Menü

2006.12.27.     Hozzászólás 0

fittseg.hu

C-vitamin fontossága

Egyetlen narancs, grapefruit, citrom fedezi egy ember napi C-vitamin- szükségletét (50-70 mg). A C-vitaminon kívül a citrusfélék tartalmaznak még mindenféle B-vitamint (kivéve a B12-t), E-vitamint (az érett gyümölcs persze), folsavat (mely segíti a vérképzést, a növekedést).

Viszonylag magas bennük a csont, fogazat számára előnyös kalcium mennyisége, a magnéziumtartalom (ez a szív, az izomzat számára előnyös) és a szeléntartalom (ez a nyomelem, többek között, az immunrendszert működteti).

A gyümölcsök, zöldségek sokféle immunerősítő anyagot tartalmaznak, jó erre télen is gondolni, amikor különösen fontos, hogy milyen forrásból szerezzük be a szükséges vitaminokat.

A C-vitamin fontosságára az emberek figyelmét a múltban hiánybetegsége - a hosszú tengeri hajóutak során fellépett -, a skorbut irányította. Amikor James Cook elsőként vitt a rakománnyal citromot és C-vitaminban gazdag savanyú káposztát magával, az évekig tartó világ körüli utak alatt el tudták kerülni a vérzéssel, fogínygyulladással, a fogak elvesztésével járó skorbutot (Cook kapitányék készítették el a csendes-óceáni térség térképét).

 

Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződik a C-vitamin első előállítása tiszta formában, melyet az elterjedt tévhittel ellentétben nem citromból, hanem paprikából végzett.

Forrásai: gyümölcsök - citrusfélék (pl. narancs, citrom); zöldségek - zöldpaprika, a friss zöldségek, kifejezetten a paradicsom, a káposzta, salátafélék, savanyú káposzta.
 

A citrusgyümölcsök, amellett hogy C-vitamin-bombák, tele vannak gyulladáscsökkentő antioxidánsokkal.

Kutatások igazolják, hogy a rendszeres C-vitamin-fogyasztás segít megelőzni a meghűléses betegségeket, enyhíti a megfázás tüneteit, és gyorsítja a betegség lefolyását. (Ha télen minden nap egy pohár narancs- vagy grapefruitlevet elfogyaszt - amely kb. 80 mg C-vitamint tartalmaz -, akkor jelentős védelmet szerez a megfázás ellen, olvashatjuk az American Journal of Clinical Nutrition egyik számában.)

Ha pedig már megfáztunk, akkor extra C-vitamin fogyasztásával hamarabb túllehetünk a betegségen.

Egyes grapefruitban található vegyületek megváltoztathatják a gyógyszerek hatását, ezért ha gyógyszeres kezelésre szorulunk, vagy krónikus betegek vagyunk, kérjük ki orvos tanácsát.

A hígítatlan citromlé a legjobb gyulladáscsökkentő, gargarizáló szer torokfájás esetén, antiszeptikus hatása miatt segít leküzdeni a megfázást, köhögést.

A citrom kiváló kalcium- és vasforrás, C-vitamin-tartalma megkönnyíti a vas felszívódását, ezért vérszegénység, nagy vérveszteség esetén érdemes nagyobb mennyiségben fogyasztani.

Bőséges mennyiségben tartalmaz citromsavat, amely kettős hatással van szervezetünkre: a felesleges bomlástermékeket oldja, elősegíti a testünkből való kiürülését, ugyanakkor kivételes regeneráló hatású, az immunrendszerünk aktiválója.

A citrom fogyasztása rendkívül fontos, hiszen a testünk nem tudja előállítani a C-vitamint, illetve nem képes raktározni azt. Ugyanakkor korlátlanul fogyaszthatjuk a túladagolás veszélye nélkül (mint pl. az A-, D-, E-, K-vitaminoknál), mert a szervezetünk a felesleget egyszerűen kiüríti.

A citrom a benne lévő bioflavin miatt vértisztító hatású, germániumtartalma rákellenes hatást gyakorol.

Gyomorégés esetén evés után fogyasszunk el egy pohár citromlevet; természetes koleszterincsökkentő hatású, segíti a zsírok emésztését.

Tág pórusú bőrünkkel csodát tehetünk, ha egy félbevágott citrommal végigtörölgetjük az arcunkat, majd pár perc után langyos vízzel leöblítjük.