Menü

2007.02.07.     Hozzászólás 0

www.outdoorsport.hu

Brasilia Kite

Földrajzilag négy részre osztható, az Atlanti-óceán partvidékére, a Planalto Brasileiro hegyvidékre az ország belsejében, az Amazonas-medencére, és a Paraguay medencére. Lakosságát tekintve rendkívül kevert ország, hiszen kultúrák találkozópontja volt a történelem folyamán. Népessége 172 millió (fehér (55%), mulatt, mesztic (38%), fekete (6%). Hivatalos nyelve a portugál, pénzneme a reál.

Az országban hatalmasak a távolságok, belföldön is repülővel ajánlott utazni, még íly módon is több órásak a távolságok.

A mi figyelmünket Brazília iránt egy újságcikk keltette fel, mely azt írta, hogy az ország észak-keleti felén, az Egyenlítőtől alig valamivel délre a tenger hőmérséklete egész évben 25 fok felett van, és szinte minden nap fúj a passzátszél, az esős évszakban kicsit gyengébben, júniustól januárig azonban minden nap. A fenti újságcikkel majdnem egyidőben találtunk egy kedvező utazási ajánlatot, majd pillanatok alatt a szervezés kellős közepén találtuk magunkat.

Hetek alatt körvonalazódott, hogy az útra több mint 40 emberrel fogunk nekivágni. Aki utazott már szörfösökkel repülőn, az tudja, hogy az indulás soha nem sima ügy a túlsúlyos és túlméretes csomagok miatt. Meglepő módon ennél az utunknál  nagyobb nehézségek nélkül gépre kerültünk, és elindultunk a déli félteke felé. Szörftúrához illően a repülő a Kanári-szigetekhez tartozó Tenerifén száll le tankolni, ahol persze napsütés és 6-os szél fogadott minket.

Hotelünk közvetlenül a homokos tengerparton volt, és már a megérkezésünkkor feltűnt, hogy a brazil emberek mennyire vendégszeretőek, és nyugodtak. Kedvenc mondásuk a „no problem”, nem véletlenül, hiszen a hőmérséklet egész évben 25-30 fok körüli, nem kell fűtésszámlákat fizetniük, a ruhatáruk egyszerűen megoldott egy rövidnadrággal és pólóval, és egész évben fürödhetnek a tengerben.

Kitesurf partszakaszok

Fortaleza / Praia do Futuro

Fortalezában a város déli részén a kikötő és a Fortaleza Praia hotel közötti, mintegy 5 km hosszú strand. A Praia do Futuro partszakasz a legjobb kitesurf és hullámlovaglás szempontjából. A part homokos, a szél általában jobbról fúj. Számolni kell a viszonylag erős áramlással és a szinte mindig nagy hullámokkal. Rajtunk kívül kitesurföst egy hónap alatt nem láttunk, hullámlovaglót és bodyboardost minden nap. Érdemes elkerülni a Fortaleza Praia Hoteltől jobbra eső Coco folyó torkolatát a víz gyanúsan barna színe miatt.

Cumbuco

Cumbuco várostól északra található a Lagoa de Cauipe. Ez Brazília leghíresebb kitesurfös helye, a világkupa után az összes profi ellátogat ide pár napra. Azért különösen alkalmas a hely szörfözéshez, mert egy olyan tóban lehet kiteozni, amit egy keskeny homokföveny választ csak el az óceántól. A tó sekély, 1-1.5 m mély, rendkívül meleg a víze. Hátránya a mérete, hiszen 10-15 kitesurfössel „betelik”, és a partján körbe telepített napernyők, melyek trükkössé teszik az indulást és megérkezést. Aki megunta a sima vízen csúszást, az csak átsétál a homoknyelven, és máris 2-3 méteres hullámok között találja magát!

Jericoacoara

A szörfösök körében legendássá vált ez gyönyörű elszigetelt halászfalu. Nem véletlenül, hiszen a szél itt még erősebb mint Fortalezában, minden nap fúj a 6-7 Bft erősségű szél, a tengerpartja a világ tíz legszebb strandja között van, kocsival nem lehet megközelíteni, csak terepjáróval, így a turisták sem özönlötték még el. A falu elötti partszakaszt csak a windsurfösök használhatják, ettől jobbra és balra van a kitesurfre kijelült szakasz. Ha elegünk van a szörfözésből és a tengerből, lehet lovagolni, kirándulni a dűnéken, naplementét nézni, bulizni, és nagyokat enni, hiszen sok kis étterem kínál ételeket a tengeri haltól a pizzáig. Nem lehet viszont a dűnékre terepjáróval felmenni, ahogy azt mi tettük, ez 40e Ft-ba kerül, és a helyiek szimpátiáját is gyorsan elveszítjük vele...

Szél

Annak ellenére, hogy a passzátszél egész évben fúj, szörfözésre kizárólag a júnistól-decemberig tartó időszakot ajánljuk, hiszen akkor 100% a siklásra alkalmas szél, és a napsütés.

Autóbérlés

Érdemes jól körbenézni a bérlési leheőségek között, hiszen nagyon különböző árakat és feltételeket találhatunk. Ha hosszabb időre bérlünk autót jelentős kedvezményt kaphatunk. Az autón kívül lehet homokfutókat „buggy”-kat bérelni, ezt mindenkinek maximum egy napra javaslom azok rossz műszaki állapota, és hamar elmúló varázsa miatt. Érdemes még megfontolni a terepjáró bérlését, hiszen azzal bárhova el lehet menni, áruk viszont a rendes autók öt-hatszorosát is elérheti. A benzin olcsó, jóval kevesebbe kerül mint Magyarországon.

Szórakozási lehetőségek

Fortaleza a sok napsütés és meleg klíma mellett a szórakozási lehetőségekről híres. Aki bulizni akar az minden fajta szórakozóhelyet megtalál itt, a nyugodt helyi tánckluboktól a turistavakító diszkóig. Az italok nem drágák, érdemes rákérdezni a fizetésre, hiszen sok helyen utólag kell fizetni, ami pár kör koktél után bonyodalmakat okozhat... A város híres tánca a forró, mely szinte állandóan, minden napszakban szól.

Közbiztonság

Sok rossz örténetet hallani a brazil közbiztonságról, de nekünk szerencsére semmilyen kellemetlenségünk nem adódott. A nagy szegénység miatt sokan odafigyelnek értékeinkre helyettünk, így nagyon kell figyelni arra, hogy értéktárgyainkat ne viseljük látványos helyen. Sötét utcákba éjjel még kettesével is csak óvatosan szabad bemenni.

Védoltások, betegségek

Brazíliának erre a részére nem kötelező védoltás. Az ételekkel kapcsolatban szinte mindenki átesik kisebb hasmenésen, ami akár hosszabb ideig is eltarthat, erre érdemes felkészülni gyógyszerekkel.

Egyéb sportolási lehetőségek

A kitesurf mellett mindenképpen érdemes kipróbálni a hullámlovaglást és a bodyboardot. Emellett számos búvárbázis kínál merülési lehetőséget, lehet lovagolni, kirándulni és focizni. Mára szinte mindneki ismeri itthon is a capeirát, a látványos brazil nemzeti hartcművészetet, melyet a tengerparton százméterenként űznek a helyiek.

A Kiteline SE évek óta szervez utazásokat a világ számos eldugott kitesurf helyére.

Info: www.kiteline.hu        
telefon: 06 70 453 2414  
info@kiteline.hu

Ajánló