Menü

2006.08.02.     Hozzászólás 0

Özönvíz a szigeten – Svéd és orosz öröm a második napon

Másodszor szakadt özönvíz szerű eső a budapesti úszó Európa-bajnokságra, és a rettentő áradat újra félbeszakította a jó hangulatú, bajnoki csúcsokkal „fűszerezett” úszó döntőket. A várva várt első magyar érem a második napon sem született meg, így szerdáig még biztosan várnia kell a medálra a lelkes magyar tábornak. Svédország és Oroszország azonban két aranyérmet is elkönyvelhetett.
Huszonkilenc. Pontosan ennyi néző tartott ki a végsőkig az irdatlan, villámlással és mennydörgéssel tarkított vihar ellenére is. Türelmük és fanatizmusuk azonban mit sem ért, mivel a szűnni nem akaró eső miatt a versenybíróság kénytelen volt szerdára halasztani az elmaradt számokat.De ne szaldjunk ennyire előre az időben, mert az eső kezdetéig számtalan remek soportsikernek tapsolhatott a Széchy Tamás komplexum közönsége.

Tikkasztó hőségben, szikrázó napsütésben kezdődött a nap első döntője, a nők 1 m-es műugró fináléja. Az nap során fokozatosan egyre jobb formába lendülő svéd Anna Lindberg csodálatosan kivitelezett ugrásaival biztosan nyerte a sporág első, Budapesten kiosztott aranyérmét. Még versenytársai is elismerték: Annánál ma nem volt jobb a mezőnyben.

Késő délután vészjósló felhők kezdtek komor gyűrűt fonni Budapest köré, minden bizonnyal ezért fogadta kedden este is csak félház az Európa trónjára igyekvő úszókat a Margitszigeten. Akik azonban vállalták a kockázatot, hogy esetleg bőrig áznak, remek hangulatot teremtettek az arénában.

A nap első döntőjében, férfi 50 m pillangón nem volt magyar érdekeltség. Az esélylatolgatások során a szakemberek az ukrán Breusznak adták a legtöbb sanszot a győzelemre, és a számspecialista úszó be is váltotta a hozzá fűzött reményeket. A szinte pár röpke pillanatnak tűnő száguldást új Európa-bajnoki csúccsal nyerte meg a horvát Draganja előtt. A harmadik helyen még a stopper sem tudott különbséget fölfedezni a dán Andkjaer és a szintén ukrán Szergyinov között, így mindketten bronzérmet kaptak.

Az est második versenyszámaként a női 100 m gyorsúszás két elődönőjét rendezték, ahol magyar versenyzőért nem szoríthattunk. Az első csoportot a holland Dekker (54.80), míg a másodikat az a német Steffen nyerte Európa-bajnoki csúccsal (54.21), aki hétfőn a vilárekordot döntő német 4x100-as váltóban 52.66-al a fennálló világcsúcsnál is jobbat úszott.

Hatalmas hangzavar fogadta a 100 m férfi hátúszás döntőseit. A kakofónia azonban nem az osztrák Rogannak, vagy az ifjú német tehetség, Meeuw-nek szólt, hanem mindenki Lacijának, vagyis Cseh Lászlónak, aki a hetes pályán próbálta megvédeni 2004-ben szerzett Európa-bajnoki címét. Az előjelek azonban nem Cseh mellett szóltak, mivel az idei ranglista alapján öten is megelőzték a mezőnyből. Sajnos a lajstrom valós képet festett, mert Laci a hatodik helyen ért a célba 54.56-al, mindössze 0,3 tizeddel elmaradva eddigi legjobbjától. Az aranyérmet az orosz Vjacsanyin szerezte meg, már talán írni sem kell, Európa-bajnoki csúccsal. A második az osztrák Rogan lett, a harmadik helyet pedig a görög Grigoriadisz szerezte meg.

A fiúk után a hölgyek is összemérték erejüket 50 m pillangón. A ratjel után a svéd különítmény, Alshammar és Kammerling tört az élre, és a vezetést már nem is engedték ki a kezükből. Az ágyúgolyó futam végén a fönti sorrendben ütöttek a falra, a harmadik pozíciót a holland Groot érte el. Újabb svéd arany!

Bodor Richárddal az egyes pályán indult a nem is olyan régen még magyar specialitásnak számító 100 m-es mellúszás. Az első ötven méteren Ricsi tartotta a lépést a mellette úszó Európa-csúcstartó orosz Szludnovval és a 4. helyen fordult. A második hosszon azonban nagyon beleerősített a mezőny, és bár Bodor küzdött derekasan, ez most a hetedeik helyhez volt elég. A győzelmet Szludnov szerezte meg, utána meglepetésre a norvég Dale Oen és az ukrán Liszogor ért célt.

Majd ismét két elődöntő következett. Először a nők döntötték el 100 m-es mellúszásban a finalista helyek sorsát. A második futam ötös pályáján rajtolt olimpiai bajnokunk, Kovács Ági. A magyar lány végig jól tartotta magát, és futamában a harmadik helyen végzett (1:08.51), ami összesítésben a negyedik helyre lett elég. A futamot a brit Balfour nyerte (1:08.02), a másik elódöntőben az ukrán Hlisztunova volt a leggyorsabb (1:08.29).

A 200 m férfi vegyesúszásban két magyarért is izzadhatott a magyar tenyér. Az első futamban Kerékjártó Tamás nagyszerűen versenyezve, az olasz Boggiattóval végig lépést tartva lett 2:01.40-el második, összesítéseben pedig negyedik. Ezután újabb fejezet következett Cseh Laci sagából. László pedig ha már ott volt a medencében, nagyszerű estét szerzeve a magyar szurkolóknak magabiztosan verte a mezőnyt és masírozott be 2:00.79-el a holnapi fináléba. Cseh láthatóan tartalékolt erejével, így minden bizonnyal... na de ne kiabáljuk el!

És a második elődöntő alatt először csak pötyögött, majd egyre erőteljesebben esni kezdett, végül úgy rákezdett az eső, hogy mindössze az a huszonkilenc szurkoló maradt a lelátón, akikről tudosításunk elején tettünk említést. Folytatás holnap, remélhetőleg égi áldás nélkül.

 

EREDMÉNYEK

Férfi 50 m pillangó:

1. Szerhij Breusz (UKR) – 23.41; Eb csúcs

2. Duje Draganja (CRO) – 23.62

3. Jakob Andkjaer (NOR) és Andrij Szergyinov (UKR) – 23.77

Férfi 100 m hátúszás

1. Arkagyij Vjacsanyin (RUS) – 53.50; Eb csúcs

2. Markus Rogan (AUT) – 54.07

3. Ariszteidisz Grigoriadisz (GRE) – 54.34

.

.

6. Cseh László – 54.56

Női 50 m pillangó:

1. Therese Alshammer (SWE) – 26.06

2. Anna-Karin Kammerling (SWE) –26.23

3. Chantal Groot (NED) – 26.49

Férfi 100 m mellúszás:

1. Roman Szludnov (RUS) – 1:00.61

2. Alexander Dale Oen (NOR) – 1:00.63

3. Oleg Liszogor (UKR) – 1:00.64

.

.

7. Bodor Richard – 1:01.36

Műugrás, nők 1 m

1. Anna Lindberg (SWE) – 291.90

2. Ditte Kotzian (GER) – 279.30

3. Maria Marconi (ITA) – 267.35

Szöveg, fotó: Velkei Tamás