Menü

2006.07.27.     Hozzászólás 0

Pólós döntetlennel kezdődött az Európa-bajnokság

Jó munkához idő kell, tartja a mondás. Ennek megfelelően még a nyitó napon is tüsténkedtek munkások a most átadott Széchy Tamás komplexumban. Végül azért minden a helyére került, így a délutáni szinkronúszó program kezdetére teljes pompájában várta a nézőket a valóban gyönyörű létesítmény-együttes.
Az esti programra – a szervezők nagylelkű felajánlásának is köszönhetően – szinte teljesen megteltek a lelátók. Az egyéni indulók kötelező programja során az élen álló orosz Iscsenkó és a spanyol Mengual tovább növelte előnyét a többi szinkronúszó hölggyel szemben.ők ketten messze kiemelkednek a mezőnyből, így lényegében már az első nap után biztossá vált, hogy az első hely csak kettejük közt dőlhet el. Előadásuk - mindkettőjük esetében - megközelítette a tökéletest, nem is maradt el a méltán kiérdemelt vastaps. Iscsenkó 0.350-ről 1.150-re növelte előnyét ibériai riválisával szemben, míg a spanyol hölgy 5.450 pont előnnyel vezet a görög Anthopoulou előtt. Mögöttük azonban hatalmas az űr, a kötelező elemek bemutatása alaposan szétrázta a mezőnyt. Sajnos a magyar induló Acsay Csilla nem tudott közelebb férkőzni a mezőnyhöz, így a 15. helyen zárt.

Napközben Balatonalmádiban a hosszútávúszók mutatkoztak be, mi több, már az első érmeket is kiosztották. A nők 5 km-es számában orosz, míg az urak 10 km-es versenyében német aranyérem született.

A minden idők legtöbb résztvevő országát fölvonultató budapesti Eb esti megnyitójára csak úgy özönlöttek az illusztris vendégek. A sorok között feltűnt Kamuti Jenő, Buzánszky Jenő, Tóth Enkiő színművésznő és Friderikusz Sándor is. Az országot számtalan sportsikerrel megörvendeztető nagyságaink közül a rég- és közelmúlt nagyságai vonultak föl a magyar, a budapesti és a LEN zászlajaival. A nagyérdemű újra tapsolhatott többek között Temes Juditnak, Gyarmati Andreának, Újvári Lászlónak, Markovits Kálmánnak, Wladár Sándornak, Darnyi Tamásnak vagy Kárpáti Györgynek. Gyárfás Tamás, a szervezőbizottság elnökének köszöntője után Bartolo Consolo, a LEN elnöke nyitotta meg az Eb-ét. Ezt követően Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is beszédet mondott, melyben kiemelte: „A sport sokkal több, mint verseny, része nemzeti kultúránknak!”
 


A beszédek után a Magyar Rádió gyermekkórusa elénekelte a Himnuszt, majd színes lufik röpítették az esemény hírét az ég felé szállva. A NOX együttes dala zárta a megynyitót, amely után a magyar-horvát pólómeccs csapott hírverést a 2012-es labadarúgó Eb-nek.

EREDMÉNYEK

Szinkronúszás, állás két szám után:

1. Natalia Iscsenko (Oroszország) – 97.850 pont

2. Gemma Mengual (Spanyolország) – 96.700 pont

3. Nathalia Anthopoulou (Görögország) – 92.400 pont

4. Beatrice Adelizzi (Olaszország) – 91.700 pont

5. Darya Jusko (Ukrajna) – 91.700 pont

6. Anastasia Gloushkov (Izrael) – 89.700 pont
.
.
.
15. Acsay Csilla (Magyarország) – 80.500 pont


Hoszzútávúszás

Nők, 5 km:

1. Ekatyerina Szeliversztova (Oroszország) – 1:01:50 perc

2. Cathi Dietrich (Franciaország) – 1:01:52.3 perc

3. Jana Pechanova (Csehország) – 1:01:52.4 perc

Férfiak, 10km:

1. Thomas Lurz (Németország) – 1:58:12 perc

2. Maarten Van Dee Weiden (Hollandia) – 1:58:13 perc

3. Christian Hein (Németország) – 1:58:16 perc

Barátságos vízilabda mérkőzés:

Magyarország-Horvátország 11-11 (2-1, 3-3, 4-1, 2-6)

Gólszerzők: Biros 3, Szívós 2, Hosnyánszky, Kis Gábor, Kiss Csaba, Kiss Gergely, Madaras, Varga ill. Markovic 3, Dobud 3, Dogas 2, Boskovic, Stritof, Antonijevic.

szöveg: Velkei Tamás, foto: sportfm