Menü

2006.10.26.     Hozzászólás 0

Az úszásról

Vajon miért van az, hogy az emberek nagy része, amikor szabadidő-sportot választanak maguknak, érdemben nem gondolkoznak el az úszáson?
Személyes tapasztalataim alapján azt mondanám, hogy a legtöbben unalmasnak tartják. Nagyjából mindig ezt a választ kapom az előbbi kérdésre: „…nem értem mi a jó abban, hogy faltól-falig úszkál az ember miközben majd’ megfullad. Nagyon unalmas sport..”.


A „faltól-falig” részéről véletlenül se szeretnék vitát nyitni, vagy megkérdőjelezni embertársaim igazát, no de a megfulladás az egészen más. Ahogy a közmondás is tartja: gyakorlat teszi a mestert. Az úszás egy viszonylag könnyen megtanulható sportág (természetesen ezt a „hobbista” szint eléréséig értem) és rendszeres gyakorlás esetén igen jó fizikai állóképességgel áldja meg az űzőit. Rendkívüli módon fejleszti a tüdőt is.
Az USA-ban nem véletlenül az úszás az elsőszámú sportág. Míg kicsiny hazánkban a futás dominál, náluk ez a sportág a legnépszerübb és ennek hódolnak a legtöbben. Minden korosztály nagy létszámmal képviselteti magát a medencékben. A növésben lévő gyerekeknek/serdülőknek ez a legideálisabb sportág, hogy káros mellékhatások nélkül szeretnék a testüket edzeni.
Ezzel szinte magától értetődik, hogy ezt a sportot azok is vígan űzhetik, akiknek a „szárazföldi” sportok (pl.: futás) már nem mennek, illetve komoly fizikai fájdalommal járnak. Ugyanis a vízben az emberi testnek, az önsúlya 1/6 részét kell cipelnie. Ez pedig egyértelműen kedvez az izületeknek (értsd.: nem használódnak el annyira mint pl. a futásnál).

Számomra talán azért nem tűnik olyan unalmasnak, mint a legtöbbeknek, mert ezt az időt arra használom ki, hogy át tudjam gondolni a dolgaimat. És lássuk be, erre tökéletes, hiszen egy úszó embernek ritkán szól oda az asszony, hogy drágám vidd le a szemetet, vagy nem parancsol rá az ura, hogy azonnal hozzon egy sört.

Ezeken kívül még két nyomós oka van, hogy szeretem az úszást. Gondolom, sokan egyetértenek velem abban, hogy egy kiadós testedzés után a lehető legjobb dolog a melegvíz és a szauna között ingázni. És hál Isten, a legtöbb uszoda rendelkezik ilyen létesítményekkel.

És ne feledjük, nem csak a testet, a lelket is edzi! (egy sportoló barátom szavai alapján)

Ha ezzel az írással nem is sikerült meggyőzni mindenkit, de legalább elgondolkozott a dolgon, akkor már megérte a billentyűkopogtatás.

P.P.

- Mozgásvilág -