Menü

2006.08.07.     Hozzászólás 0

Cseh mese négy énekben

Véget ért a budapesti úszó Európa-bajnokság. És ahogy a mesében, minden jó, ha a vége jó, hiszen Cseh László arany, Kovács Ágnes bronzérmet szerzett Magyarországnak. Csattanó gyanánt pedig Laure Manaudou állított föl új világcsúcsot 400 m gyorson.
A nők 50 méteres gyorsúszó számában előzetesen mindenki azzal számolt, hogy hatalmas harc dúl majd az aranyért a német Britta Steffen és a holland Veldhuis között. Dúlt is, úgy 25 méterig. Aztán ahogy szokta, Steffen kisasszony robbantott, és Veldhuis már nem tudta tartani vele a lépést. Sőt az utolsó pár méteren még a svéd Alshammar is megelőzte.

A hölgyek után az urak is a vízbe ugrottak, hogy eldöntsék maguk közt, ki a leggyorsabb a kontinensen. A selejtezőkben a francia Bousquet leiskolázta a mezőnyt, így mindenki kíváncsi volt, képes lesz-e valaki megszorítani a gall versenyzőt. Mi az hogy! Bár arra valószínűleg kevesen gondoltak, hogy a lengyel Kizierowski fut be elsőnek. Talán még maguk a lengyelek is csak legtitkosabb álmaikban révedtek e mítikusnak látszó jövőbe. Az ábránd azonban valósággá vált. A francia csak a második lett, a bronzérmet az ukrán Volinec viheti haza.


Kovács Ági rendesen kivette a részét a magyar válogatott fellépéseiből. Indult 50, 100, 200 méter mellen és a vegyesváltóban. Féltettük, bírja-e majd erővel a sok „fellépést”. Ági a hosszabb mellúszó számokban már veretes bizonyítékkal szolgált két bronzérem formájában, és a váltóval is országos csúcsot ért el a vasárnap délelőtti előfutamban. Az 50 azonban más. Itt nincs taktika, csak légszomj, iszonyatos fizikai igénybevétel, és sokszor még így is Fortuna fogja egy-egy versenyző kezét, és akaszt érmet választottja nyakába.

Kovács Ágnes volt már 50 méteren is bajnok, de még abban az időben, amikor Zoe Bakerrel csatázott az elsőségért. Nincs jobb szó rá, fölrobbant az aréna, mikor Ági nevét mondta be Vitray Tamás. Majd felharsant a rajtjel és eszeveszett vágta vette kezdetét. Ági méterről méterre jött följebb és följebb, hogy a végén biztosan szerezze meg harmadik budapesti bronzát. Az élen a nagy esélyes ezúttal is csődöt mondott, az orosz Bogomazova hajszállal utasította maga mögé a favoritnak kikiáltott Haywoodot.

Boulsevicz Bea bevallotta, az ő szíve csücske a 100 m pillangó, ott kevésbé fárad el. Vasárnap délelőtt már úszhatott egyet kedvenc távján a váltóval. Ám sokan aggódtak érte, nem lesz-e sok még neki ekkora terhelés. Jedrzejczak szombaton a 200 m gyors után úszta le a maga pillnagó elődöntőjét. Nem csoda ha fáradt volt. Bea remekül úszott, övé lett a legjobb idő. A kérdés az volt, vajon ha pihenten úszik a lengyel klasszis, akkor is verhető-e?

Ágihoz hasonló hangorkán fogadta a fiatal és rendkívül szerény Beatrixot is, de Lipcsei Krisztina is ugyanakkora ünneplésben részesült. Rajt. Bea – mint mindig – a legjobban kapta el. Jól ment, biztosan vezetett. Ez volt a helyzet 50-nél, 100-nál, és még 125-nél is. Aztán a lengyel lány robbantott, és úgy lerázta magáról a mezőnyt, mint ázott kutya a vizet. Az utolsó ötvenen Bea teljesen elkészülni látszott erejével, és sajnos nemcsak az ezüstről maradt le, hanem a dobogóról is. Nem baj Bea, lesz ez még jobb is. Ez biztos! Lipcsei Kriszta délelőtti idején további 0.3-et javítva a nyolcadik lett.

A 400 m vegyesen Cseh Laci aranyában mindenki igen nagy tétben fogadott volna (vagy fogadott is), hiszen idén Európában magasan ő úszta a legjobb időt. Ezt az elődöntőben az olasz Marin ugyan megközelítette, de Laci ellenfél nélkül tette meg a maga 400 méterét, nem csoda ha a féluszodahosszal nyert futam után gyengébb lett az ideje.

Itt most nem volt kecmec. A rajttól kezdve olyan iramot diktált, amit nem volt ember aki követni tudott volna a medencében. Valószínűleg a világon is csak egy ilyen ember él: Michael Phelpsnek hívják az úriembert. Az olaszok kepesztettek, erőlködtek, de Lászlónak a nyomát sem látták, mert mire odaértek volna, ahol Laci úszott, már kisímult a víz... A közönség állva ünnepelte kedvencét, akinek valójában csak egy ellenfele volt: az óra. Mindenáron üzenni akart Phelpsnek egy világcsúccsal. Nem sikerült, saját Európa rekordjától azonban éppen csak elmaradt Laci. De ezt talán csak ő bánta, az uszoda hétezer főnyi közönsége nem. Cseh Láaszló aranyat nyert, újra, Európában vegyesen verhetetlen. A futamban Verrasztó Dávid a 8. helyen fejezte be a döntőt.

A női 400 m gyorson a franciák sztárja Laure Manaudou úgy nyert, ahogy akart, a futam során csupán az volt a kérdés, megdönti-e a világcsúcsot, és mögötte ki nyeri a két érmet. Laure úgy ment, mint az ördög, pedig mint később elmondta, nem gondolkodott a világrekordon, csak úszott. Még jó hogy azt nem mondta: kedvtelésből lubickolt egyet! A célban meg is lepődött, miután meglátta, hogy alaposan átírta saját és egyben a világ legjobbját.

A vegyes váltókban kitettek magukért a magyarok. A lányok új országos csúccsal (4:06.66) a hatodik, a fiúk nagy hajrával az ötödikek lettek. A nőknél Nagy-Britannia, a férfiaknál Oroszország ért elsóként a célba.

Éremtáblázat:


Az oroszok zártak az élen, a magyar válogatott a 10. lett A margitszigeti "vizes" Európa-bajnokság éremtáblázatának végeredménye:


1. Oroszország (16 arany, 7 ezüst, 3 bronz)

2. Németország (12, 11, 5)

3. Franciaország (6, 3, 9)

4. Olaszország (5, 6, 11)

5. Ukrajna (5, 4, 5)

6. Lengyelország (5, 2, 1)

7. Svédország (3, 3, 0)

8. Nagy-Britannia (2, 4, 6)

9. Hollandia (2, 3, 3)

10. MAGYARORSZÁG (2, 2, 5)

11. Finnország (1, 0, 1)

12. Spanyolország (0, 4, 0)

13. Görögország (0, 2, 5)

14. Ausztria (0, 2, 0)

15. Horvátország (0, 1, 1)

16. Norvégia (0, 1, 0)

Szlovákia (0, 1, 0)

18. Csehország (0, 0, 2)

19. Dánia (0, 0, 1)

Fehéroroszország (0, 0, 1)

Románia (0, 0, 1)

Szlovénia (0, 0, 1)