Menü

2009.07.08.     Hozzászólás 0

Hétvégén rajtol az Öbölátúszás – interjú

Immár 17. alkalommal rendezik meg az Öbölátúszást. A versenyzők a szokás szerint Balatonfüredről indulnak, majd 3,5 kilométeres táv leúszása után Tihany partjánál vethetik meg újra a lábukat. Érdekel, hogy miként kell felkészülni egy ilyen kihívásra? És milyen lesz maga a verseny?

Kérdéseinkkel egyenesen az Öbölátúszás főszervezőjéhez, Németh Zsolthoz fordultunk:


Az Öbölátúszás idén már a 17. évfordulóját ünnepli. A korábbi évekhez hasonlóan most is nagyszámú induló várható az eseményen? Előnevezések, hogyan alakultak?


Az utóbbi évekhez hasonlóan 3000 versenyzőt várunk a startvonalhoz. Több száz előnevezést kaptunk, de a résztvevők többsége mindig az úszás napján dönti el, hogy indul-e a megmérettetésen. Szerencsére az előjelzések szerint jó idő várható, és a víz is kellemes hőmérsékletű lesz.


Versenyen való indulásnak milyen feltételei vannak?


Minden indulóval aláíratunk egy nyilatkozatot, melyben elismeri, hogy saját felelősségére indul el a versenyen. Erre nagyon ügyelünk, mivel senkin nem végzünk orvosi teszteket indulás előtt. Azok, akik folyamatos gyógyszeres kezelés alatt állnak, és úgy indulnak a versenyen, különösen odafigyelünk. Továbbá a 14 éven aluli gyermekek csak szülő, edző, vagy kísérő felügyelete mellett vághatnak neki az úszásnak.

Öbölátúszás


Gondolom a rajtvonalhoz profik, és amatőrök is felsorakoznak. Amatőrök esetében milyen felkészülést javasolsz?


Természetesen mindkét tábor képviseltetni fogja magát. Alapvetően a kitűzött táv bárki számára teljesíthető. Így olyan amatőröknek sem szokott gondot okozni a távolság, akik hetente csak egyszer-kétszer járnak le úszni. Annyi biztos, hogy mindenki melegítsen be alaposan, és gimnasztikázzon vízbe ugrás előtt. Érdemes a verseny előtt úszni egyet a Balatonban, kicsit ismerkedni a körülményekkel, mivel az uszodában tempózók számára szokatlan jelenség lehet a hullámzás.

Az amatőröknek továbbá két dolog fontos:

Az egyik az, hogy bizonyos testrészeink –hátunk- hosszabb távon érzékenyebb lehet a hidegebb vízre, így kenjük be magunkat vazelinnel, vagy valami hasonló víztaszító tulajdonságokkal bíró krémmel. A vazelin továbbá jó szolgálatot tehet a fürdőruhák pántjainál, illetve a szélükön, mivel csökkenti a súrlódást a test és az úszódressz között úszás közben. Azt azonban ne felejtsük el, hogy ne kenjük be magunkat tetőtől talpig, mert megfullasztjuk vele testünket.

A másik az, hogy déli napsütés ellen pedig minimális mennyiségű napolajjal védekezzenek. Mennyiségére ténylegesen figyeljenek oda, mert nem igazán környezetkímélők ezek a szerek.


Milyen ételt fogyasszanak az úszok a verseny előtt?


Lehetőség szerint minél könnyebben emészthetőbb ételek kerüljenek az asztalra. Tészták, valamint csirkemell fogyasztását ajánlanám. Semmiképp sem ajánlott előző este cupákos csüllökpörkölttel a gyomorban nyugovóra térni. Reggel mindenki az életritmusának megfelelően táplálkozzon, azonban a start előtt két órával már nem ajánlott az evés. Indulás előtt, 15 perccel azért jó, ha fogyasztunk egy kis csokoládét, és különböző izotóniás italokat. Figyeljünk a megfelelő ásványanyag bevitelre (kalcium, magnézium), amelyet az előbb említett italokkal könnyen pótolhatunk, szinten tarthatunk.


Most is a verseny keretein belül rendezitek meg a Szenior Úszók Nyílt Országos Hosszútávú Bajnokságát?


Természetesen igen. Szenior kategóriában minden 25. életévét betöltött felnőtt indulhat, korosztályok pedig öt éves ugrásokba vannak felosztva. A legidősebb résztvevők várhatóan túl lesznek a 80. életévükön. 


Kik lesznek a rendezvény házigazdái?


Az idei évben Zubor Attila – tizenötszörös magyar úszóbajnok – valamint egy úszóiskola növendékeivel és oktatójukkal együtt képviselik a versenyt.


Ha valaki féltávnál elfárad, és megpihenne egy kicsit, lehetősége van erre?


Az egész távot vitorlások, és motorcsónakok fogják biztosítani. Aki elfárad, akár fel is mehet a fedélzetükre kicsit megpihenni.


Minden célba érkező kap valamilyen emlékeztetőt az eseményről?


Minden célba érkező emblémázott pólót kap. Amely olyannyira egyedi, hogy sokan gyűjtik is, mivel sehol máshol nem lehet megvásárolni.

Olvass többet a témáról: öbölátúszás, úszás, úszóverseny