Menü

2012.08.10.     Hozzászólás 0

Red Bull

A sziklaugrók fejest ugranak a medencébe

A legendás Serpent’s Lair (Kígyófészek) egy majdnem szabályos téglalap alakú ablak a tengerben, amely a szezon középső versenyén tökéletes medencéül szolgál a világ legmenőbb sziklaugrói számára. 


 

Az Írország nyugati partjánál fekvő három sziget legnagyobbikán – az Inis Móron – található egyedülálló gejzírszerű vízköpő kürtő lesz („blowhole”) a világbajnoki versenysorozat merész sportolóinak és ír szurkolóiknak a találkozóhelye. A legendás Serpent’s Lair (Kígyófészek) egy majdnem szabályos téglalap alakú ablak a tengerben, amely a szezon középső versenyén tökéletes medencéül szolgál a világ legmenőbb sziklaugrói számára. A városban már mindenki a világbajnoki versenysorozat Aran-szigetekre érkezéséről beszél. Szombat délután 1 órakor a sziklaugrók bemerészkednek a fészekbe, hogy leküzdjék a titokzatos tengeri kígyót.

A három forduló három különböző győztese miatt a 2012-es világbajnoki versenysorozat állása az eddigi legszorosabb, Írországban pedig kiderül, hogy ki vezeti majd a bajnokságot a szezon felénél. Az ír földön első alkalommal megrendezendő negyedik forduló előtt a tabella legfelső soraiban a kolumbiai Orlando Duque, a brit Gary Hunt és az amerikai Steven LoBue neve szerepel. A győztes markát 200 pont üti, az orosz Artyom Szilcsenko pedig a versenysorozat történetének eddigi legszorosabb, az Azori-szigeteken rendezett futama után mindössze 60 ponttal marad el az első három helyezettől. Az első öt a 10 ponttal a 28 éves Szilcsenko mögött álló amerikai Kent De Monddal válik teljessé. A világbajnoki versenysorozat kétszeres győztese, Gary Hunt még mindig próbál felkapaszkodni; az angolt a harmadik fordulót követő napokban bárányhimlő döntötte le a lábáról.

A 80km/h-t megközelítő erejű szél miatt az emelvényről való elrugaszkodás lehetetlennek bizonyult, a csütörtöki első edzést pedig törölték. A szélsőséges, egyben tipikus ír időjárási viszonyok a három másodperces akrobatikus ugrások mellett további kihívást jelentenek.

A Red Bull Cliff Diving Világbajnoki Versenysorozat negyedik állomásán az ugróemelvényt 28 méterrel az Észak-Atlanti-óceán hűvös, 15°C-os vize felett állították fel, egy úgynevezett „vízköpő”-vel szemben, amely a dagály közeledtével minden nap vizet spriccel. A sziget többi helyszínétől nagyon eltérő, hírhedt Kígyófészek – gaelül ‘Poll na Peist’ – majdnem szabályos négyzet alakú, amely legendák és misztikus történetek alapjául szolgál. Az ősi monda szerint egy tengeri kígyó lakott a bejárat alatt, amelynek jelenlétét állítólag a süvöltő szél jelzi.

Olvass többet a témáról: Red Bull Cliff Diving