Menü

2011.04.05.     Hozzászólás 2

Mozgásvilág.hu

Lehet még nevezni a 2011-es mocsár VB-re

Nehéz eldönteni, hogy úszásnak, búvárkodásnak, vagy egész egyszerűen csak őrültségnek nevezzük-e amit ezek művelnek...

Llanwrtyd Wells-ben (ejtsd: na ehhez mi is várjuk az ötleteket), az apró, alig ismert wales-i falucskában alig hatszáz ember él. Talán a kihalás veszélye miatt, vagy éppen azért, mert azt gondolták úgysem tudja meg senki, kitalálták saját hagyományos sportjukat, a mocsár-búvárúszást.

Minden faluban/városban, a rendelkezésre álló természeti adottságokhoz igazodva kell gazdálkodni úgy, hogy az hasznot hozhasson. Llanwrtyd Wells dombokon és patakokon kívül kiváló mocsarakkal is rendelkezik, így értelemszerűen erre a közegre kellett valamit kitalálni. Ötletért nem kellett a szomszéd településre menni, a helyi pub-ban egy pint sör mellett maguk találták ki a Bog Snorkelling (hobbi-szabadidős búvárkodás) névre keresztelt versenyüket.

 

 

A versenyre neveznőnek fel kell készülnie, hogy könnyűbúvár-felszerelésben (úszószemüveg, légzőcső, békatalp) egy nagyjából 110 méter hosszú (2x 55méter) lápos-mocsaras pályán kell kizárólag békaúszásban (a víz felszíne alatt) minél gyorsabban végighaladni. A gyors-, vagy mellúszó technika szigorúan tilos! A legrövidebb idő alatt végig-mocsár-búvárkodó trófeát, némi pénzjutalmat, ám annál magasabb eszmei értékkel bíró elismerést kap a falucska lakóitól. Dobogó híján a többi versenyzőnek a mocsárbúvárkodás utáni frissítő fürdő lehet a vígasz, bár minden valószínűség szerint ez valóban jó érzéssel tölti el őket. Különösen azért, mert a gyökerekkel, rovarokkal és metángázzal megspékelt, és ki tudja még mi minden élő-holt dolgot tartalmazó trutyiban nem lehet épp leányálom lubickolni.

 

Michael J. Rosen

 

Az első versenyt 1985-ben rendezték és azóta minden évben a nyári évszakban megtartják. Ez alól a 2001-es év volt csak kivétel, ekkor a száj- és körömfájás járvány miatt nem buzdítottak senkit a mocsárkodásra.

Idén augusztus 28-án délelőtt 11 órakor kerül sor a versenyre. Akinek ezek után kedve támadt rá, hogy maga is lemérhesse mocsár-búvár képességét a már nemzetközivé vált versenyen, Llanwrtyd Wells honlapján érdeklődhet.

Olvass többet a témáról: búvárkodás