Menü

2007.08.01.     Hozzászólás 0

balaton.hu

Balaton-átúszás gipszben

Felállították a gipszelt végtagokkal fürdőzés Guinness-rekordját szombaton Balatonfüreden, a Marina szálloda strandján; egyszerre 146 gipszelt karú vagy lábú ember fürdött a tóban.


165, törés miatt begipszelt karú ember jelentkezett. Az orvos csak azoknak a jelentkezését fogadta el, akik magukkal vitték friss röntgenleleteiket, majd a hagyományos gipszet úgynevezett ScotchCast műanyag rögzítőre cserélték, amellyel máris mehettek a vízbe a "páciensek".

A 146 könnyű gipsszel ellátott ember közül harmincan át is úszták a Füredi-Tihanyi-öblöt - ez 3,5 kilométeres táv, amely szintén Guinness-rekordnak számít, hiszen törött, gipszelt karral úszva ez a leghosszabb megtett távolság - hangsúlyozta az orvos.

Xantusz Gábor elmondta: lényegében fele-fele arányban jelentkeztek nők és férfiak, több mint kétharmaduknak a karja volt begipszelve, 30 százalékuknak a lába törött el.

Sebestyén István, a magyarországi Guinness-rekordok regisztrátora elmondta: szerinte bekerül a hivatalos magyarországi Guiness-rekordok közé a füredi, gipszben fürdőzők száma és produktuma, ugyanis erre még nem volt példa. Szerinte éppen ezért ez minden bizonnyal világrekord is lesz - jegyezte meg.

A Guinness-regisztrátor elmondta: elkészíti az eseményt rögzítő jegyzőkönyvet, fotókkal, videofelvételekkel dokumentálva, két tanú aláírásával ellátva elküldi Londonba a rekordot hitelesítő bizottságnak. Néhány hét múlva érkezhet meg a hitelesítésről szóló diploma - tette hozzá.

A begipszelten fürdőzőkre, a Guinness-rekord felállítására több százan voltak kíváncsiak Füreden, ahol egyébként ezzel egy időben tartották - néhány ezer résztvevővel - az öbölátúszást is.