Menü

2008.07.08.     Hozzászólás 0

outdoor-online.hu

Átúszta hosszában a Balatont

Mányoki Attila hosszában, megállás nélkül átúszta a Balatont. A hajóútvonalak miatti elterelésekkel több mint 80 kilométeres távot 25 óra 32 perc alatt teljesítette a hétvégén.

A nagy megmérettetésre már tavaly felkészült és több ízben neki is vágott Attila, ám a hosszadalmas engedélyezési eljárást követően kitűzött időintervallumban a viharos idő miatt kétszer is kiparancsolták a felelős hatságok a vízből, és a újbóli kísérletre már nem volt lehetősége. Most végre sikerült vízbe szállni és bent is maradni egészen a célig.

Július 5-én  szombaton, 14:13-kor rajtolt Balatonkeneséről, és vasárnap 15:45-kor ért célba Keszthely városi strandjánál.

 

A nyíltvízi hosszútávúszás szabályai szerint úszott. Eszerint  az úszó nem szállhat ki a vízből és nem is kapaszkodhat meg kísérőhajójában, csak a táplálék és folyadékpótlásban kaphat segítséget.

Az időjárás most is csak annyiban szegődött Attila mellé, hogy csak egy nappal kellett halasztani a rekordkísérletet, a vízben azonban nem segítette a dolgát. Már a táv elején viharos szélben haladt és végig nagyok voltak a hullámok. Éjszakára viszont szerencsére nem hűlt le nagyon a víz, így legalább azzal nem volt gond.

 

A szervezők és a hosszútávúszó tudomása szerint a Balatont eddig ennyi idő alatt még senki nem úszta át hosszában, egyhuzamban. Az egyetlen úszó, akiről hírt adtak, a mozgáskorlátozott Szénási Ferenc volt, aki 1961-ben 39 óra alatt teljesítette a távot, de arról nem szól a dokumentáció, hogy megállt-e úszás közben.

 

Olvass többet a témáról: balaton, balaton