Menü

sportág: TÚRA    táv: 8,5 km    szintemelkedés: 265 m    szintidő: 4 óra     nehézség: Könnyű

Sziklás kilátások Szentbékkálla felett

Szentbékkálla zegzugos utcái révén nem ajánlunk parkolóhelyet, sokfelé meg lehet állni, és maga a település se túl nagy így bárhol érdemes parkolni, ahol lehetőség van rá. Zánka felől busszal is megközelíthető, így jól jöhet egy kis aktív kikapcsolódásként egy borultabb napra a nyaralás idejére, vagy hozzáfűzve valamilyen környékbeli programhoz.


Szentbékkálla - Fekete-hegy körtúra

1. Sétánkat tehát Szentbékkálla közepéről kezdjük. Kezdetben nagyon úgy fest, mintha az országos kéken mennénk, de aztán a településről kiérve egy huszárvágással elhagyjuk a jelzést, és elkanyarodunk a Töttöskálli templomrom irányába, egyúttal rátérünk az Öreg-hegyi körtúra útvonalára, amely leginkább egy tanösvénynek fogható fel, igaz nincsenek út közben ismertető táblák.

Bonta-tó Forrás: Nyáry TamásGalériáért katt a képre!

2. Maga a templomrom Árpád-kori, az ezerkétszázas évek környékén épült. A török időkben romosodott el, de egyszer még újjá építették. Az 1800-as évek közepétől kezdett végleg pusztulni. A séta a szőlőültetvények között kanyarog tovább, egy idő után rákanyarodik a hegyoldalra, és onnan az erdőben folytatjuk a gyaloglást.

3. Kezdetben lankásabb, majd erősen emelkedő erdei úton találjuk magunkat. Itt találkozunk a kék háromszög jelzéssel, amely elkísér egészen a Fekete-hegy 363 méter magas csúcsáig. Itt egy rövid időre elbúcsúzunk a jelzéstől és a kék tanösvény jelzésen érjük el a hegy csúcsa közelében lévő Bonta-tavat. Mesés hangulatú hegyi tavacska lápos szélekkel, bár nagyon meleg időben hajlamos a kiszáradásra. A megsüllyedt és ezáltal gödröt képező bazalt réteg adja a víz összegyűlésének lehetőségét. A túra rögzítésekor kifejezetten magas volt a vízállás, még a jelzett út, és az információs tábla is a víz alatt volt. Szerencsére kis kerülővel folytatható volt az út.

Fekete-hegy Forrás: Nyáry TamásGalériáért katt a képre!

4. A tó partját elhagyva fenyvesekkel határolt óriási galagonya bokrokkal elszórtan benépesített óriási rétre érünk, igen sajátos, de nagyon kellemes hangulatú tájon haladunk tovább.

5. Célunk a Fekete-hegy nyugati nyúlványán található Keleményes-kő, ahonnan csodás kilátás nyílik az alattunk elterülő Szentbékkállára és a Káli-medencére.

6. A Keleményes-kő szikla oszlopain remekül látszanak az üledékes kőzet rétegei, nagy kiterjedésű széles és lapos kövekkel koronázott tetején igen kellemesen el lehet időzni a kilátást bámulva. Innen nem csak a Káli medence látható, de a közeli Tapolcai-medencét övező tanúhegyek csoportját is remekül meg lehet csodálni.

Töttöskálli templomrom Forrás: Nyáry TamásGalériáért katt a képre!

7. Az utat innen visszafelé folytatjuk egy darabon, aztán a tavat megkerülve a másik oldalon érkezünk meg az Eötvös Károly kilátóhoz. A panoráma itt is kitesz magáért, egészen a Balatonig ellátunk.

8. Lefelé egy rövid szakaszon a kéket követjük, de aztán lekanyarodunk róla, és jobbra fordulva északról közelítjük meg a települést. Itt még meg lehet keresni a Verpeléti templom maradványait, amely hasonlóan a Töttöskáli romhoz az Árpád-kor emlékét őrzi. Ha nem volt elég a ez a közel 9 km-es kör, akkor útba ejthetjük a kőtengert is, nagyon káprázatos látvány a sok széttöredezett óriási szikla szétszórva a domboldalon.

 

Forrás: Nyáry Tamás, azaz az Ügyeletes Nagy Fehér Jelvényes Túravezető Pajtás.... szükségszerű rövidítésben csak egyszerűen Nagyfehér az Equinox Trekking Club nagyvezíre. Kedvence minden, amire fel lehet mászni. Domb, hegy, ferrata, csak a végén legyen kilátás. További túrái: www.trekk.hu

Összesítés

A Sziklás kilátások Szentbékkálla felett hossza 8,5 km, az útvonal szintemelkedése 265 méter, szintideje 4 óra, nehézsége könnyű. Az útvonal Magyarország területén található.

GPS track letöltés: klikk ide!

Várható időjárás (hőmérséklet, csapadék, szélerősség)

Szerda Csütörtök Péntek Szombat
°C -1 / 3 1 / 3 2 / 6 3 / 8
mm 4.2 9.8 5.3 0.0
km/h 8.3 20.5 14.4 13.3

Hosszabb távú, részletesebb előrejelzések: meteoplaza.info

Olvass többet: Balaton-felvidék, túra