Menü

sportág: TÚRA    táv: 4 km    szintemelkedés: 71 m    szintidő: 1 óra     nehézség: Könnyű (Családi)

Erdei Iskola és Szentkút túraút a Kupi-erdőben

Kup települése mellett helyezkedik el az összefüggő erdős területet képező Kupi-erdő, amely azon túl, hogy számos régi tölgyfa egyeddel és értékes vadállománnyal is rendelkezik, található benne az Esterházy Erdei Iskola, amelyben gyerekek nyári táborok alkalmával játékos keretek között igen sokat tanulhatnak a természetről és az élővilágról, valamint átfolyik rajta a Körös-patak. Az oktatást az itt dolgozó erdészek végzik, akiknek igen nagy az elkötelezettsége a Kupi-erdő iránt. Az erdőben két tanösvényt alakítottak ki az érdeklődők számára, egy 1 km-es és egy 4 km-es kört.

1. Kup felől érkezve a főútról jobbra bekanyarodva máris a Kupi erdőben vagyunk. Innen egy kb. 2 km-es hosszú egyenes útszakaszon jutunk el az erdészházig. Ide akár gyalogosan, akár kerékpárral vagy autóval is be lehet hajtani. Az erdészház mellett találjuk az erdei-iskolát egy külön épületben. Innen indul a rövidebbik, kb. 1 km hosszú tanösvény a fák közé.

Kellemes árnyas tanösvények várják a látogatókat a Kupi-erdőben Forrás: www.mozgasvilag.hu
Galériáért katt a képre!

2. Az ösvény tölgyfákkal és cserjékkel sűrűn benőtt erdős szakaszon át vezet, amelyek között borostyánszőnyeg lapul mindenütt. Hamarosan elérkezünk a Szentkúthoz, a nyári forróságban csak annyi tűnik fel, hogy zöldebbek a fák és mintha a levegő is kicsit frissebb lenne. A forrás egy laza homokos talajból bugyog fel, de mivel a környezete zavartalan, ezért teljesen kristálytiszta. Érdemes kulacsunkat itt megmeríteni, üdítő friss vízhez juthatunk.

3. A Szentkúttól visszafelé haladva, erdei kerítésen keresztül kilépünk az erdei "főútra", ahol az ösvényeket és túrautakat jelző oszlopot egyből meg is találjuk. A táblákat nézegetve könnyű eldönteni, hogy merre is haladjunk tovább. Mi ugyanarra, amerről jöttünk, az erdészház érintésével visszatérünk kiindulópontunkra.

 

Összesítés

A Erdei Iskola és Szentkút túraút a Kupi-erdőben hossza 4 km, az útvonal szintemelkedése 71 méter, szintideje 1 óra, nehézsége könnyű (családi). Az útvonal Magyarország területén található.

GPS track letöltés: klikk ide!

Várható időjárás (hőmérséklet, csapadék, szélerősség)

Vasárnap Hétfő Kedd Szerda
°C 8 / 14 9 / 11 5 / 12 9 / 10
mm 0.0 7.1 0.0 9.6
km/h 17.3 14.0 10.8 12.2

Hosszabb távú, részletesebb előrejelzések: meteoplaza.info

Olvass többet: túra, Kupi-erdő