Menü

2007.02.05.     Hozzászólás 0

outdoorsport.hu

Hosszútávúszó az Amazonasban

Az 53 éves Martin Strel, akit sokan csak halembernek neveznek, azt tervezi, hogy április 11-ig Perutól Brazíliáig végigússza az 5430 kilométeres távot a hatalmas dél-amerikai folyón, amely a világ legnagyobb folyama és 8 országon folyik keresztül:Brazília, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Venezuela, Guyana és Suriname.

 

Martin tegnap szakadó esőben indult el a perui Atalaya-ból és tart északnak az Atlanti-Óceán partján fekvő brazil Belem felé.
A még autóval is nagy távnak számító 5430km-t 70 nap alatt kívánja leúszni, napi 85 kilométeres részletekben. Több mint 45 emberből, köztük orvosokból trénerekből álló csapat kíséri a vállalkozás során és siet segítségére, ha valami baj érné.

"A lehetetlent akarom véghezvinni!"

A BBC munkatársának az úszó azt mondta, tudatában van a veszélyeknek, a mérges kígyóknak, a piranháknak, a krokodiloknak, de vállalja a kockázatot, mert régi álma a nagy folyó "legyőzése".

Útja során még egy hatalmas dagályhullámmal is meg kell küzdenie, amely évente egyszer úszik fel az Amazonason az Atlanti-óceán felől és 13 km-t tesz meg a kontinens belseje felé. Magassága a 3 métert is elérheti. A helybéliek felettébb ötletesen „nagy pusztító hang”-nak nevezik, mérete és félelmetes morajlása miatt.

Martin segítői 3 csónakban utaznak és dokumentumfilmet forgatnak az úszásról. Több liter állati vért is visznek magukkal. Ezt fogják beleönteni a folyóba ha piranhák, vagy egyéb ragadozók fenyegetnék Martint. Reményeik szerint a hirtelen felbukkanó, nagy adag vérszag csábítóbb lesz majd, mint a neoprenbe burkolt úszó, akit addig gyorsan kimenekítenének valamelyik csónakba.

Egy másik nagyon veszélyes halfajta a candiru vagy fogpiszkáló hal, de a brazilok csak vámpír halként emlegetik. Ez a halfajta a vizelet szagát követve bemászik az ember péniszébe, és felkapaszkodik a hugycsőig, ahol lepetézik és élősködik. Csak műtét útján távolítható el. Elriasztására a helybéliek citromot javasoltak.

További veszélyt jelenthetnek még a mérgező édesvízi ráják és az agresszív cápák, melyek az óceánból úsznak fel a folyón.

Az Amazonasban úszni tehát nem egy méznyalás. Az ember egy pillanat alatt életveszélybe kerülhet, de nemcsak a ragadozók jelenthetnek fenyegetést hanem az örvények és a hajóroncsok is.

Az éberség akkor sem lanyhulhat, amikor az ember elhagyja a vizet, hiszen bármikor megharaphatja őt egy trópusi náthalázzal vagy veszettséggel fertőzött denevér. És persze ott van még a malária vagy az ellenséges benszülött törzsek, akik szintén fenyegetést jelenthetnek a hosszú úton.

quot;Van úgy, hogy szennyezett vizeken kell úsznom vagy erős kisülésű viharokat kell túlélni. Néha nagyon éhes és/vagy fáradt vagyok. Máskor kétségbeesetten próbálok nem gondolni arra, hogy milyen lények úszhatnak körülöttem, alattam. A legjobban a vizikígyókat utálom!"

Martint azonban még ez a sok szörnyűség sem rettenti vissza célja elérésétől. Szlovénia nemzeti hőse már két éve napi 3-4 órás úszással edz a hihetetlen kalandra. Öntudatosan hízókúrára fogta magát, ugyanis a zsír nemcsak kiváló szigetelőréteg, de megakadályozza azt is, hogy kórosan lefogyjon a több mint két hónapos megpróbáltatás alatt. Az úszás befejeztével Martin kb.20-24 kilogramtól fog megszabadulni!

A bátor vállalkozással az úszó nem is annyira a sportot szeretné népszerűsíteni, mint hirdetni a tiszta vizek ügyét és felhívni az emberek figyelmét az Alzheimer kórra.

Martin Strel már háromszor bekerült a Guinness rekordok könyvébe a Dunán, a Jangcén és a Mississippin elért távúszási teljesítményeivel.

Leghíresebb úszásai sorrendben a következők voltak:

1. 2000 - Duna
3004km/ 58 nap

2. 2002 - Mississippi (Usa)
3797km/ 68 nap

3. 2003 - Parana (Argentina)
1930km/ 23 nap

4. 2004 - Jangce (Kína)
4003km/ 51 nap