Menü

2007.03.21.     Hozzászólás 0

www.fittseg.hu

A légszennyezettség veszélyei

- Bár a téma nem kapcsolódik közvetlenül a Mozgásvilág profiljához (szabadidő-sport), mégis érdemes végig elolvasni a cikket. -
A magas légszennyezettségű területek mellett felnövő gyermekeknél fokozottan nő a tüdő rendellenes fejlődésének veszélye. Ezzel együtt emelkedik a légúti betegségek kockázata is.

A The Lancet folyóiratban közölt vizsgálat eredményei alapján elmondható, hogy különösen az autópályák vonzáskörzetében mérhető magas szennyezőanyag mennyiség komoly veszélyeket rejt magában a gyermekek egészségére nézve.
 
Korábbi kutatási eredmények is igazolják, hogy a magas légszennyezettségi értékek károsan befolyásolják a gyermekek légzőszervi fejlődését, így fokozzák azok megbetegedéseinek, így az asztma kialakulásának is az esélyét.
 
A University of Southern California kutatói által készült vizsgálat azonban elsőként bizonyítja, hogy a kipufogó gázok nem csak a betegségek számát növelik, de egyenesen gátolják a tüdő növekedését, ezáltal annak kapacitását is csökkentik.
 
A 8 éven át tartó kutatás során mintegy 3677 gyermek fejlődését figyelték meg. A résztvevők különböző szennyezettségű helyeken éltek, s a vizsgálat kezdetén 10 évesek voltak. Megfigyelték, hogy az autópályáktól csak mintegy 500 méterre élő gyermekek tüdejének fejlődése jóval alulmúlta az 1500 méteres, vagy ennél nagyobb távolságban élő gyermekekét. A résztvevők 18 éves korában jelentős csökkenés mutatkozott a tüdőfunkció terén is, amennyiben 500 méteres távolságban éltek a kipufogó gázokkal teli környéktől.
 
A gyermekkorban kialakult tüdő kapacitás mértéke egész életünket végig kíséri. Az életkor előrehaladtával mennyisége tovább csökken, ez pedig növeli a szív- és érrendszeri és légzőszervi betegségek, mint például a tüdőtágulás kockázatát. A szennyezett környezetben felnövő gyermekek esetében ezek a veszélyek fokozottan jelentkeznek.
 

- Természetesen nem lehet azt mondani a nagyvárosok lakóinak, hogy költözzenek el, kevésbé szennyezet területekre és beletelik még jó pár évbe mire a gépjárművek káros anyag kibocsátása, eléri az elviselhető szintet. Ám addig is lehet tenni a gyermekek egészségéért. A rendszeres testedzés (pl.: úszás, futás, stb…) hatására a tüdő kapacitása megnő, és még számos előnyös élettani hatása is van a sportolásnak. Azaz amennyiben tehetik, járassák a gyermekeket sportolni és Önök is tartsanak velük ha idejük engedi!
Mozgásvilág Szerk. -


A cikkel kapcsolatban érdeklődjön bővebben a Budai Tüdőközpontban.

web: www.tudokozpont.hu

email: info@tudokozpont.hu

tel: 06 30 6319309