Ne csak ússzunk, igyunk is!

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2005/07/12
A maratoni úszás nem gyerekjáték: Egy borús reggelen, a Dunán, Martin ütközött egy uszállyal, és több mint egy percre víz alá került. A Mississippi úszás 41. napján, egy villám mindössze egy méterrel mellette csapott bele egy fába, és eközben gatyáig kiemelte a vízből. 2 héttel később egy gyomorfertőzés arra kényszerítette, hogy háton folytassa az úszást, azért, hogy egyszerűn oldalra tudja fordítani a fejét, ha éppen hánynia kell. Ha meg szeretnéd érteni, mit is jelentenek a fenti sorok, click a "Részletek"-re!!!
Hirdetés

„Mokronog”- Szlovénul Nedves lábak- nem is lehetne találóbb nevet adni annak a helynek ahol Martin Strel született, mivel az említett fiatalember az utóbbi 4 évben majdnem 9 000 kilométert úszott le a föld 3 nagy folyójában. Ennek ellenére, nem mondhatjuk, hogy sellő alakja lenne a mi Martinunknak: Kb 170 centiméteres magasságához, 105 kilogramm társul, így inkább egy testes pitbull terriernek néz ki. De, pocak ide vagy oda, Martin 2000-ben 58 napon keresztül úszott a Dunában, majd 68 nap következett a Mississippin 2002-ben, és végül 2003-ban 24 nap Argentínában a Paraná folyón. Strel Úr neoprén ruhában, úszószemüvegben, gyorsúszásban napi 12 órát, kb. 50 kilométert teljesített, miközben segítői kajakokban és motorcsónakokkal követték. Az úton megdöntötte a leghosszabb megállás nélküli úszás rekordját (500 kilométer 84 óra alatt, a Dunán), és a leghosszabb úszás rekordját (3780 kilométer a Mississippin). Mindvégig egyetlen napi luxust engedett meg magának: egy üveg szlovéniai Czivek bort, amit egyrészt napközben az energia szeletek mellé, másrészt az esti vacsora mellé ivott meg. Ha számításba is vesszük ezt a hatalmas luxust, a maratoni úszás nem gyerekjáték: Egy borús reggelen, a Dunán, Martin ütközött egy uszállyal, és több mint egy percre víz alá került. A Mississippi úszás 41. napján, a villám mindössze egy méterrel mellette csapott bele egy fába, és eközben derékig kiemelte a vízből. 2 héttel később egy gyomorfertőzés arra kényszerítette, hogy háton folytassa az úszást, azért, hogy egyszerűn oldalra tudja fordítani a fejét, ha éppen hánynia kell. Martin 23 évesen kezdett el nyílt vízi versenyeken részt venni, de nem érezte magát elég érettnek ahhoz, hogy hosszabb távokon kipróbálja magát egészen 1997-ig, amikor is 50 000 dollárt szerzett az első extrém úszásához, ami Tunéziai Bon foktól 48 kilométerre levő olasz Pantelleria szigetig tartott.
Több éves pályafutása avagy „pályaúszása” alatt, több millió dollárt keresett különböző szponzoroktól, de esze ágában sincs abbahagyni extrém hobbiját. Következő túráját Kínába tervezi, ahol 4200 kilométert tervez leúszni a Jangcén!