Menü

2011.08.05.     Hozzászólás 0

Gyógyító úszás a Velencei-tóban

Sérült úszók és ökoszemlélet a 2. Sport24 Velencei Tóúszáson

Augusztus 13-án rendezi a Budapest Sportiroda-BSI a 2. Sport24 Velencei Tóúszást, amelyen vendégül látja a Vizipók Integrált Egyesület értelmi fogyatékos úszóit. „Ezeknek a gyerekeknek a víz közege, a felhajtóerő a szabadságot jelenti” – mondja Mattesz Csilla, az egyesület elnöke, aki maga is úszóedző. „Ők hosszú évek alatt tanulnak meg úszni, és amikor sikerül, megváltozik az életük is tőle. A sport rendszert visz a hétköznapjaikba, kitartásra neveli őket, segíti a fejlődésüket a tanulásban, az életben. Számunkra nagy eredmény, hogy nyílt vízben úszhatunk – ez olyan önbizalmat ad ezeknek a gyerekeknek, hogy hetekig ebből élnek majd!”

Rövidtávú nyílt vízi úszás. A nádasok és kis szigetek között kanyargó 1500 méteres távot azoknak ajánlják, akik csak kedvtelésből szoktak természetes vízben úszni, míg a gyakorlottabbakat a 3000 méteres táv várja Magyarország második legnagyobb természetes tavában. Az útvonal végig biztosított, csónakok és vitorlások horgonyoznak az úszók mellett 30-50 méterenként.

Természetes úszókörnyezet. A 2. Sport24 Velencei Tóúszásnak otthont adó gárdonyi Sport Beach az ország első öko szemléletű strandja, ahol szelektíven gyűjtik a hulladékot, megújuló energiával állítják elő a zuhanyzáshoz szükséges meleg vizet, lebomló tisztítószereket alkalmaznak. Az eseményen a nézők a vízből is drukkolhatnak, egy füstmentes szigeten (dohányzásmentes terület) a gyermekeknek természetes anyagokból készült játszóteret hoztak létre, és a strand mellett 18 szárazföldi és vízi sportpálya várja a szurkolókat és a résztvevőket.