Menü

2012.04.06.     Hozzászólás 0

Jenei Róbert - Mozgásvilág.hu

Készen állsz átúszni a Dunát?

Idén harmadszorra kerül megrendezésre Ourdanube-Dunatéma rendezvénysorozat, melynek kezdetén nekileselkedhetünk a Duna átúszásának.


A magyar vízbarátok, vagy úszókedvelők évről-évre átúszhatják az ország legnagyobb a tavát, a Balatont. De mi a helyzet az egész országot átívelő hosszú és kanyargós folyóval, a Dunával?

Nos, a megoldás megszületett! Idén harmadszorra kerül megrendezésre Ourdanube-Dunatéma rendezvénysorozat, melynek kezdetén nekileselkedhetünk a Duna átúszásának. No de nem az egésznek csak egy bizonyos távnak. A nagy feladatra június 30-án kerül, sor egy 800 méteres távon mely a Margit híd budai hídfőjétől indul és egészen a Parlamentig tart. 

 

Miért fontos ez a rendezvény? 
A MOME line, mint főszervező kifejezetten fontosnak tartja, hogy felhívja a közvélemény és a lakosság figyelmét a Duna kihasználatlanságára és város-folyó kapcsolatára. Ezen a rendezvényen nem kell profi úszónak lenni, hogy teljesítsük a távot, de közepes úszástudás azért szükséges (tehát aki itt szeretne megtanulni úszni az inkább ne tegye). Maga a rendezvény nem csak az úszóknak és szurkolóiknak érdekes, hanem puszta nézőként is nagyon különleges és interaktív programokkal várnak minket a szervezők. Népszerűsítik számunkra a halevést, sport programokkal és kiállításokkal teszik szebbé a napunkat.

 

Természetesen azért a vállalkozás nem veszélytelen, hiszen a Duna azért tartogathat meglepetéseket, de mindenkit megnyugtatok, hogy maximális felügyelet mellett zajlik ez a próba. A BRFK vízi rendészeti osztálya hangsúlyozta, hogy az örvények csak hidak lábánál vannak, éppen ezért a rajt a Margit híd lábától 150 méterre lesz. Az úszás során teljes készültség lesz. A 800 méteres távon 16 mentőcsónak fogja figyelni az úszókat. A nagy tumultus elkerülése végett a rajtnál 15-20 főket fognak engedni egyszerre. Aki elérte a célt, azon kívül, hogy nagyon büszke lehet magára városvezetők, Olimpiai bizottsági és minisztériumi tagok adják át a díjat a győzteseknek a Parlament előtti rakparton.

Aki esetleg a Duna vízminősége miatt aggódik, azok is megnyugodhatnak, hiszen azon kívül, hogy az elmúlt években nagyon sokat javult (köszönhető a Budai főgyűjtőcsatornának) a rendezvény ideje alatt az ÁNTSZ is fokozatosan mérni fogja a víz minőségét.

Az OURDANUBA-DUNATÉMA rendezvénysorozat fő céljának tekinti a Duna megóvását és szeretnék, ha 2013-ban minden nagyobb Duna menti városban megrendezzék ezt az eseményt.

A Duna számunkra nagy érték, és ha okosan használnánk, akkor talán nagyon sokat profitálhatnánk belőle. Azt gondolom mindenképpen érdemes kilátogatni a rendezvényre akár, mint úszó, akár, mint szimpla látogató. 

 

Előzetes jelentkezés az átúszásra: dunaatuszas@momeline.hu

 

Legyen a Duna a téma!

Olvass többet a témáról: balaton, duna