A pulzusról

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2006/08/16
Pulzus... biztos hallottunk már róla, egészséggel vagy sportolással kapcsolatban. Azt is tudjuk, hogy nem jó, ha magas, de az se, ha túl alacsony, kicsit olyan, mint a vérnyomás. De mi is ez tulajdonképpen, mire jó, mivel és miért mérjük, mit mutat?
Hirdetés

Pulzus


A szív összehúzódásával a verőerekbe préselt vér lökéshullámának végigvonulása. A pulzusszám egyrészt egészség-, másrészt terhelésmutató. Egészséges embernél a pulzusgyakoriság a mozgás erősségének, azaz intenzitásának megfelelően változik.

Pulzusmérés


A kézi mérés egyszerű, könnyen megtanulható. Hátránya, hogy a lökéshullámot vesszük, ami nem mindig megbízható. Maximális terhelésnél késése van, így csak akkor tudjuk mérni, amikor már beindult a megnyugvás.
A műszeres pulzusmérés a kommersz karórák, valamint a vérnyomásmérővel kombinált mérőműszerek adatait fenntartással kell kezelni. Megbízhatónak csak a szív ingerképzését vevő rendszereket tartjuk.


Manuális pulzusmérés

A verőért lüktetése több helyen is kitapintható. Viszonylag könnyű a csuklón, a nyakon, a szívtájékon, a belsőbokánál és a könyökhajlatban. Leggyakrabban a csukló belső, hüvelykujj-felöli oldalán mérjük. A nyaki verőér kitapintása inkább csak intenzívebb szívműködésnél könnyű, tehát jobbára a terheléses pulzus mérésére ajánlott.
A méréshez helyezzük el több ujjbegyünket a verőér fölé. Másodpercmutatós órával számoljuk 15 mp hosszan a verőért-lökdösődést.


Pulzusmérő eszközökAz elfogadott rendszer egy rugalmas övvel a mellkasra csatolt rádióadó, ami a szív összehúzódását kiváltó elektromos impulzusokat veszi és továbbítja a vevőkészülékhez ami többnyire egyúttal egy karóra. Ezen már pillanatnyi percenként pulzusátlag jelenik meg. A mérési érték az igényesebb készülékeknél beállítható 5, 15, 60 mp-es intervallumra. A mérési tartomány alsó és felső értéke beállítható, aminek átlépését az óra jelzi, ezzel támogatva az edzésvezetést.

 


Pulzustípusok
AlappulzusAz ébredéskor lehetőleg mindig azonos körülmények között mért pulzusfrekvencia kitűnő mutatója az egészségi, fittségi/edzettségi állapotnak. Aki az aerob edzettségre utaló alacsony nyugalmi pulzussal rendelkezik, célszerű 30 mp, vagy akár 1 perc hosszan mérni, hogy pontos eredményt kapjunk. A szokatlanul magas érték jelezhet túlfáradást, lappangó betegséget, egyáltalán a homeosztázis viaskodását az egyensúly visszaállítására.


Nyugalmi pulzus


A foglalkozás megkezdése előtti pulzusérték. A jobb összehasonlítás miatt mindig azonos körülmények között mérjük. Ajánlatos a foglalkozás megkezdése lelőtt 3-5 perces ülés után elvégezni. Főleg aerob edzésnél soha nem maradjon el.


Terheléses-pulzus
Intenzív terhelések csúcsa után közvetlenül mért érték. Tanácsos a terhelést követően a lehető leghamarabb elvégezni. A kapott érték jól tájékoztat a csúcsterhelésről.


Pulzusmegnyugvás


Az állóképességi edzettség kitüntetett mutatója: milyen tempójú a megnyugvási folyamat. Általában 3,5 perccel a terhelés csúcsa után mérjük.

 

Konyhanyelven: A pulzus megmutatja, hogy adott szituációban mekkora terhelés éri szervezetünket. Egyszerű példa, ha van két futó különböző edzettségi szinten és egy adott távot futnak, ügyelve arra, hogy pulzusuk egy adott értéken maradjon. A jobb edzettségi állapotú futó rövidebb idő alatt futja le ugyanazt a távot a gyengébb futónál, de szervezetük számára ez megegyező terhelést jelent.

Hirdetés
Hirdetés