Menü

2006.12.11.     Hozzászólás 0

www.sportfm.hu

Gyurta arannyal debütált

Gyurta Dániel Európa-bajnok lett! A Helsinkiben zajló rövidpályás Eb 200 méteres mellúszó döntőjében olimpiai ezüstérmesünk remek versenyzéssel, 2 perc 6.58 másodperces új országos csúccsal elsőként csapott a célba.

Gyurta Dániel először indult felnőtt Európa-bajnokságon. Ugyanebben a számban Molnár Ákos a 8. helyen zárt. Hosszú Katinka 400 vegyesen a 4., 200 háton Verrasztó Evelyn szintén a 4., ugyanitt Szepesi Nikolett a 6., Boulsevicz Beatrix (a T-Mobile támogatja) pedig 100 pillangón a 6. helyen végzett. A magyar csapat 2 arany-, 3 ezüst- és 1 bronzéremmel zárta az Eb-t.

Az úszó Eb-n mondták

Gyurta Dániel élete első aranyérmét szerezte felnőtt világversenyen úgy, hogy délelőtt és délután is megjavította az országos csúcsot...

„Nyertem, mert nyernem kellett. Nem hittek bennem, sem az edzőmben. Azt nem állítom, hogy biztos voltam a sikerben, de úgy éreztem, egy éremre mindenképpen jó vagyok. Gondoltam, hogy az olaszok egyikét talán megfogom, de arra nem, hogy mindenkettőt, meg Kuczkót is. A verseny közben viszont már éreztem, meglesz. Iszonyúan jól ment az úszás, éreztem a ritmust. Száznegyvennél tettem két tempót becsukott szemmel, és amikor kijöttem, láttam, a négyesen ott van mellettem Kuczko - tudtam, innentől én jövök. Már csak egy óriási hajrát kellett kivágnom, ami sikerült, a végén úgy éreztem, többel vezetek, azért lett belőle csak három század, mert - amit eddig sohasem csináltam - az utolsó tempó közben kinéztem jobbra. Azért így is meglett, és ez csodálatos érzés. S hogy miért most jött így ki a lépés? Már nyáron ki kellett volna jönnie. Iszonyú jó formában éreztem magam, de a végét elrontottuk. Utána megbeszéltem Sanyival, hogy az olimpia rég volt, amikor 15 évesen órák alatt regenerálódott a szervezetem, most más kell, nagyobb pihenőkre. Változtattunk, erre az Eb-re már másképp készültünk - azt hiszem, meg is lett az eredménye.”

Széles Sándor, Gyurta edzője

„Azért voltak már jelek arra, hogy ismét jó úton jár Dani. Nyert fontos versenyeket, például győzött Monte-Carlóban, jó időket úszott, 2:12-t a márciusi országos bajnokságon, csak éppen a legfontosabb időszakban, a margitszigeti Eb-n visszacsusszant. Azt nagyon sajnáltam, holott Danin látszott, hogy egyre jobban magára talál. Azt azonban nem gondoltam volna, hogy ennyire jót fog úszni. Most 2:07 környékére saccoltam, esetleg egy picit beljebb, de hogy két teljes másodpercet javít saját legjobbján, hogy bőven 07-en belül úszik, azzal még engem is meglepett, az utolsó ötvenen, de különösen a hajrában egészen elképesztőt produkált. De hát ő az a típus, aki nem szokta elbukni a szoros versenyeket, nagyon tud menni a többiekkel, és a végén képes bedobni valami egészen extrát.”

Hosszú Katinka, aki 2 tized másodperccel szorult le a dobogóról

„Most egy kicsit bánt, hogy ennyivel maradtam le az éremről, de később, kicsit megnyugodva, talán helyére kerülnek a történtek, hiszen két másodpercet javítottam eddigi legjobb időeredményemen. Talán a célbaérést rontottam el, legalábbis most úgy érzem, ha ott jobban kijön a tempó, talán meglett volna az érem.”

Verrasztó Zoltán, Evelyn édesapja és edzője

„Nagyon szomorú szegénykém, mert meglehetett volna a bronz. Kettő jobb nála, az biztos, olyan óriási fordulókat tudnak, amit képtelenség kompenzálni, a britet viszont megfoghatta volna. Sajnos, nem „kezdte el” a versenyt, az első ötvenen 30-on kívül ment, holott vegyesen 28-at úszott háton, kicsit érthetetlen, miért nem indult meg, de hát 17 éves, van még ideje. Ez egyébként azért gond, mert így hamar elmentek tőle, neki pedig a hullámokban kellett úsznia: az ő kicsi testével ez tizedmásodperceket jelent. Tavalyhoz képest így is négy másodpercet javult, azaz látszik, övé a jövő.”

Selmeci Attila, Boulsevicz Bea edzője

„Elégedett vagyok Beával. Tudtuk, hogy a kétszázon van esélye, százon a fordulók döntenek, ő ahhoz túlzottan kis termetű, hogy itt lépést tudjon tartani a mezőnnyel. A kétszáz azért volt fontos, mert bebizonyítottuk, hogy ezen a távon igenis ő Európa második legjobbja. Ennek már Budapesten ki kellett volna derülnie, de ott összeroppant a teher alatt. Utána hallottam olyat is, hogy véletlen volt a trieszti eredmény - ezt itt sikerült megcáfolni. Hogy most hatodik lett, az szép teljesítmény: szinte kizárólag a kétszázra készültünk, mert ezen a távon van esélye arra, hogy a világbajnokságon döntőbe kerüljön - remélem, tavasszal lesz alkalma ezt bebizonyítani.”

info: Csurka Gergely