igazán megszerezni a megfelelő állóképességet. Mivel vegetáriánus vagyok a szervezetem hozzászokott az effajta megpróbáltatáshoz.

Akkor jöjjön az útvonal, amely azért „húzós” lesz.

Előre összeállítottam a részletes útitervet, napi átlagban 50 kilométert tervezek, felvettem a kapcsolatot az érintett települések vezetőivel, remélem utam során több ezren csatlakoznak hozzám, egy-egy hosszabb rövidebb szakaszra. Iskolásokat, felnőtteket egyaránt várok, hogy akár 20-30 méterre, vagy kicsit többre beszálljanak mellém az ügy érdekében. A hozzám csatlakozó gyermekeknek kisebb ajándékokat is tudunk osztani támogatóink jóindulatának köszönhetően.

Igyekeztem úgy tervezni, hogy nem sztrádákon, főútvonalakon haladok, hanem kisebb településeket érintek, falvakon át, szép környezetben haladjak. Itthon a 70.- es út mentén Agárd- Székesfehérvár- Sármellék- Lenti- Rédics (határ),majd Szlovénián, Ljubljanán át Velence- Ferrara, Firenze- Bologna-Vatikán az útvonal.

Itt bizony a magyar szakasz kivételével hegyek is vannak. Bírni fogod?

Kétszer is át kell kelnem az Alpokon (- Hannibálnak egy is elég volt- a szerk.), bízom benne, az itthoni felkészülés megfelelő alapot ad a hegymenetre.

Kísérőid, támogatók vannak?

A kíséretet sikerült megoldani, itthon a szállással nem lesz gond, de egy lakóautó követ, szükség esetén külföldön abban alszunk. Támogatóim vannak, de a szponzorból még kellene, ez ügyben szaladgálok még most is.