Menü

2006.04.19.     Hozzászólás 0

Tanösvények - XII. rész

Elérkeztünk a 12. részhez, ami egyben a Tanösvények című cikksorozatunk befejező epizódja is.
A végére a következő három helyszín maradt:


1, Vízfő-forrás (barlang) Tanösvény
2, Vörös Homokkő tanösvény
3, Zákány-őrtilosi Vasút-oldal tanösvény


Ha a korábbi részek valamelyikét nem olvasta, a megfelelő számra kattintva megteheti: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11.

[ful Vízfő-forrás Tanösvény]
Tanösvény neve: Vízfő-forrás (barlang) Tanösvény
Hossza: 4 km
Állomások száma: 4 db
Megnyitás éve: (nincs megadva)
Megjegyzés: -

A Mecsek legújabb tanösvénye az orfűi Vízfő-forrás barlangja környékén készült el. A négy táblából álló tanösvény a vízimalom működését, a barlangot, a barlangi ivóvíz hasznosítási problémáit, valamint a forrás és az égerláp élővilágát ismerteti meg a kirándulókkal.
Egy rövid, kellemes sétára invitáljuk Önöket, amely során tanösvényünk segítségével megismerhetik a Vízfő-barlanghoz és forráshoz kötődő természeti és kulturális értékeket. Az ember évszázadok óta jelen van e tájban, de egészen a mostani időkig sikerült harmóniában élnie a természettel. E sikeres együttélést talán legjobban a vizimalmok léte bizonyítja. Szerencsére a mai üzemeltetők is a bölcs hasznosítás elvét vallják, így a közelmúltban felújított malom-árok segítségével visszaforgathatjuk az idő (malom)kerekét és megcsodálhatjuk a vizimalmok egykorvolt működését. A tanösvény első állomása ezt mutatja be. A "T" betű követésével, szinte végig a malom-árok mellett haladva rövidesen elérkezünk a második állomáshoz, amely a már említett Vízfő-barlangot és forrást ismerteti meg az érdeklődőkkel. Itt nyílik kiváló alkalom a lepihenésre, étkezésre. Átkelve a malom-árkon és a patakon egy nyíltabb területen tanulmányozhatjuk a harmadik állomás témáit: a füves és vizes élőhely-típust. A réten átvezető úton haladva, majd a falu előtt visszakanyarodva a malom felé érjük el az utolsó, negyedik állomást, amely a védett égeres láperdőt mutatja be.
Állomások: 1. Malommúzeum
2. Vízfő-barlang és forrás
3. Füves élőhely - forrás (Barlangkutatók forrása)
4. Égerliget-égeres láperdő - Vízfő-patak
Kapcsolódó települések: Orfű


Mielőtt túrázni indul, válogasson a Sherpa és a Merell túrafelszerelései között!
[ful Vörös Homokkő tanösvény]
Tanösvény neve: Vörös Homokkő tanösvény
Hossza: 6 km
Állomások száma: 7 db
Megnyitás éve: (nincs megadva)
Megjegyzés: -

A tanösvény (kb. 6 km hosszú körút) bejárását legkönnyebben a Balatoni Kéktúra útvonalát keresztező szakaszon, a balatonalmádi vasútállomás közelében kezdhetjük el, s mivel kilátóhoz vezet, jelzése Kh.
Megállóhelyei: 1. Városház tér, indító térképpel.
2. Az egykori Zsák vendéglő vörös homokkőből faragott oszlopai.
3. -
4. Bányapark. Az egykori vöröskőbányát 2002-ben parkosították, pihenő- és oktatóhelyként hasznosították: információs táblák, kőzetgyűjtőhely, padok, asztalok és kilátóhely fogadják a látogatókat. A vöröskőbányászatot bemutató és a Balaton keletkezéséről szóló információkat találunk itt.
5. -
6. Óvári-messzelátó (előzőleg Wesselényi-kilátó). A három megyére terjedő szép kilátás mellett a 250 millió éves permi vörös homokkő és a település történetéről nyújtanak ismereteket a kihelyezett táblák.
7. A megszüntetett Alsóőrs-Veszprém vasútvonalnak állít emléket a vörös homokkőből készült boltíves felüljárón álló régi gőzmozdony. Innen a katolikus templom (Szent Jobb-kápolna) érintésével jutunk le az Öreg-parkba, majd a vasúti aluljárón át vissza a Városház térre. Az ösvény bemutatásában és gondozásában az önkormányzattal a Bauxitkutató Természetjáró SE is közreműködik.
Kapcsolódó települések: Balatonalmádi,


