A magyar úszás rövid története

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2005/02/20
A magyar úszáskutatók első magyar úszósikerként az 1052-es esztendőt emlegetik, amikor Búvár Kund a Pozsonynál állomásozó, Magyarországot megszállni készülő német hajóhadat az éj leple alatt a víz alá bukva meglékelte. A sportúszás kezdete 1880-ra tehető, ekkor rendezték az első Siófok-Balatonfüred Balaton-átúszó versenyt, melyet - a történeti hitelesség kedvéért megemlítendő - bizonyos Szekrényessy Kálmán nyert meg 6 óra 40 perces idővel.
Hirdetés

1893-ban alakult meg az első úszóklub, a Magyar Úszó Egyesület, 1907-ben pedig - egy évvel a FINA előtt - megalakult a Magyar Úszó Szövetség. Céltudatos munka kezdődött, de a kötelező úszásoktatás, az edzőképzés, az úszómesterek és a vízből mentés oktatásának problémáját azonban medencehiány miatt évtizedekig nem sikerült megoldani.

Az ötvenes években a magyar úszás mégis a világélvonalban volt (az '52-es helsinki olimpián 4, az '54-es torinói Eb-n 8 arany), majd következtek a lanyhább sikerek évtizedei. A hetvenes években Gyarmati Andrea, Hargitay András és Verrasztó Zoltán, a nyolcvanas-kilencvenes években pedig Darnyi Tamás, Szabó József, Güttler Károly, Rózsa Norbert, Egerszegi Krisztina és Kovács Ágnes révén ismét sorra hullottak az aranyérmek. Napjainkban pedig Cseh László, Gyurta Dániel és Risztov Éva öregbíti a magyar úszósport hírnevét.

Az úszás a vívás után a második legeredményesebb magyar olimpiai sportág 23 aranyéremmel (vívásban 34-szer született olimpiai diadal). Az 1896-os athéni olimpián a magyar sport első olimpiai bajnoki címét Hajós Alfréd szerezte 100 m-es távon. Később az 1200 m-es távon is rajthoz állt, és fölényes győzelmet aratott. A Zea-öböl 11 fokos vízében négyméteres hullámokban kellett úszni, és Hajós ujjnyi vastagon faggyúval kente be testét, hogy megvédje magát a dermesztően hideg víztől.

1904-ben St. Louisban Halmay Zoltán az ún. magyar stílusban úszva nyert két aranyérmet. Szőke Katalin 1952-ben 100 m-es gyorson és a 4x100-as gyorsváltó tagjaként aratott diadalt. Darnyi Tamás Szöulban és Barcelonában négy aranyat gyűjtött be vegyes úszásban, Egerszegi Krisztina tiszteletére pedig öt alkalommal játszották el a Himnuszt.
A világbajnokságokon szintén sikeres magyar úszók 16 aranyérmet szereztek. A hetvenes években Hargitay András vegyes úszásban három, Verrasztó Zoltán hátúszásban pedig egy vb-címet úszott össze. Az elmúlt másfél évtized során Darnyi Tamás négy, Rózsa Norbert három, Szabó Joe egy, Egerszegi Krisztina kettő és Kovács Ági szintén két alkalommal állhattak fel a dobogó legfelső fokára.
Legtöbb aranyérem az Európa-bajnokságok során gyűlt össze. Nem kevesebb mint 59 magyar elsőség született, 51 egyéniben, 4 váltóban, 4 pedig hosszútávúszásban (5 és 25 km - nyíltvízi). Az ötvenegy aranyéremnek csaknem a felét - egészen pontosan 24-et - hárman szerezték: kilencet Egerszegi Krisztina, nyolcat Darnyi Tamás, hetet Kovács Ágnes!

Olimpiai bajnokaink
Világbajnokaink
Európa-bajnokaink


Szerk: Szánthó Ágnes, testnevelő tanár és úszó edző