Menü

sportág: TÚRA    táv: 7,4 km    szintemelkedés: 280 m    szintidő: 2 óra     nehézség: Könnyű

Rám-szakadék

Az egyik legnépszerűbb túraútvonal Magyarországon, éppen ezért hosszú hétvégéken, nemzeti ünnepek idején meglehetősen forgalmas. Érdemes csúcsidőn kívül látogatni. A zöld jelzésű útvonalon csak lentről felfelé szabad haladni, nedves időben a kövek és a kiépített kapaszkodók, lépcsők csúszóssá válnak.

 

 

Rám-szakadék útvonalleírás

A túránk kezdőállomása Dömös, amelyet Esztergom, illetve Budapest (Újpest-Városkapu) irányából autóbusszal, vagy egyénileg gépkocsival közelíthetünk meg. Az autóbusszal érkezőknek érdemes a katolikus templomnál leszállni, az autóval érkezők pedig a polgármesteri hivatal melletti nagy parkolóban tehetik le a kocsit. Mi a templomtól indultunk a piros jelzést követve, a parkolótól startolók zöld jelzést követve érhetik el a Király-kúti utcát, amely túránk kiinduló pontja.

Ettől a ponttól együtt halad a piros, a zöld és a sárga jelzés. A jelzett turistaút kezdetben az aszfaltúton halad, majd a faluból kiérve két választásunk is lehet a továbbhaladásra. Vagy átmegyünk a Malom-patakon és a patak mentén megyünk tovább, vagy a műúton is haladhatunk felfelé párhuzamosan.

A műútról egy híd után kanyarodik le jobbra a zöld jelzés a Rám szakadék felé. Itt még erőtgyűjthetünk egyet az élménydús mászás előtt. Innentől egyenesen a Rám szakadékba vezet az út. Óvatosan közlekedjünk: a vízeséssel tarkított, szurdokvölgyben a biztonságos mozgást több helyen létrák és korlátok segítik.

A Rám-szakadék tetejét elérve lépcsők vezetnek fel a felső pihenőhőz.  Innen lehet folytatni az utunkat felfelé Dobogókő irányába, illetve lefelé a sárga jelzésen a Lukács árokba, melyen keresztül visszajutunk arra a műútra, mely a Rám-szakadékhoz vezetett fel korábban. Ezen úton haladva Dömösre érünk vissza.

Összesítés

A Rám-szakadék hossza 7,4 km, az útvonal szintemelkedése 280 méter, szintideje 2 óra, nehézsége könnyű. Az útvonal Magyarország területén található.

GPS track letöltés: klikk ide!

Várható időjárás (hőmérséklet, csapadék, szélerősség)

Szerda Csütörtök Péntek Szombat
°C 0 / 5 1 / 11 4 / 13 6 / 12
mm 0.0 1.7 0.5 6.1
km/h 20.9 27.7 9.0 13.3

Hosszabb távú, részletesebb előrejelzések: meteoplaza.info