Menü

sportág: TÚRA    táv: 26,3 km    szintemelkedés: 704 m    szintidő: 8 óra     nehézség: Közepes

BergZeitReise 10. szakasz: Rosegger menedékház - Fischbach

A Pretulon lévő Rosegger menedékháztól Peter Rosegger Waldheimatjának szívébe barangolunk, majd onnan az Alplra érünk. Innen a misztikus Ördögkövön (Teufelstein) át Kelet-Stájerország legmagasabban fekvő településére, Fischbachba érkezünk.

Kiindulópont: a Pretulon álló Rosegger menedékház
Cél/Szállás: Fischbach

Szintemelkedés: 704 méter (szintcsökkenés: 1285 m)
Menetidő (szünetek nélkül): kb. 8 óra

Nehézség/Karakterisztika: hosszú erdei túra

Látnivalók: a Steinriegel hatalmas szélerőművei és az Alpl nevezetességei (Rosegger szülőháza és az erdei iskola), a misztikus Ördögkő, Fischbach az idilli hegyi falu

BergZeitReise ForrĂĄs: Steiermark Tourismus (c) ikarus.cc


Leírás:
 A Pretul mozgalmas múltra tekint vissza. Egyrészt 1904-ben itt esett egy rablótámadás áldozatául a hüttetulajdonos Peter Bergner, akinek az emlékére a nevét viselő kilátó épült. Másrészt a második világháború után csempészútvonal vezetett rajta, amelynek révén a szétbombázott mürztali iparterületek mezőgazdasági termékekhez jutottak. Mindezeken túl Peter Rosegger állítólag itt használta először a róla elnevezett vendégházban a „Waldheimat” (erdei hon) fogalmát.

Függetlenül attól, hogy a történet igaz-e, következő állomásunk az imént említett Waldheimat, ahol az Alplnál található Rosegger emlékhelyeket (szülőház, erdei iskola) is meglátogathatjuk.

Ezt követően a mondák övezte 1499 méter magas Ördögkő (Teufelstein) csúcs vár ránk. Állítólag itt veszített el az Ördög egy, az Istennel kötött fogadást. A csúcsot magunk mögött hagyva a Kelet-Stájerország legmagasabban fekvő, csodálatos szépségű településén, Fischbachban fejezzük be „A gleccsertől a borig” túraútvonal Felső-Stájerországot átszelő szakaszát.

Információ: Tourismusverband Waldheimat-Steirischer Semmering, tel. : +43 3855 2404
Szállásinfó: +43 664 5255 727

     Logó ForrĂĄs: (c) TRV Hochsteiermark              Logó ForrĂĄs: (c) TRV Hochsteiermark          Logó ForrĂĄs: (c) TRV Hochsteiermark

Összesítés

A BergZeitReise 10. szakasz: Rosegger menedékház - Fischbach hossza 26,3 km, az útvonal szintemelkedése 704 méter, szintideje 8 óra, nehézsége közepes. Az útvonal Ausztria területén található.

GPS track letöltés: klikk ide!

Olvass többet: Fischbach, BergzeitReise, Pretul, ausztria, Hochsteiermark, túra