Mielőtt túrázni indul, válogasson a Sherpa és a Merell túrafelszerelései között!
[ful Zákány-őrtilosi tanösvény]
Tanösvény neve: Zákány-őrtilosi Vasút-oldal tanösvény
Hossza: 10 km
Állomások száma: 7 db
Megnyitás éve: (nincs megadva)
Megjegyzés: -

A 10 km hosszú útvonal a gyékényesi és az őrtilosi vasútállomásokat, illetve a zákányi és beleznai vasúti megállóhelyeket érinti. A túrázók az illír gyertyános-tölgyesek és bükkösök élővilágával ismerkedhetnek meg, miközben gyönyörködhetnek a Látó-hegyről és a Szentmihály-hegyről eléjük táruló panorámában. A piros kereszttel jelzett útvonalon 7 információs tábla található.
1. Zrínyi-Újvár Történelmi emlékhely.
2. Illír gyertyános tölgyes A Zalai-dombság és a Közép-Dráva-völgy találkozását kísérő meredek oldalakra jellemző, védett növényfajokban gazdag erdőtársulás. A Zákányi-dombsor kavicstakaróján és az erre rakódott löszön alakult ki. Névadó fafaján kívül többek között mezei juhart, hegyi juhart és barkócaberkenyét találhatunk benne. Tavasszal több hagymás és gumós növény nyílik itt, mint pl. az illír elterjedésű pofók árvacsalán vagy a hazánkban csak itt előforduló hármaslevelű szellőrózsa. További védett növényfaj a júniusban virágzó turbánliliom és a szubmediterrán jellegű pirítógyökér. A szűk, meredek oldalú völgyekben helyenként kisebb bükkösök is előfordulnak, ezekben élnek a védett vesepáfrányok és a gímpáfrány. Ritka csigafaj Magyarországon a nyugati ajtóscsiga, amely helyenként nagy számban található a Vasút-oldalban. Az idősebb tölgyekbe vájja odúját a fekete harkály, s ha a harkály az odúját elhagyja, a macskabagoly telepedhet meg benne.
5. Dráva-Mura összefolyás A Dráva legjelentősebb baloldali mellékvize, a Mura őrtilosnál torkollik a Drávába. Az őrtilosi vasútállomás melletti partszakaszról jól megfigyelhetők a gyors sodrású folyóvíz (a folyó esése itt 35 cm/km) munkája nyomán létrejött kavicszátonyok. A Dráva tiszta, oxigénben dús vizében, illetve a folyó mellékvizeiben a hazai halfajok több, mint 2/3-a megtalálható. A védett halfajok közül a botos kölönte, a kövi csík, a balkáni csík, a magyar és német bucó előfordulása figyelemreméltó. A tegzesek közül a drávai tegzesnek feltehetően Földünkön egyedüli élőhelye a Dráva folyó. A folyó menti területek szitakötő-faunája ugyancsak jelentős érték, amit a sárgalábű szitakötő előfordulása is alátámaszt. A folyamatosan épülő és pusztuló kavicszátonyokon elsősorban bokorfüzeseket láthatunk: leggyakoribb a csigolyafűz és mandulalevelű fűz, ritkább a védett parti fűz. Érdekes vésett növényfajunk a csermelyciprus, amely hazánkban csak itt, az őrtilosi drávai zátonyokon él. A nyílt kavicszátonyok fészkelője a küszvágó csér és a ritka kis csér.
Kapcsolódó települések: őrtilos, Zákány,


Mielőtt túrázni indul, válogasson a Sherpa és a Merell túrafelszerelései között!


Forrás: www.turabazis.hu

Ajánló